Plany jakieś są ale ja osobiście w to wątpię. Chyba najpierw będą chcieli zmniejszyć zadłużenie. Kolbusz powiedział że nie wykluczają kolejnych przejęć a następne przejęcie będzie się wiązało z przejściem na rynek główny. Myślę że na 80% będzie to rok 2014.
Jeśli w 2014 wrócą do "swojej" rentowności netto z poprzednich lat (ok.8%) to przy 250 mln przychodów ze sprzedaży bedą mieli ....... 20 baniek zysku netto!!!!!!
Z tymi 20 mln. zysku to bym się nie rozpędzał. Polska gospodarka zdycha i nie widać przebudzenia na razie. Jeśli wywiążą się z planów na ten rok czyli 9 mln. EBITDA to później może być już tylko lepiej.
207 to plan z oficjalnej prognozy na ten rok,myślę, że po "czystce" na rynku w związku z HP, 250 mln to dość ostrożna projekcja. Mówi się (na razie to tylko plotki), że BPN zostanie przejęty jeszcze w tym roku. Jeśli 250 mln jest realne i realny jest powrót do rentowności netto 8% (20 mln zysku netto) to kapitalizacja na poziomie 200 mln mnie nie zaskoczy (200 000 000 / 15 000 000 akcji = 13,3 pln za akcję!!!!!!!!!!!!!!) - w tym kontekście przejęcie wydaje się prawdopodobne.
Kolbusz nie wykluczał przejęcia przez inny podmiot. tak przynajmniej twierdził jak debiutowali na new connect ale za rozsądną cenę. do tej pory nikt się na to nie zdecydował,
Tylko teraz pozycja black pointa zdecydowanie się zmieniła na tle rynku
Widac jak sie orientujesz w temacie.
Activejet to marka Actionu :)
Abc Data ma swoje Colorovo.
Inni duzi dystrybutorzy tez maja swoje marki.
Poki co, po co komu BP....
jak miałby obstawiać to bym wybrał ABC data. Wprawdzie mają swoje colorovo ale to jest marka która istnieje nie całe dwa lata i tak naprawdę nikt nie wie czy to wypaliło, najwyżej mają pare procent rynku a mieli plany zdobyć 40 procent wciągu dwóch lat. ABC data pod tym względem jest najsłabsza patrząc na dużych dystrybutorów. Nawiasem mówiąc jutro jest konferencja na temat colorovo
Jeśli Black Point zagarnie odpowiednią część rynku może pojawić się inwestor, nie koniecznie branżowy. Ale najbardziej prawdopodobne jest to że to Black Point będzie przejmował wchodząc na rynek główny.
A po co im fabryka? Chinczycy im wszystko wyprodukuja pod ich brandem. A te kilka tuszy co sie hp przywalilo moga odpuscic, albo ktos dla nich bedzie regenerowal.
Gdyby Abc byla zainteresowana BP to by nie wywalili BP ze swojej oferty.