• To dobra spółka Autor: ~Lee [178.56.132.*]
    Uważam że w najbliższych miesiącach maksimum 7,5zł zostanie przebite i kurs papieru poszybuje wysoko!!!!!!.
  • Re: To dobra spółka Autor: ~Soveliss [5.104.251.*]
    Bądźmy realistami, ta spółka już ładnie poszybowała pod wyniki, ja miesiąc/dwa temu swoje przewidywania normowałem na poziomie 8,4 zł idąc za Murphym, jak również prostolinijną Analizą finansową. Nie uważam, abym się pomylił. Były tu jakieś farmazony o 'bydzie 25 zeta', ale takich ludzi powinno się zamykać w klatkach. Podstawa AF-u wskazywała na to, że dla wakacyjnego skoku deadline'em będą okolice 8 zł (+/- 0,5) wartości jednej akcji. Spółka była i bezsprzecznie jest ładnie zapowiadającą się, przy ogólnym niedowartościowaniu rynku, pozycją na najbliższe pozycje kwartalne, względnie półroczne. Potężnych skoków jak te do tej pory już nie będzie, ale ten, kolokwialnie, "pociąg" ma jeszcze do przejechania kilka kilometrów "na północ" i możliwe, że przyszłe kwartały przedłużą mu trasę.

Dlatego odpowiedziałem na to, co napisałeś, w końcu ktoś z głową: Tak, 10 zł jest do osiągnięcia, ale w ciągu "miesięcy" , nie "tygodni/ miesiąca". Przechodzimy do okopów świętej Trójcy na solidną średnioterminówkę w portfelu. Stopy zwrotu zdecydowanie lepsze niż u Marka Kondrata.

Pozdrawiam serdecznie,

PD

PS Przy korekcie do nawet 5,31 (polecam poczytać Nisona i Śmietańskiego), polecam twardy skup.
  • Re: To dobra spółka Autor: ~ostatni_samuraj [78.3.17.*]
    No to wyskakiwać korektowicze :)
  • Re: To dobra spółka Autor: ~Niki [83.6.4.*]
    Jaka wycena Twoim zdaniem jest właściwa przy założeniu, że anualizujemy ten rok i mamy zysk netto 2 mln. Dla mnie P/E=10 to jest dość spokojna wycena, bez szaleństw, a to jest 16 złotych.
  • Re: To dobra spółka Autor: ~heh [149.210.138.*]
    Niech troszkę odpocznie po ostatnich wzrostach, domyślam się scenariusza na najbliższe dwa tygodnie, ale zatrzymam to dla siebie :)
    W każdym bądź razie po następnym kwartale kurs już powinien chodzić powyżej 10 (pod warunkiem utrzymania tempa przychodów), niedługo rewizja indeksów, może wlecimy do NCIndex, należy się.
    ps
    przeglądając ostatnie raporty kwartalne na NC, mam wrażenie, że spokojnie z 70% spółek nie powinno tutaj być notowane, zastrzeżeń wiele, emisje, przejadanie kasy, niewywiązywanie się z umów, ujemne kapitały własne (też takie kwiatki są), przychody jak warzywniak tu akurat tyczy się większości przy wycenach co tu mówić nieadekwatnych do "osiąganych wyników", legalne wyprowadzanie majątku spółki itd.
    Można by tak wymieniać
    co do ESC
    póki co, brak emisji, spółka mała, acz konsekwentnie dążąca powoli i systematycznie do celu, kasę ma, stała tendencja wzrostu przychodów przy nieznacznym wzroście zadłużenia, dalsze plany rozwoju też ma a i wycena poniżej średniej runku dość spora.
    Ryzyko zawsze istnieje jak na każdej spółce, choć obecnie większych zagrożeń nie widzę.
    I jeszcze jedno, od początku powstania rynku NC większość kapitału lokuję na tym rynku i szczerze lepiej się czuję jak na głównym :)
    Ta spółka ma 1,7 mln w gotowiźnie to jakieś 1,4 zł/akcje. Nawet jak dodać do tego należności i odjąć zobowiązanie to zostanie bańka w cashu. Co mnie najbardziej ucieszyło w tym raporcie to, że przychody w Q2 były większe o jakieś 18% niż w Q1 więc widać, że Q1 to nie był tylko taki pozytywny "wypadek przy pracy". Jeżeli to utrzymają do końca roku to naprawdę rewelacja i jest to papier, który można będzie spokojnie dłużej potrzymać i zaczekać na wzrosty a może i na dywidendę, kto wie.
  • Re: To dobra spółka Autor: ~Adi1 [79.191.88.*]
    Tak ja też wolę NC lubie spółki o niskiej kapitalizacj są tu i balony i perełki a po raporcie za IIQ jest parę spółek wartych zainwestowania które są bardzo nisko wyceniane
    A które?
  • Re: To dobra spółka Autor: ~WMO [188.33.2.*]
    WMO powiekaszają rynek 10 krotnie kraje afryki
  • Re: To dobra spółka Autor: ~Niki [77.255.247.*]
    Niezła spółka. Mogą zarobić około 2,4 mln zł w 2013 czyli jakieś 30 groszy na akcję. Już teraz P/E jest tam na poziomie 24 więc potencjał wzrostu jest dla mnie trochę mniejszy. Tutaj zakładając, że ECL zarobi w 2014 1,6 na akcję to przy obecnym kursie masz P/E poniżej 4. Myślę, że na NC zacznie się wreszcie selekcja na spółki które zarabiają, które mogą dać zarobić i zwykłe śmieci, na których wcześniej zyskiwali tylko doradcy i założyciele.
    Dnia 2013-08-16 o godz. 14:19 ~Niki napisał(a):
    > A które?

może robi skup i stąd cisza :)

ale jest kilka, dla przykładu:

Wycena rynkowa 1.27 mln, kasa w spółce 1.37 mln :)))
    zysk za dwa kwartały 240 tys. przy przychodach 1.38 mln i planie zysku na koniec roku 0.4 mln, zobowiązania tylko krótkie 699 tys., kapitały własne 4.27 mln

Najlepsze ff 58% oficjalnie, ale wydaje się, ze główny udziałowiec musi mieć jakiś swoich cichych udziałowców, bo inaczej można by było przejąć to wszystko na słupy wydając mniej niż kasy mają :)))))

Wiesz już pewnie o którą spółkę chodzi, bardzo dużo danych podałem :)))
  • Re: To dobra spółka Autor: ~Adi1 [83.29.82.*]
    Np. NETWISE Wycena ok.4.5 mln PO IIQ zarobili 400 tyś tyle co S4E a tam wycena to13 mln
    REVITUM (zobacz tylko na ile wycenia ją PSA !) DASE zysk ze sprzedaży po IIQ 220 tyś wycena 2.2 mln bonus może wprowadzą jakąś spółkę w tym roku , CCS i parę innych
  • Re: To dobra spółka Autor: ~Adi1 [83.29.82.*]
    Poprawka: DASE zysk ze sprzedaży po IIQ 190 tyś
  • Re: To dobra spółka Autor: ~Niki [178.42.76.*]
    Z tego co wymieniłeś to tylko CCS jest równie dobre ale teraz będzie spadek korekcyjny. Netwise już zaczyna gubić sprzedaż i pokazywać koszty, które do debiutu nie występowały, żeby sprzedać story.
  • Re: To dobra spółka Autor: ~ds [83.19.162.*]
    ECL, CCS owszem - prawdziwe hity. ale pominęliscie też UGZ. tam też skokowy wzrost przychodów i zysków, w JEDNYM KWARTALE zrobili milion zysku przy kapitalizacji 12 mln. ale problemem jest płynność. nie sposób kupić nawet za 1000 zł.

pozytywne wyniki dały też EPIGON, MILKPOL... pewnie jeszcze pare innych.

mysle ze jesień na NC bedzie należeć do tych spółek, zwłaszcza ECL, CCS, UGZ (o ile poprawi się płynność).
    oczywiście nie można pominąć PSM, tyle że tam duzo już jest zdyskontowane.
  • Re: To dobra spółka Autor: ~Adi1 [83.29.243.*]
    Zaczynam dokupywać to dobra cena
    Trochę się udało dobrać poniżej 5
    to chyba inną spółke kupiłeś :))
    Nie po prostu się pomyliłem.
    To chyba już koniec korekty ktoś bronił 6.4 i wybronił
  • Re: To dobra spółka Autor: ~ostatni samuraj [83.27.221.*]
    balast zrzucony? Czy są tu jeszcze jacys skoczkowie?
  • Re: To dobra spółka Autor: ~ds [79.191.81.*]
    poczekajcie na mnie :)

• Re: To dobra spółka Autor: ~ostatni samuraj [83.27.221.*]
    chcesz skoczyc czy nabyc?
  • Re: To dobra spółka Autor: ~ds [83.4.67.*]
    nabyć. planowałem coś zassać jakby sie pojawiło na S około 5, ale nie udało sie.
  • Re: To dobra spółka Autor: ~ostatni samuraj [83.27.223.*]
    Myslalem ze skoczyc, to wtedy mozna by sie ustawic w arkuszu. Z jakims dyskontem oczywiscie wobec rynku ;)
    Jesli chcesz nabyc, to moze byc ciezko. Wydaje mi sie ze jutro tez moze byc niezle ssanie, no ale zobaczymy ...
    czy atak na szczyt juz dzisiaj, czy jescze poczekalnia?
    Jesli bedzie to dzisiaj, to znaczy ze info w drodze i nie ma czasu na czarowanie :)
    jakiego infa się spodziewasz?
    moze jakis list intencyjny ... przy tak rozkreconej spolce, nie zdziwie sie jak ktos z branzy bedzie chcial ich przejac.wszystko zalezy czy glownym akcjonariuszom bedzie sie chcialo dalej rozwijac i czy te poziomy wyceny sa dla nich ok
  • Re: To dobra spółka Autor: gunio77 [89.76.37.*]
    Powiem wam szacun - jestem na tej spółce od 0,9 groszy - zakładałem taki wzrost, ale nie w 3 miesiące - postawiłem moje 3030 po 17,77 - niewiele poniżej akcji zostało - zachęcam długoterminowych graczy do ustawienia ceny 17,77 - zobaczymy ile nas jest - trochę stresujące było wczorajsze osuwanie, ale takiej perełki nie wyrzuca się przedwcześnie z portfela - wyrzuciłem z portfela w tym roku Uboat line i Monnari po 100% zarobku - potem wzrosły jeszcze o 300% - pozdrawiam poławiaczy pereł z NC

Monitoruję spółki z NC i GPW i powiem, że na GPW to dobra spółka ma wyceny z kosmosu (LPP, Integer, CCC, Ekoexport, itp.), trzeba patrzeć, że wszakże obecny CZ wynosi 30, ale za rok spadnie do 25 - trzeba kupować - szczerze - wole spółki z NC ze wskaźnikiem poniżej 5 (na Easy cal było 2) - poczekać, aż spółka zacznie zarabiać - rynek dostrzeże ją - wskaźnik C/Z wzośnie co najmniej do nastu i jest zarobek kilkaset procent przy niewielkim ryzyku. Tu na NC nie ma funduszy - mniejsza konkurencja ze strony kupujących - na GPW wkurza mnie, jak fundy pompują wybrane spółki - chyba się zmówili:-)
    Zastanawiam się, czy przebicie szczytu, to kwestia godzin czy dni :-)))
    Powyżej 10 dopiero się rozkręci :)))
  • Re: To dobra spółka Autor: gunio77 [89.76.37.*]
    dzięki za kolendę - tylko szkoda, bo spółka za szybko wzrosła przed wynikami za 2 kw - powiem, że trochę miałem stresa, jak czytałem raport - zarobi przynajmniej 400 tys., czy nie
    gunio77 - tez mnie wkurza GPW dlatego jestem na NC - łatwiej znaleźć tania spółkę. na następny sezon wyników biorę pare dni urlopu, bo tym razem z braku czasu nie czytałem raportów i część spółek mi uciekło,

-np UGZ - mozna było brać poniżej 4 zł parenascie minut po wynikach. teraz chodzi po 6-7 i też nie ma za bardzo od kogo kupować.

na ECL czekałem wczoraj na zamkniecie luki, ale mi uciekliście :) cóż, patrzę z boku i kibicuję, spółeczka perspektywiczna.

ale polecam jeszce ciekawszą - zobacz na raport CCS. jaki mają już zysk po I półroczu, jak skokowo rosną im przychody i rentowność, no i jakie wypłacają dywidendy :)
    teraz notowania sa w trakcie korekty, wiec można próbować coś nazbierać.
    akcji zabrakło
  • Re: To dobra spółka Autor: ~Niki [178.42.127.*]
    Nie no są przecież. Tylko z prawej trzeba brać bo mało chętnych do oddania. A że nawet tego z prawej wiele nie ma to już inna sprawa. Przyznam, że liczyłem na dłuższe pozostanie poniżej 6 zeta z uwagi na realizację zysków po wynikach przez kupujących do 2 zeta. Z drugiej strony to i nie ma się co dziwić, że nikt nie oddaje bo ile spółek ma rentowność NETTO dobrze powyżej 15% to po pierwsze, a po drugie to ile spółek ma tak niskie wyceny. Jeszcze jakby prezes wpadł na pomysł, że może jakaś dywidenda za 2013 rok będzie. Może i coś wypłacą, a może będą rozwijać tę telewizję internetową? Na razie piszą o tym bardzo ogólnie.
  • Re: To dobra spółka Autor: ~miki [89.64.208.*]
    wcaje nie jest dobra.... znowu ktoś nakręca fora by sprzedać akcje z zyskiem!!!!
    poczytajcie sobie troche na jej temat.....
    perspektywy mgliste, opinie fatalne!!!
    Dnia 2013-08-22 o godz. 10:31 ~miki napisał(a):
    > wcaje nie jest dobra.... znowu ktoś nakręca fora by
    > sprzedać akcje z zyskiem!!!!
    poczytajcie sobie troche na
    > jej temat.....
    perspektywy mgliste, opinie fatalne!!!

Już jeden taki był, co pisał, ze branża nierentowna.
    Fakt, wiele spółek sobie nie radzi na tym rynku, a popatrz, oni potrafią (trzeci kwartał z tendencją wzrostową)

Opinie do każdej spółki mogę znaleźć negatywne, jeszcze taka się nie uchowała co ma tylko dobre.
    Tutaj większość przychodów jest z rynku skierowanego na biznes, a drobnica zawsze ma jakieś ale, często z własnej winy, bo nie potrafią odpowiednio tego skonfigurować.
  • Re: To dobra spółka Autor: ~Niki [178.42.66.*]
    Ja tam nie wiem jaki są opinie. Wiem natomiast, że w Q1 spółka pokazała skokowy wzrost przychodów i zarąbisty zysk i potwierdziła to wynikami za Q2. Już teraz spółka ma więcej przychodów niż w ubiegłym roku o zysku 90 groszy na akcję (za pół roku!) nie wspominając. Daj Boże, żeby każda spółka miała takie ja to ująłeś "mgliste perspektywy" to aż bałbym się pomyśleć co będzie jak mgła opadnie i wyjdzie słońce.
  • Re: To dobra spółka Autor: ~ostatni samuraj [79.186.176.*]
    Liczenie może być proste: jeśli spółka zrobi wynik 1,5zł zysku netto za ten rok ( a zrobi więcej), to fair wycena będzie wynosiła minimum 15zł (pe x10), z tym że ECL powinien być notowany z solidną premią za potencjał rozwoju. Dodatkowo, niech tylko ruszą np. z telewizją internetową ... dojdzie dodatkowy zysk, moze nie od pierwszego kwartału, ale od drugiego już tak.

wniosek: na ten rok wszystko do 15zł to niedowartościowanie.
[x]
ECL -2,62% 18,60 2025-10-01 15:18:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.