Jutro? to trudno powiedzieć ale w III dekadzie Sierpnia to już łatwiej, o ile zaistnieje przynajmniej jedno z trzech oczekiwanych zdarzeń: 1) MSP przyjmie ofertę TDJ i sprzeda H.Cegielskiego_Poznań , które wraz z ZAMET-INDUSTRY będą włączone do projektu wizjnerskiej Grupy Przemysłowj, 2) raport za 1/2 `13 będzie co najmniej "dobry", 3) podjęta zostanie decyzja o zaliczkowej wypłacie dywidendy za rok `13 (podobnie jak w roku ub. za `12). Wszystkie te trzy zdarzenia powinny mieć miejsce w 3 dekadzie Sierpnia i powinny przełożyć się na odwrócenie średnioterminowego trendu zniżkowego (po zmianie trendu cel 4,80 zł). Jeżeli jednak żadne z tych zdarzeń nie wystąpią to nadzieja na konsolidacje kursu na poziomie 3,6 - 3,7 jest w gestii Zamkniętego Funduszu Inwestycyjnego ALTUS (najlepszy wśród funduszy). Jeżeli jednak ALTUS z sobie znanych powodów zejdzie poniżej 5% to kurs zatrzyma się w okolicach 3,2zł.
MSP dopuściło TDJ do due diligence spółki H. Cegielski-Poznań
ISBnews - Biznes
19 Sie 2013, 9:28
Warszawa, 19.08.2013 (ISBnews) - Ministerstwo Skarbu Państwa (MSP) dopuściło fundusz TDJ do due diligence spółki H. Cegielski-Poznań, podał resort w komunikacie.
"W związku z trwającym procesem prywatyzacji spółki H. Cegielski-Poznań S.A. z siedzibą w Poznaniu, minister skarbu państwa informuje, iż postanowił dopuścić TDJ S.A. z siedzibą w Katowicach do dalszego etapu prywatyzacji spółki, tj. do ograniczonego badania dokumentów spółki i jej przedsiębiorstwa (tzw. due diligence)" - głosi komunikat.
Termin decyzji MSP w sprawie dalszych negocjacji został przedłużony do 16 sierpnia.
W połowie lipca prezes funduszu Czesław Kisiel mówił agencji ISBnews, że więcej szczegółów dotyczących planów wobec zakładów Cegielskiego będzie mógł podać dopiero po zakończeniu procesu due diligence i ewentualnej finalizacji transakcji. Na tym etapie jest jeszcze także za wcześnie, aby rozmawiać o ewentualnym upublicznieniu firmy po zakończeniu restrukturyzacji, podkreślał.
Na początku stycznia Skarb Państwa zaprosił do negocjacji w sprawie nabycia 2.025.692 zł akcji zwykłych imiennych (90,58% kapitału) spółki. Termin składania pisemnych odpowiedzi na publiczne zaproszenie do negocjacji w sprawie nabycia akcji spółki upłynął 4 lutego 2013 r., a jedyną ofertę w tym terminie złożył fundusz TDJ, m. in. większościowy udziałowiec giełdowych spółek Famur, Zamet czy PGO. MSP odstąpiło od zbycia swoich akcji w spółce bez rozstrzygnięcia dotychczasowej procedury.
Po ponownym otwarciu procedury sprzedaży w kwietniu, Ministerstwo Skarbu Państwa (MSP) ponownie otrzymało 7 czerwca br. wstępną ofertę na zakup 90,58% akcji spółki H. Cegielski przez fundusz TDJ. Była to jedyna złożona oferta.
Podstawowym przedmiotem działalności spółki H. Cegielski-Poznań jest produkcja silników i turbin, z wyłączeniem silników lotniczych, samochodowych i motocyklowych.
Tak więc jedno ze zdarzeń o którym wspomniałem w swojej notce (powyżej) jest faktem. Co prawda,, jeszcze trochę wody w Wiśle musi upłynąć aby TDJ stało się właścicielem H.Ciegielski - Poznań i włączyło te Zakłady do projektu Polskiej Grupy Przemysłowej z ZAMETEM jako liderem ale bonus za cierpliwość będzie nader sowity.
Grupy kapitałowe Wielkopolski już przebierają niecierpliwie nogami na samą myśl reaktywacji kultowych Zakładów H. Ciegielskiego. Nie bez tej przyczyny Bank Centralny Norwegii ma ponad 5 proc. Zamet Industry (http://stooq.com/q/n/?s=zmt)
Kolejne zdarzenie o którym piszę w poprzedniej notce to; "dobry" (mam nadzieje) raport za1/2 roku`13, który będzie opublikowany 30/08/13. Brak jak na razie sygnałów o zaliczkowej dywidendzie za `13, no cóż trza poczekać. Panowie i Panie jest dobrze, markotny nastrój pogonić w cholerę, pomaleńku możemy schładzać szampana aby otworzyć go w połowie roku 2015.
Wg mojej oceny kluczowe wsparcia to: 3,46; 3,20 , natomiast poziomy oporu to: 3,91; 4,01.
Należy zwrócić uwagę na powtarzające się zlecenie S w wysokości ~25k, które na wczorajszej sesji krocząco było zmieniane na coraz to niższy poziom, aż do 3,65 na zamknięciu. Identyczne "manewry" miały miejsce przed ostatnim wybiciem kursu w dn.13-14/08/13, (dzień wcześniej bariera - "baton" - została zdjęta). Od sesji w dn. 15/07/13 do do 12/08/13 kurs utrzymywany był w kanale 3,60 - 3,70 ( z nielicznymi przerwami) i jednocześnie występowały sesje z b.dużym wolumenem (1500k - 100k). Widzę to, jako prowokowanie inwestorów o małej wierze w godziwe zyski z akcji ZMT do sprzedaży pokaźnych pakietów akcji. Nie dziwię się, że do "grubych portfeli" dołączają zniecierpliwieni, mniejsi uczestnicy rynku. I mamy gotowy scenariusz regresu bądź konsolidacji kursu. Takie okresy (~3 m-cy) występują cyklicznie od wejścia ZMT na GPW. Jednakże silne fundamenty b. dobrze zarządzanej Spółki zachęcają coraz to nowe fundusze do włączania się do gry (ALTUS, Centralny Bank Norweski) i tym samym wciągają także rodzime "grube portfele". Suma summarum jest dobrze a będzie jeszcze lepiej ale tylko dla cierpliwych i leniwych (wg zasady kup i zapomnij).
Ciekawie wygląda dzisiejsza sesja jak zwykle na początku zbice kursu
w okolicach 3,5 ustawione było sporo zleceń kupna co spowodowało że nie spadliśmy niżej widocznie osobie która spowodowała te spadki nie jest na rękę sypanie dużej ilości akcji
Wczorajszy pakiet który straszył słabych został dziś zassany na sprzedaży są marne ilości akcji wiec jak ktoś będzie chciał zebrać teraz trochę papieru będzie musiał albo wywindować kurs albo trzymać go na tym poziomie i powoli zbierać
I tak należy robić. Krezusów na tym forum nie widzę. Jak mam po wypłacie na 100 szt to kupuję, nieważne po ile, a jak zostaje kasy na 200 szt to kupuję 200. Ważne aby kupować jak tylko zostaje kasa po wydatkach bieżących. Policz sobie ile będziesz miał papierów np po 25 latach.
Klasery ze znaczkami już mam i to od lat 50-tych ubiegłego wieku, czekam na inne propozycje. Ale skoro dajesz mi dobre rady to pozwól, że i ja Tobie zaproponuje zarabianie kasy np na akcjach PBG lub na akcjach kilku innych spółek o "znacznej zmienności kursu " , gdzie tzw "spekuła" dyktuje swoje warunki. Życzę powodzenia.
jak masz klasery od lat 50-tych ubiegłego wieku, to ty jesteś jakiś starzec...
macie emeryture, więc dajcie dziadku na lokate, albo lepiej na wspomorzenie młodych...
Podaj swój adres to przyślę Ci parę groszy. Taki już jestem, że chętnie pomagam słabszym ale pod jednym warunkiem, że wydasz tą kasę na marychę, gorzałę i dziewki albo na bułki dla swoich głodnych dzieci.
Czyli wg Ciebie dzielimy spółki na te ktorych kurs stoi w miejscu i te którymi rządzi spekuła.
Cóż, wypada zapytac jak sie zyje z czarno-białym postrzeganiem rzeczywistości.
Domniemam, że ZMT zaliczasz do spółek, "których kurs stoi w miejscu". Jesteś być może tak leniwy, że nie chce Ci się zajrzeć do historycznych notowań tej spółki. a może 246,6% wzrostu kursu w okresie niespełna dwu letnim (od wejścia spółki na GPW 2011/10/10- z kursem odniesienia 1,50PLN) jest dla Ciebie tylko konsolidacja? a może zmiana średnio miesięcznego volumenu transakcji z 411k (pierwsze 12 m-cy) na 2 515k (z ostatnich 8m-cy) to też widzisz jako konsolidację? Dla mnie postrzeganie ZMT nie jest rzeczywistością czarno-biało ale kolorową i to w kolorze zielonym, czyli przyjaznym. Ale tak to już jest, że każdy widzi to co chce widzieć chyba, że ma końskie okulary i czuje bat dżokeja na grzbiecie co często doprowadza do zajęcia gorszego miejsca na celowniku i nie wyklucza ochwacenia dobrze zapowiadającego się konia.
Życzę sukcesów na GPW.
Dnia 2013-09-04 o godz. 00:40 ~~jjjj napisał(a):
> I tak należy robić. Krezusów na tym forum nie widzę. Jak
> mam po wypłacie na 100 szt to kupuję, nieważne po ile, a
> jak zostaje kasy na 200 szt to kupuję 200. Ważne aby
> kupować jak tylko zostaje kasa po wydatkach bieżących.
> Policz sobie ile będziesz miał papierów np po 25 latach.
Widze ze w swoich obliczeniach nie zakladasz wzrostu kursu. W sumie slusznie :)
Dnia 2013-09-05 o godz. 09:01 ~cavalerio napisał(a):
> Dnia 2013-09-04 o godz. 00:40 ~~jjjj napisał(a):
> I
> tak należy robić. Krezusów na tym forum nie widzę. Jak
> > mam po wypłacie na 100 szt to kupuję, nieważne po
> ile, a
> jak zostaje kasy na 200 szt to kupuję 200.
> Ważne aby
> kupować jak tylko zostaje kasa po
> wydatkach bieżących.
> Policz sobie ile będziesz
> miał papierów np po 25 latach.
Widze ze w swoich
> obliczeniach nie zakladasz wzrostu kursu. W sumie slusznie
> :)
A gdzie tu widzisz jakiekolwiek obliczenia. Ty też z klapkami na oczach, czy może jakiś problem z logicznym wnioskowaniem. Miałem Ci napisać, że kupuje akcje ZMT dla samej przyjemności zakupów? Oczywiście, że kupuje ZMT, ponieważ moja ocena tej spółki zakłada stały progres kursu w długim horyzoncie czasowym a także coroczne wypłaty dywidendy (zgodnie z opublikowaną strategią Spółki).
> moja ocena tej spółki zakłada stały progres kursu w długim
> horyzoncie czasowym a także coroczne wypłaty dywidendy
> (zgodnie z opublikowaną strategią Spółki).
No to pozostanie ci dywidenda, Norges Bank wyszedł. Został ING, Aviva.
Norwedzy wyszli 3 to z pewnością ich pakiety były ktoś to kupił wczoraj też ładnie zebrał dziś ktoś też zbierał powoli gdy zbliżał się koniec sesji było widać że papier jest zebrany po coraz wyższych cenach.