Wowczas nalezy sie zastanawiac co dalej z inwestycja w PCG. Jest to potencjalny zasieg II fali wzrostowej liczac od dolka z sierpnia 2012 do szczytu miedzy grudniem 2012 a marcem 2013. AT pozwala sadzic iz poprzednie szczyty PCG moze pokonac na przelomie czerwca i lipca 2013.
Będzie dobrze, LTE itp - nawet się rymuje ;) póki co nieśmiałe ruchy, ale do 2 zł myślę, że dopniemy za czas jakiś, potrzeba bardziej zdecydowanych ruchów :) szkoda, że zbiegły się te info z Chin itp i poleciało - ale jak widać, odbija w prawidłową stronę
Z jakiego rachunku maklerskiego korzystacie ? Jakie macie prowizje ?Ja z emaklera w mBanku ale tam mam prowizję 0,39%. Kosmos. Dziś sprawdziłem http://moneyinfo.com.pl/ranking-rachunkow-maklerskich/ i jest to jedna z najwyższych. Ma ktoś może rachunek w tym DeutscheBanku co mają 0,19% ?
Dziś całkiem ładnie zakończył się nam dzień :)
Do tego w dogrywce widać, że nie było chętnych na wyprzedaż w cenie zamknięcia, co zapowiada jutro ruch kilku oczek w górę - taka moja mała analiza.
Ktoś się podłączy?
może jednak być tak, że jeszcze w tym miesiącu zjedziemy na 1,3 później jakieś dwa miesiące boczniaka i dopiero pod koniec wakacji zaczniemy wspinaczke w okolice 3zł. tak narazie to widzę, dodać należy że wiele tutaj będzie zależało od ogólnej sytuacji na szerokim.pozdrawiam.
Witam. Piatęk pokazał potencjał wzrostowy, na weekend nikt nie wyprzedał, znaczy że papier ma dla rynku nieco wyższą wartość.
Przystanek 1,7, 1,8? Uważacie, że 2 PLN w czerwcu do osiągnięcia?
Pozdro!
Dnia 2013-06-07 o godz. 18:13 ~piątek był dobry napisał(a):
> Witam. Piatęk pokazał potencjał wzrostowy, na weekend nikt
> nie wyprzedał, znaczy że papier ma dla rynku nieco wyższą
> wartość.
Przystanek 1,7, 1,8? Uważacie, że 2 PLN w czerwcu
> do osiągnięcia?
Pozdro!
Jak bym nie uważał to bym nie zapakował....
Spoko trochę może pobujać , ale dwójeczka to tu się prędko pojawi...
pozdr
abrok po co mu odpisujesz?! Jeszcze się nie nauczyliście, że idiota sprowadzi Cię do swojego poziomu i wygra doświadczeniem! Jak go olewamy to nie ujada.
Prognozy na 2013:
ABC Data prognoza przychodow 4,2 mld zl, zysk operacyjny 70 mln zl, kapitalizacja wg ostatniej rekomendacji 475 mln zl. ABC planuje podniesc prognoze.
Action po podniesieniu prognozy odpowiednio: 4,7 mld zl, 90 mln zl, 700 mln zl.
Dane za 2012 rok:
ABpl za zeszly rok odpowiednio: 4,3 mld zl, 80 mln zl, 350 mln zl.
PCG za zeszly rok: 0,5 mln zl, 12 mln zl, brak rekomendacji, ale wycena na gieldzie 50 mln zl.
Dane za I kw 2013:
ABC: 1,1 mld zl (+43%), 16 mln zl
Action: 1,1 mld zl (+43%), 20 mln zl
ABpl: 1,35 mld zl (+35%), 12 mln zl
PCG: 0,4 mld zl (+600%), 4,6 mln zl, jednak by obraz byl jasniejszy, takie wzrosty sprzedazy juz sie nie powtorza, jednak podczas gdy inni dystrybutorzy kw/kw zanotowali sprzedaz i nic dziwnego, szczyt sprzedazy jest w IV kw, to PCG zanotowal wzrost sprzedazy kw/kw o 42%.
O ile za zeszly rok kapitalizacja na podstawie porownania powinna wyniesc miedzy 50, a 100 mln zl (i tak tez bylo w ostatnim czasie), o tyle szacujac (ostroznie) wzrost sprzedazy do okolo 1,6 mld zl (mnozac tylko wynik z I kw) powinnismy uzyskac wycene od 80 do okolo 200 mln zl, takze nawet do dolnego ograniczenia tego zakresu brakuje nam 60%.
Masz racje. O ile nie dobiorą się do kursu obniżacze!!! W przyszłym tygodniu planuję dokup akcji o ile będzie korekta. Wydaje się być stabilna spółką z dużym potencjałem itd.
Matematycznie 11 zl za Imagisa to 2,63 zl na akcje PCG, ale to czesto sie tak prosto nie przeklada. Rynek nie do konca wierzy w wycene Imagisa na NC, jesli zas taka wartosc pozostanie dluzej (lub wyzej), to rynek bedzie to musial zweryfikowac, w koncu PCG przed przejeciem Imagisa mial kapitalizacje 25 mln zl, to dzis okolo 0,80 zl na akcje.
Tymczasem jutro wyniki Imagisa i data ta nie jest przypadkowo tuz po debiucie, widac maja sie czym pochwalic. A plany eksportu oceniam bardzo pozytywnie, nie raz probowalem porownywac PCG do ABC Daty Action, czy ABpl -a te spolki maja kilkudziesiecio procentowe wzrosty sprzedazy wlasnie dzieki eksportowi.
Odswierze temat, bo po wynikach za III kw cel jest juz naprawde bliski. Od razu wroce tez do zastanawiania sie co dalej. Po takich wynikach (dynamikach przychodow i zyskow) sadze ze mozna uprzedzic odpowiedz, co po osiagnieciu 3,50 -czyli technicznego celu z tematu.
Otoz wiele wskazuje na to ze spolka rozwija sie duzo szybciej niz sadzilem w maju, duzo szybciej niz sadzilem jeszcze wczoraj -optymistycznie liczylem na 5,5 mln zysku za III kw, realnie na 5 mln, a tu jest 7 mln. Przychody rowniez zaskoczyly, liczylem dosc niepewnie na 500 mln, jest 555 mln za sam III kw. Sadze wiec ze to nadal bardzo perspektywiczna spolka i w okolicach 3,50 zl -raczej bedzie sie konsolidowac przed dalszymi wzrostami, anizeli mialaby zawrocic.
Kazdy oczywiscie postapi po swojemu, najwazniejsza jest strategia i cel.
zastanawia mnie po co bawicie sie w takie prognozy ,komu to ma sluzyc ....?
Jesli grasz dla siebie(bo nie dla mnie ani innych) to takie zachowanie ma na celu wywołalnie niezdrowych emocji i naraza mniej zorientowanych na starte.
Wniosek jest prosty jestescie gnojkami i gnidami ,a ja bede tepil tego rodzaju oszolomstwo jak to mam w zwyczaju :)))
p.s.
to po ile jak kupuje to moja sprawa ,a ty nie zgrywaj madrali ,bo robisz to z premedytacja
w celu wprowadzenia ludzi w blad parszywcu:)
23 maja gdy pisalem ww post, PC Guard byl na zamknieciu na 1,52. Wspominalem o mozliwym wybiciu ponad poprzednie szczyty 2,20 w okolicach lipca, sierpnia. Wybicie nastapilo pozniej niz sadzilem, wiec podtrzymuje zasieg rowniez w nieco pozniejszym terminie. Marzec/Kwiecien.
najsensowniejsze byłoby przebicie tych wszystkich szczytów od 2009 i oporu na 4zł i wyznaczenie kanału długoterminowego trendu wzrostowego na poziomach 4,8-5 zł
wiesz co ,merytorycznie niewiele sie da ,ale intuicyjnie uwazam ,ze "N" szykuja bombe ....oczywiscie w gore .Tylko od jakiego poziomu nie wiem,ale 2 jest bezpieczne,nawet jesli z malym odchyleniem w dol.:)