emisja 7,5 mln po 0,38 gr
upoważnienie zarządu do emisji około 11,6 mln akcji po min. 0,38 zł (z wyjątkiem 500 tyś sztuk, które są bez limitu cenowego)
Dnia 2013-07-10 o godz. 22:31 ~konjo napisał(a):
> uuuuuuuuu współczuję, nie sądziłem, że na finiszu będą
> chcieli tak do samej skóry ostrzyc owieczki...
konio ponieważ wszystko jest tajne to nic się nie dowiesz:)) powiem ci jedno ładuj po tej cenie do wora ile wlezie:))
ps
jaką byście chcieli mieć Vedię tak np. za rok.Nie pytam o kurs a o rozwój spółki?
Dnia 2013-07-10 o godz. 23:21 gucio1955 napisał(a):
> No to co chcieli to ustanowili???
Czy zmieniono coś co
> chcieli akcjonariusze???
Jeszcze raz się pytam co byś chciał dla spółki i pośrednio dla siebie?
Chodzi Ci na pewno o walne.
Już nie ma o czym gadać.Musztarda po obiedzie.Po co to całe zamieszanie aby mieć swój głos na walne skoro nic nie zmieniono tylko uchwalono to co miało być uchwalone.
Jeszcze raz sie pytam po co te upoważnienia.Paluszki to ja mogę postawić
Dnia 2013-07-10 o godz. 23:40 ~gucio1955 napisał(a):
> Chodzi Ci na pewno o walne.
Już nie ma o czym
> gadać.Musztarda po obiedzie.Po co to całe zamieszanie aby
> mieć swój głos na walne skoro nic nie zmieniono tylko
> uchwalono to co miało być uchwalone.
Jeszcze raz sie pytam
> po co te upoważnienia.Paluszki to ja mogę postawić
Tak jak napisałem musimy czekać na oficjalne komunikaty, czasami lepiej dla rozwoju spółki jak się nic nie zmienia w imię zmian:)
pozdro
"...W związku z opóźnieniem w spłacie Obligacji serii C, o której Zarząd informował w Raporcie Bieżącym z dnia 3 czerwca 2013 roku, Zarząd Vedia S.A. przedstawił Raport z bieżącej sytuacji Spółki. Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Vedia Spółki Akcyjnej stwierdza, że przyjęło do wiadomości treść Raportu.
Akcjonariusze Vedia S.A. wyrażają pełne zrozumienie dla problemów związanych z otrzymaniem audytowanego sprawozdania finansowego od audytora z Hong Kongu i uznają zaistniała sytuację za wyjątkowo skomplikowaną i związaną z szybkim rozwojem spółki oraz faktem, że działa w skomplikowanej strukturze organizacyjnej. Jednocześnie akceptują zaproponowane przez Zarząd rozwiązania, aby tego typu problemy nie pojawiały się w przyszłości.
Akcjonariusze zobowiązują Zarząd Spółki do przekazania niniejszej informacji do przedstawicieli Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie, że wspólnie z Zarządem dążą do jak najszybszego i trwałego rozwiązania problemów..."
czyli tłumaczenie było rozsądne i zaproponowane rozwiązania akceptowalne, tak??
to może by nam tak przedstawili ta sytuację i propozycje działań żeby można było sobie samemu ocenić (jakoś w raporcie z NWZA ich nie znalazłem), uważam że to że ktoś nie był na walnym nie jest powodem by istniała nierównowaga informacyjna pomiędzy akcjonariuszami
Dnia 2013-07-11 o godz. 12:48 ~Mietek105 napisał(a):
> to może by nam tak przedstawili ta sytuację i propozycje
> działań żeby można było sobie samemu ocenić (jakoś w
> raporcie z NWZA ich nie znalazłem), uważam że to że ktoś
> nie był na walnym nie jest powodem by istniała nierównowaga
> informacyjna pomiędzy akcjonariuszami
Jeśli nierównowaga polega na tym, że mogąc być na walnym i skorzystać z prawa głosu, prawa tego nie realizujesz to uważam, że tego typu nierównowaga jest jest uzasadniona, wręcz wskazana.
Byłem na WZA. uchwalili nowe 7,5mln na obrotówkę bo jest popyt na tablety. Dodatkowo ponad 5mln akcji na przejecie 12% w Dragonie plus ok 6mln pod przejecie chińczyka 40% . Chcą jak najszybciej konsolidować całość Dragona, który na gwałt potrzebuje kasy obrotowej pod rosnące zamówienia. Ma w tym pomóc obecny na walnym fundusz Rymaszewski Asset znany z inwestycji w małe i średnie firmy na GPW. Zadeklarował , że będzie uczestniczył w nowej emisji i może z czasem też podstawi kasę pod pożyczki lub obligacje.
Dyskusja trwała 5 godzin. Na mój gust to wszystko ma sens, w końcu trzeba przełamać impas.
Dnia 2013-07-11 o godz. 15:22 ~trzymacz napisał(a):
> Byłem na WZA. uchwalili nowe 7,5mln na obrotówkę bo jest
> popyt na tablety. Dodatkowo ponad 5mln akcji na przejecie
> 12% w Dragonie plus ok 6mln pod przejecie chińczyka 40% .
> Chcą jak najszybciej konsolidować całość Dragona, który na
> gwałt potrzebuje kasy obrotowej pod rosnące zamówienia. Ma
> w tym pomóc obecny na walnym fundusz Rymaszewski Asset
> znany z inwestycji w małe i średnie firmy na GPW.
> Zadeklarował , że będzie uczestniczył w nowej emisji i może
> z czasem też podstawi kasę pod pożyczki lub obligacje.
> Dyskusja trwała 5 godzin. Na mój gust to wszystko ma sens,
> w końcu trzeba przełamać impas.
Sensu całości nie brakuje, jest to jednak spojrzenie jednostronne i krotkowzroczne. Emisja 5 mln na przejęcie 12% w Dragonie to nic innego jak kupowanie drugi raz od Zarządu czegoś za co akcjonariusze już wyłożyli kasę przed kilku laty - Vedia miała przecież nabyć 60% udziałów w Dragonie, jak doszło do nabycia przez inne podmioty 12% zamiast przez Vedię nie zostało wyjaśnione. Pozostałe 40%, pytanie po co kupować całość jak ma się większość w fabryce i można ustalić rozliczenia korzystnie dla Vedii. Podsumowując, wszystkie nowe emisje mają sens w sytuacji, jeśli przyjmiemy że przeszłość nie ma znaczenia. Według mnie ma, to do czego doszło powinno dać inwestorom do myślenia, przecież nowe emisje są tak jak poprzednie na realizację zamierzeń i planów. Ja obawiam się, że jak ktoś ma we krwi lekceważenie innych to swojego podejścia raczej nie zmieni. Operacyjnie Vedię oceniam na plus, przecież sprzedają i z tego co mówią mają niezłą rentowność, Zarządzanie finansami - ostatnie dwa lata stracone.
Po treści raportu to myśle że 5 godzin to chyba za dużo jak na to co ustalili.
Pytanie do tych co byli.
Czy tam była jakaś dyskusja czy tylko głosowania.
cel nr 1 spłata obligacji nr2 przejęcie chinczyka w 100 % , nr3 wykorzystanie mocy produkcyjnych, jeśli uda śię to zrobić sukces murowany , do tego wchodzi fundusz i bank którzy będą wspomagać zarząd .