Naprawde był ładnie prowadzony do tych 9 zł.
Ktoś kto nim steruje to inteligentna osoba.
Trzeba się temu podporządkować i nie ma sensu kopać się z koniem.
Ja zaczekam aż zacznie wykręcać ale myślę że to nieprędko się stanie.
Wrzesien sie zaczyna a to nie jest dobry czas dla giełd.
relpol , nie jest jedyna spóka na gieldzie, wskaznicki c/wk ponizej 1 rzadkosc na naszym aktualnie rozpedzjącym sie rynku.Ktos wywołal te lawine celowo, nieliczac sie ztym,ze moze stracic znaczacy pakiet akcji..W koncu firmy dookoła sa wyceniane srednio wartosc ksiegowa razy trzy.Pewne jest ze kontynuacja spadkow na tej spólce mocno wątpliwa, Wkoncu moze przyjsc refleksja i pare fundow zauwazy ,że sprzedajac ulamki procent akcji przy , ktorych c/wk jest na poziomie 5 do 10 nabędzie spory pakiet zdrowej dywidendowej spólki po bardzo korzystnej wycenie.
Impexmetal ma wartosc ksiegową dużo poniżej 1.
A w okolicach 1 jest spora grupa spółek z perspektywami.
Relpol apogeum wyników ma za sobą.
Zeby się rozwijać musiałby zrobić nową emisje pod przejęcie.
Ewentualnie sam zostanie przejęty.
Ja na poprzedniej hossie przesiedziałem na Amice bo wiedziałem że to dobra firma tylko co z tego skoro nie dała zarobić a jak przyszedł krach na giełdzie to spadła wiecej od sredniej giełdowej. Zakładajac że Relpol będzie miał na koniec roku o połowe niższy zysk to c/z kształtuje sie powyżej 15. Nie mozna wiec powiedziec że jest niedowartościowany.
Jak już wcześniej pisałem duży sypał nim w ok 7.50
Sam byłem bliski go kupienia ale przetrzymałem ciśnienie.
Teraz po takiej świecy w dół nie tykam sie Relpola.
Zresztą zobaczcie jak się zachowują spółki po takich długich czarnych świecach.
Masz przechlapane z takim podejsciem do gieldy. trafic w moment i miec amice przed spadkiem d odołka z cena 275gr rzeczywiscie mozna było sie załamac no ale dzis chyba 90zł pekłlo , relpol z wyceną 67mln to c/z zaledwie 13. wartosc ksiegowa 69mln. a wiec ponizej 1 wskaznik c/wk.nieporównaj takichspółek do porządnej spólki npimpexmetal równie dobrze mozesz porownacsoktana czy innego badziewia i grac z pacemna enterze.Zapominasz ,ze relpol jest spólką dywidendową.!!!! a wzrost kapitału do 9mln w kasie moze swiadczyc o tym ,ze dywidenda w przyszłym roku rowniez wyniesie 37gr a moze wiecej.to jest 5% a nawet wiecej od aktualnej wyceny.co do c /wk podaje spólki z branży żebys mial orientacje o czym piszesz. podaje przykladowo zetkama, c /wk 2,90 zamet c /wk 2,89 apator c /wk 3,66, coprawda apator mocno napompowany i plynnosc jest niemniej c/wk robi wrazenie. I pytanie za ile mozna przejac relpol w tym momencie ?Jezeli technicznie papier Ci nie lezy mozna to zrozumiec widac,że ten ruch do podstawy wybicia od podwójnego szczyty wliczonego z dywidenda zrobił wrazenie , pewnie , na wszystkich.I o to chodziło jednak jak dolne wsparcie nie peknie będą musieli wybrac kierunek na tym walorze . pytanie tylko po jakiej cenie mozna przejac taką spólke , ktora ma blisko 10mln w kasie.?Wiadomo lepiej sie pakowac w spólki o sporej kapitalizacji, tylko czy to jeszcze warto ? lpp ccc ekoeksport cd red to juz moga byc pułapki chociaz nikt nie jest wstanie przewidziec momentu w ktorym zacznie sie korekta.pozdrawiam
Amice na szczescie wyrzucilem przed załamaniem:)
Co do Relpola lubie tą spółke i rzeczywiscie inne badziewia są przewartosciowane.
Dla mnie LPP czy cdred to mogą kosztowac ile chcą i tak się ich już nie tkne nawet się nimi nie interesuje, tyle co mi przemknie na monitorze rynku to orientuje sie w cenie tych walorów. Pozdr.
a taki np.bipromet tez ma w kasie 10 mln zl i grunt w centrum katowic w przeliczeniu ok.7-8 zl na akcje i pirometalurgia gdzie podobnych spolek na swiecie jest b.malo i nikt go nie chce po 5.5 zl.czy instal krakow ktory zarobil za 6 lat 100 mln zl a chodzi za pol-ceny.mam dalej podawac inne niedowartosciowane spolki..
bipromet wtej hossie to za mała spóka całkowicie uzaleniona od kghmu 35mln kapitalizacja poza zainteresowaneim fundow. instal kraków jak najbardziej ale wszyscy wiemy jaki jest sentyment do budowlanki, nie mniej instal ładnie wybija i kurs na dobrej drodze do wybicia.długo konsoliduje juz ,,,.relpol w tym segmencie spólkii niektore rosna zetkama kapitalizacja i zyski to przyciag relpol jest maly ale wypłaca regularnie dywidende .pozatym juz pisałem od 2011 r z poziomu 361do 979 styczen spólka dala blisko 300% .cos niecos mozna bylo ugrac jak ktos nie byl pazerny.Pytanie czy sterowniki relpola beda kupowane przez amice waidomo jak poszedl kurs tej spólki systemy solarne itd skoro firma postawiła na zakląd na ukrainie widzi szanse rozwoju. głowny akcjonariusz widac dba o firme .
WIG20 spadl o szerokosc kanału wzrostowego z ktorego wybił.
Powoli będzie chyba odrabiał straty. A Relpol idzie zawsze pod prąd.
Ja myślę że Relpol będzie ubijał dno w okolicach 6 - 7 zł. To są moje odczucia.
A jak bedzie to zalezy od prowadzącego.
Teraz to było odreagowanie po spadkach.
Jak sie sprawdzi ze DT przejmie Netie to na topie bedą akcje zwiazane z Telekomunikacją czyli Hawe Mni itp
Instal tez mi sie podoba ale ma niską płynnosc a ja jestem niecierpliwy:)
spokojnie, wyniki nie są złe - zyski są, jest kryzys ale relpol sobie dobrze radzi i kurs sie ustabilizuje. Zobaczycie że wyniki za 2 półrocze bedą lepsze a RLP wypłaci kolejną dywidende
Na poprzedniej hossie przesiedziałem na Amice.
Wyniki miała przyzwoite c/z na poziomie 10.
Cały czas stała w okolicach 24 zł tylko raz miała jakiś chwilowy epizod powyzej 30 zł.
A taki szmatławiec PCGUARD wzrósł chyba z 1000% w tym samym czasie. W tym czasie PCGUARD naprawde miał słabe wyniki.
Są spółki które nie są złe a mimo wszystko zachowują sie gorzej od rynku.
Taką spółką jest też np Colian. Inwestorzy przypominają sobie o takich spółkach na sam koniec ale kto to wytrzyma jak wszystko rosnie a jedno czy drugie scierwo nie chce ruszyc.
co do coliana/d.jutrzenka/ masz racje.spolka caly czas zyskowna a chodzi za pol-ceny.banan wybitnie jej nie lubi.wg mnie musi odchorowac kupno ''solidarnosci'' za ponad 200 mln zl.z tym przezarzowali
I co teraz robic:) Może to podpucha.
Strasznie nie lubie takich zlecen. Już kilka razy się na takich przejechałm:)
Wole jak są mniejsze zlecenia i powoli zbierają po sprzedaży.