Nie zostały ściągnięte z giełdy, nadal możesz jej sprzedać. Dzisiejszy kurs 39,50. Możesz też poczekać , gdyż Bosch ogłosił, że chce skupić wszystkie akcje. Będzie więc przymusowy wykup i prawdopodobnie dostanie 40 zł za każdą posiadana akcję.
12.04.2013 09:12
BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego ogłosił przymusowy wykup pozostałych akcji Zelmera
BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego, mający 97,78 proc. akcji Zelmera, ogłosił przymusowy wykup pozostałych papierów spółki po 40 zł za sztukę - poinformował w piątkowym komunikacie DM BZ WBK.
Niech mi ktoś teraz wytłumaczy co to znaczy przymusowy wykup??
Ja akcje zelmera kupiłem ok. 4 lata temu po 52zł i cały czas je trzymałem zeby nie stracić, nagle akcje mi zabierają i dają mi po 40zł za akcje. Przecież one są moje i ja nie zamierzałem pójść w plecy ponad 2000!!! Co to ma być! Ja ich nie chciałem sprzedawać, co to żyjemy w korei północnej czy w jeszcze wiekszej komunie że ktoś decyduje za mnie że ja mam coś sprzedać....
To może inne spółki które spadły konkretnie też tak zrobią, ludzie nakupowali akcji dajmy na to po 15zł teraz są po 2zł no to zróbmy przymusowy wykup, firma jest do przodu a ludzie w plecy.
Bawię się w giełdę jakieś 6 lat ale o takim czymś nie wiedziałem, że mnie mogą na siłę uszczęśliwić.
Treść zawiadomienia pod linkiem: http://www.money.pl/gielda/komunikaty/komunikat/ZELMER,ZLR,komunikaty;gieldowe,informacja;o;zamiarze;nabycia;akcji;spolki;zelmer;sa;w;drodze;przymusowego;wykupu,292829.html
Odnośnie zapłaty za akcje patrz:
17. Miejsce, termin i sposób zapłaty za nabywane akcje
Zapłata Ceny Wykupu za Akcje nastąpi w dniu wykupu określonym w punkcie 14 powyżej (17 kwietnia 2013 r.) poprzez przelanie na rachunek Akcjonariusza Mniejszościowego kwoty równej iloczynowi liczby Akcji zapisanych na rachunku papierów wartościowych danego Akcjonariusza Mniejszościowego oraz Ceny Wykupu wskazanej w punkcie 8 powyżej (40 PLN za jedną Akcję). Zapłata nastąpi zgodnie z odpowiednimi regulacjami KDPW.