Zastanawiam się co z tą dywidendą. Płacą 2,76 zł,/akcję ale to jest prawie 3 razy tyle ile mieli zysku, czyli wypłacą przejadając majątek. Co więcej, wartość księgowa Fortuny to 3,85 zł/akcję czyli po wypłacie dywidendy wyparuje 1/3 wartości księgowej. Wskaźnik C/WK na dziś to 4,94 a po obcięciu dywidendy wskaźnik wyniesie prawie 15. Oczywiście w ciągu roku razem z zyskiem C/WK znów będzie się obniżać, ale 15 to wyjątkowo duże przeszacowanie, zatem duże prawdopodobieństwo mocnego spadku kursu po dywidendzie. Coś mi tu nie gra. Dywidenda kusi, ale....
gościu na tvn cnbc powiedział ze Fortuna to ciekawa spolka która ma zostać przejeta przez grubego leszcza wiec kurs będzie wywindowany...do tego dywidenda..jak dla mnie to będą tu wzrosty i to duże..
Wszystko jest w raportach prosto ze spółki. Twoje dziwne wyliczenia nie mają nic wspólnego ze stanem faktycznym. Ja trzymam walor od 14,5 w lutym i dokupiłem po 16,3 jak wyszło info o dywidendzie. Część sprzedam zaraz przed dywidendą a część potrzymam aż kurs się ustabilizuje po odcięciu. Fortuna to stabilna i prężnie rozwijająca się spółka. O żadną inną w moim portfelu nie jestem tak spokojny w długim terminie.