Hehe - lepsze? 3 mln realne w ubiegłym roku za pierwsze pół roku, a w obecnym około 2,4 za analogiczny okres... Zysk jest, ale ja tu nie widzę tendencji wzrostowej :]
Oczywiście można porównać miesiąc do miesiąca, jednak to szukanie światełka w ciemnym tunelu :) W ubiegłym roku było 3mln przez pół roku i 6 mln za rok. Obecnie mamy półmetek i 20% gorszy wynik. Czyli musieliby poprawić się o 50% względem pierwszego półrocza 2013 aby wyrównać wynik z 2012 - wyrównać! a gdzie tu wzrost choćby proporcjonalny do wzrostu dywidendy ~10% r/r ?
Ja im oczywiście życzę jak najlepiej (stanowią 99% mojego portfela), jednak po co zaklinać rzeczywistość? Lepiej zdawać sobie sprawę z rzeczywistości ^_-
ja nigdzie nie zaklinam rzeczywistości tylko analizuję fakty. Fakty są takie, że zanotowali identyczne wyniki w II kwartale 2013 jak w II kwartale 2012, oprócz pozycja przychody.
I kwartał był wyraźnie gorszy, ale to było widać w całej gospodarce, która praktycznie stanęła.
Od września idzie pod wynajem spora powierzchnia. Czy przejdzie to w wynajem długoterminowy zobaczymy.
Od grudnia możliwy wynajem na 5 lat.
Rozkręcają się jeżeli chodzi o konfekcjonowanie na rynek detaliczny.
Jak widać po raportach igłowanie mechaniczne jest nierentowne i w to miejsce wypadałoby uruchomić coś rentownego, na przykład konfekcjonowanie na rynek detaliczny na dużą skalę czy zakupić nową, wydajniejszą maszynę do igłowania wodnego.Jak to zostanie rozwiązane czas pokaże.
Jeżeli w wynikach będzie widać stała tendencję wzrostową według mnie wyższa dywidenda niż ta za 2012 rok jest niezagrożona.
do 4,50 moga wypłacać bez żadnych istotnych ruchów, bo tyle zarabiają.
jak zaczna wyrabiać więcej to i wypłaty moga być wieksze.
Zamknięcie nierentownych działów bez istotnej rewitalizacji parku maszynowego oznaczają zwolnienia , ale to nie bedzie fair wobec załogi.