Nie ma takiej lokaty obecnie na rynku, jeśli zobaczyć do historii notowań to ubiegłoroczna dywidenda dała również 10% zysk i jeszcze na dzień dzisiejszy mamy 15% dodatkowego zysku w cenie.
Jakby policzyć ostatnie dywidendy to mamy nominalnie 9,2 zł plus to co zostanie wypłacone za ten rok czyli razem 12,5 zł. Jak ktoś miał kupione akcje 5 lat temu po 25 zł to ma dokładnie 50% zwrot z kapitału. Jak ktoś kupił taniej to ma jeszcze więcej.
Novita to najlepsza inwestycja! po dzisiejszych wynikach za wrzesień idziemy chyba na rekord w skali roku a to znaczy że jest duża szansa że dywidenda będzie jeszcze większa niż w tym roku. Przypomnijmy dywidendy wynosiły, odpowiednio za rok:
2012 - 3,30 zł/akcje
2011 - 2,90 zł/akcje
2010 - 2,50 zł/akcje
2009 - 2,10 zł/akcje
2008 - 1,70 zł/akcje
widzicie tę powtarzalność? po 40 groszy więcej co roku więc jeżeli tendencja się utrzyma a wyniki wskazują na to że tak! to będziemy mieli za ten rok 3,70 zł za akcje co przy cenie obecnej 32 zł daje zdrowo ponad 10% !!!
a tu link do wyników:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/NOVITA-Wyniki-ekonomiczno-finansowe-Spolki-za-miesiac-wrzesien-oraz-za-9-miesiecy-2013-roku-2963444.html
Daj gwarancję to chętnie kupię ,ale z tego co widzę po 50zł wszyscy ;Piczak ,Lentex,Pocztylion by sprzedali ,nie mówiąc o drobnicy ale obawiam się ,że nikt o zdrowych zmysłach za te pieniądze tego nie kupi .Dlatego lepiej jest cieszyć się z faktu posiadania akcji ,brać dywidendę ,chwalić spółkę -nie inwestować ,niech tak będzie wiecznie........
wszyscy by sprzedali , tylko arkusz pusty .
teraz Novita ma 15-16 mln rocznie ebitda a jak zrobia detal to moze być 30 mln rocznie.
to tyle ile ma Lentex z Gamratem ale oni kosztują 450 mln a nie 70 mln.
Gamrat w 3-cim kwartale 2013 r miał zysk jednostkowy prawie 10 mln zł ,Novita 1 mlnzł ,a więc nie porównujmy .Mnie osobiście ,ponieważ mam akcje Novity też zależy na cenie akcji tylko chodzę po ziemi i wiem ile ewentualnie mogę uzyskać ,a nie czekam na super inwestora bo mimo swej naiwności ,wiem że Lentex jest najlepszy .Stąd wniosek dokupuję i Novitę i Lentex
Novita zysku ma nie 1 mln za kwartał III-ci , lecz 2,5 mln zł. ! Za sam m-c IX zarobiła nawet więcej niż 1mln , bo ca 1,1 mln. Proponuję porównać wartości kapitału i rentowność.
Trzeba wiedzieć nie tylko czy dzwoni, ale i w którym kościele :-)
Ja to zapraszam do lektury ostatniego raportu półrocznego. Nasz prezes jest bardzo ostrożny w swoich prognozach. Już widać, że wynik zeszłoroczny zostanie poprawiony. Zakładam, że będzie to znacząca poprawa.
Ciekawi mnie czy Piczak jest gotowy zapłacić Lenteksowi za pakiet 33% po 50złł bo według jego wyceny tyle są warte.Właśnie Lentex zgłasza ofertę sprzedaży swego pakietu -chętnych na tym forum nie brakuje ,a więc można spać spokojnie .Wziąć kredyt na 7-8% a dywidenda wynosi 11% można spać spokojnie ;ha,ha,ha,....
Ktoś na pewno będzie sprzedawał dlatego kurs jest trzymany około 30, a nie 38 czy 40 tak jak było to pod koniec okresu zamkniętego.
Nie jestem przekonany czy Lentex, bredząc o sprzedaży swojego pakietu faktycznie chce go sprzedać czy jeszcze towarzystwo z otoczenia chce się obkupić taniej,bo wiedzą, gdzie kurs się znajdzie za kilka miesięcy. Przy takich wynikach i takiej dywidendzie obecny kurs jest nie do utrzymania. Podejrzewam, że TFI wcale nie stoją z boku tylko ostrzą sobie pazurki na pokaźniejsze pakiety, a wypowiedź z artykułu w podłodze właśnie o tym świadczy:
"...
Czy akcje Lenteksu mogliby odkupić inwestorzy finansowi? Zdaniem jednego z zarządzających w TFI, pragnącego zachować anonimowość, dla pojedynczego funduszu może to być zbyt duży pakiet. – Wariantów sprzedaży tych akcji może być wiele. Ponad 30-proc. pakiet wypadałoby w pierwszej kolejności zaoferować dotychczasowym właścicielom, o ile są zainteresowani i dysponują taką gotówką – dodaje. Zaznacza, że pośrednie zwiększenie udziału przez dotychczasowych inwestorów w drodze skupu akcji własnych Novity nie wchodzi w grę, bo spółka ma mało gotówki i najprawdopodobniej chciałaby utrzymać dotychczasową politykę dywidendową bez zadłużania się.
Być może będącymi w rękach Lenteksu akcjami Novity mógłby zainteresować się inwestor branżowy. Kilka lat temu mówiło się, że zielonogórską spółkę może przejąć węgierski Graboplast. Do transakcji jednak nie doszło.
...
"
W efekcie konfrontacji wszystkich ze wszystkimi wyobrażam sobie sytuację kiedy to Lentex dokupi akcji ,a nie sprzeda.Czas straszenia siłą Novity już dawno minął i po 35 -40 zł suma kupujących i sprzedających będzie taka sama .
Kurs ani nie spada ani nie rośnie-stabilizuje się na poziomie swojej wartości ,o czym zaświadcz a obrót .Wcześniejsze próby wzrostu były robione pod kątem ogłoszenia wezwania przez Lentex -podbicie kursu za ostatnie 6 mscy.W sytuacji gdy kolejnym chętnym do sprzedaży staje się Lentex to Piczak nie będzie zawyżał kursu bo będzie musiał po wyższej cenie kupić .Nadal uważam ,że idealnym rozwiązaniem dla spółki byłoby dojście do 66% akcji przez Lentex - po cenie godziwej-wszyscy na tym skorzystają i po sprawie.
Lentex zarobi od Piczaka 40 mln zł ,jeżeli nie będzie większej transakcji będziemy się kisić po 34-35 zł -obecnie akcjonariat jest zabetonowany i każdemu jest wygodnie ze względu na dywidendę.
akcjonariat zabetonowany , bo kazdy chce dywidendę.
przy obecnych stopach rzędu 1,5% za 100 złotych dostaniesz w banku 1,5 zeta.
Novita wypłaci w 2014 3,70 zeta .
Przy kursie 34-35 to ok .11 %
to ponad 7 razy wiecej niż daje bank .
Posiadacze są przeczołgani i ci co zostali na pokładzie nie bedą przenosić wkładów do banku na 1,5 % , a jakis obrót na akcjach musi być .
Wnioski są proste jak wykres .
Wcale nie jest to tak proste jak wykres. 10% dywidendy to ponadprzeciętna wartość, osoby chcące bezpiecznie inwestować pod dyw przy stabilnej spółce byłyby zadowolone z 6%.
Kurs zaś się kisi, obrotów prawie nie ma(nie dlatego, że brak podaży), po prostu aby nabyć większy pakiecik cena uśredniona byłaby znacznie wyższa od obecnej.
Jednak to tylko podnosi wartość spółki w perspektywie wielu miesięcy :)