Spadki na spółce związane są przede wszystkim z załamaniem cen surowców zwłaszcza aluminium, które mają tutaj największe znaczenie. Jak to często Prezes mówił należy przede wszystkim patrzeć na notowania Alcoa, które są dla takich spółek jak IPX niejako barometrem. W samej spółce nic złego się niedzieje, oczywiście pod waruinkiem że nie podejma decyzji o samodzielnej budowie wieżowców. Jeżeli tak sie nie stanie to kurs w końcu wróci na właściwe tory.
IPX jest w trendzie spadkowym od czasu uchwalenia skupu akcji BRS, teraz spadek cen aluminium po prostu skatalizował powolne osuwanie się. Duzi inwestorzy wychodzą, bo widza, że RK wypompowuje pieniądze skupując akcje Boryszewa. Akcjonariusze oczekują dywidendy, nie wałków w ramach grupy kapitałowej.
Impex nie jest producentem aluminium tylko je przetwarza.
Niższa cena metalu powinna skutkować wyższą marżą przerobową.
Spadająca cena surowca to dobra informacja dla przetwórcy i w przypadku IPX w żaden sposób nie usprawiedliwia takiej przeceny. Powodem może być raczej skupowanie akcji BRS i osłabianie pozycji gotówkowej spółki. Innym z powodów może być gra automatów na zaniżanie kursu a obecny system transakcyjny GPW sprzyja takiej grze znacznie bardziej niż wcześniejszy.
Moim zdaniem IPX to dobra fundamentalnie spółka ale z trendem nie ma co walczyć.
Fundamentalnie spółka wygląda bardzo dobrze. To że akcje kosztują tyle ile kosztują to ustala rynek a raczej automaty transakcyjne. Wystarczy spojrzeć co się dzieje z cłaym rynkiem po 15.04 od kiedy został zmieniony system GPW. Kilku gości wymyśliło sobie korektę wybrali odpowiednie algorytmy do sprzedaży a reszta z automatu się podłączyła.
Mali gracze są w tej grze bez szans. To że IPX w perspektywie 1 roku będzie kosztował znacznie więcej niż 1,89 PLN to pewne.
przewalki na ipx-e były już przed zmianą systemu. Komuś - wiadomo komu, bardzo zależy na niskim poziomie papieru. Najprostszym wytłumaczeniem jest że prawdopodobnie bedzie wznowiony skup własnych akcji i lepiej je kupić tanio niż drogo. Ale to trochę za prosta teoria.
Dlaczego IPX nie skupuje SWOICH akcji albo nie wypłaci dywidendy tylko skupuje akcje BRS? To jet patologiczna sytuacja, której bardziej bym oczekiwał po IDM albo spółkach Krauzego. Widać tutaj ład korporacyjny nie stoi wcale na wyższym poziomie i główny akcjonariusz wykorzystuje pieniądze tej spółki do ratowania kursu BRS, który inaczej juz dawno by oglądał poziomy 0.3x.
TRZEB BYĆ IDIOTĄ, ŻEBY KUPOWAĆ SPÓŁKĘ NA KTÓREJ DOCHODZI DO DZIAŁANIA NA SZKODĘ AKCJONARIUSZY MNIEJSZOŚCIOWYCH W BIAŁY DZIEŃ NIEMAL CODZIENNIE.
mowis ze trzeba byc idiota zeby kupowac akcje impexu ..to wytlumacz mi co tu robisz ...ratujsze cudza kase .. swojej nie zainwestowales ..bo wtedy bys byl idiota ..
Czego sie spinasz, każdy ma prawo pisać na forum, nie tylko właściciele akcji - wtedy byłoby samo naganianie na wzrosty i wzajemne poklepywanie się po plecach.
Ja też akcji nie mam, a się przyglądam - po prostu duże spadki sprawiają, ze ludzie zaczynają analizować. Akurat to co napoleon napisał podzielam w 100% - i to mi dupę uratowało bo się zastanawiałem nad kupnem gdy jeszcze po 3.2 IPX chodził, a ten cały skup mnie zniechęcił i mi się upiekło.
juz wiesz co za idioci kupuja akcje tej spolki .. to sobie policz ile to jest zysku dla tych co kupowali wczoraj po 1,82 a nawet dla tych co na fixie po 1,9 .. wg mnie sporo jak na jeden dzien ...
na pewno to byli mniejsi idioci niz ci co kupowali greeneco po 3,5 ... tu chociaz sa zyski i jakas wartosc ksiegowa na akcje ..a tam kurwa co nimi kierowala ..
Po co to biadolenie. Jest tak tanio, że trzeba się cieszyć. Jak ktoś ma tylko ten papier to nie przestrzega zasad i naraża się na zbyt duże ryzyko. Ale jak ma wolną gotówkę to może tanio dokupić. Jak ktoś nie ma to tym bardziej radość. Jak dojdzie do 7,xx to będzie biadolenie czemu nie kupiłem a kolega kupił?
Jak będzie jeszcze taniej to jeszcze lepiej. A S dopiero powyżej 7.
Od razu widać, żeś gościu w akcje zapakowany.
Kto ma kasę może przebierać w tanich spółkach jak w ulęgałkach, a spółki które wyprowadzają kasę tak, aby tylko ich główny akcjonariusz był zarobiony nie koniecznie są pierwsze do wzięcia. Jest tanio, to fakt. Karkosik wyprowadza kasę ze spółki ze stratą dla mniejszych akcjonariuszy - to drugi fakt.
Dnia 2013-04-24 o godz. 20:50 ~Bigben napisał(a):
> Od razu widać, żeś gościu w akcje zapakowany.
Kto ma kasę
> może przebierać w tanich spółkach jak w ulęgałkach, a
> spółki które wyprowadzają kasę tak, aby tylko ich główny
> akcjonariusz był zarobiony nie koniecznie są pierwsze do
> wzięcia. Jest tanio, to fakt. Karkosik wyprowadza kasę ze
> spółki ze stratą dla mniejszych akcjonariuszy - to drugi
> fakt.
Nie mam akcji ale miałem , wychodziłem po 3,50 zl ostatnio. Obserwuję ale .. inwestujac trzeba minimalne wymagania co do przejrzystości Spółki a tu ...co mamy ?? kasa jest wyprowadzana do Matki , do tego gdy Imperator ogłosi realizacje tych Wiez Romanum to koniec . Mmay pewna emisje , zreszta cos tam było w wywiadzie z tym z Rady Nadz. pozdr
radze realnie patrzec , owszem moze byc korekcyjna podbitka ( ale raczej juz była !!) pozdr