Wiadomość z ostatniej chwili:
Do likwidacji idzie spółka KGHM Ekoren. To ta firma, która zabrała Permedii przerób związków niklu.
Czy Permedia w tej sytuacji wznowi przerób odpadów niklu ?
Jeśli ktoś wie coś konkretnego - to prosze natychmiast informować !
Skoro odpadła to znaczy ze sie nie opłacało skoro nie opłacało sie im to dlaczego ma opłacac sie PMD?? ktos podpuszcza dużym kupnem gdyby by mi zależało na tych akcjach brałbym te ponad 4 k do 6,35,,,, niestety KOV nie jest wyceniany na chwile obecną po 3zł także nie jestem wstanie wam zaprezentować jak sie kupuje:):))))))))) wzrostów niet
Z tego co wiem, to Ekoren przerabia odpady niklu inna metoda niż Permedia.
Swego czasu o tym czytałem. Ktos wziął duża kasę za opracowanie nowej metody.
Można poszperać na necie, ale to nieistotne.
Ważne jest, że Permedia potrafi to robić i na tym zarabiać.
Permedia zarabiała grube miliony na produkcji niklu. Kurs akcji wynosił sto kilkadziesiąt złotych!
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 11 / 2013
Data sporządzenia: 2013-04-03
Skrócona nazwa emitenta
KGHM POLSKA MIEDŹ SA
Temat
Otwarcie postępowania likwidacyjnego spółki Ecoren DKE Sp. z o.o.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu:
Zarząd KGHM Polska Miedź S.A. informuje, że w dniu 2 kwietnia 2013 r. Zwyczajne Zgromadzenie Wspólników Ecoren DKE Sp. z o.o. podjęło uchwałę o rozwiązaniu spółki i otwarciu jej likwidacji oraz powołało likwidatora w osobie dotychczasowego Prezesa Zarządu spółki, Pana Andrzeja Gruszczyńskiego.
Wniosek o otwarcie postępowania likwidacyjnego złożony zostanie do Sądu Rejonowego dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego w dniu 4 kwietnia 2013 r.
100% udziałów w kapitale zakładowym Ecoren DKE Sp. z o.o. posiada KGHM Ecoren S.A. (jednostka zależna KGHM Polska Miedź S.A.).
Czyżby cos miało zacząć sie w związku z tym info dziać???? jak te kupno nie zniknie do 15:)) może zacznie sie cos dziać, ale spokojnie co to ma wspólnego z PMD?? co jestesmy jedyną spółką po tym Ekorenie która potrafi to robic??? wątpie.....może sie wypowie ktoś bardziej zorientowany w tym temacie
Ja nie jestem zorientowany ale : Bohemia a.s. też prowadzi sprzedaż związków niklu a przynajmniej je miała jakiś czas temu gdy w Permedii już wygasła ich produkcja.
Pewnie Bohemia nie kupowała ich od Ekoren by je dalej odsprzedać.
Ponadto rezygnacja byłego prezesa jak głosiły komunikaty związana była z niemożnością współpracy z narzuconymi mu dodatkowymi członkami zarządu i nieporozumieniami odnośnie związków niklu.
Tak że postrzegam zanik przerobu związków niklu jako spowodowany sytuacją endogenną a nie egzogenną.
Poprzednia ekipa i wielu pracowników wyleciało na śmietnik i umiejętności nowego nabytku są nieznane. Obecnie wyniki kilku lat nowego nie świadczą pozytywnie o umiejętnościach produkcyjno handlowych chociaż nie jest to absolutne dno.
Rentowność z działalności operacyjnej pod znakiem zapytania i gdyby nie te historyczne zalegające pieniądze w kasie i jakieś marne odsetki to przedsiębiorstwo mogłoby mieć poważne kłopoty. Przy większej inflacji pieniądze wyparowują i zostają tylko zdolności generowania świeżej gotówki których przedsiębiorstwo z nowymi ludźmi nie nabyło.
Uzupełnienie/sprostowanie: Do likwidacji idzie Ekoren DKE. Jest ona spółką zależną od KGHM Ekoren. Nie wiem która z nich przerabia odpady z niklu. Patrzałem na necie. Na razie nie mogę się zorientować. Być może robi to KGHM Ekoren i dalej bedzie to robił.
Ale w ogóle ktokolwiek to robi z polskich odpadów, to czy musi płacić podatek miedziowy?
W takiej sytuacji Permedia lepiej by wyszła na przerobie matariałów importowanych.
Apel do prezesa by sie temu przyjrzeć.
Ekoren nigdy nie przerabiało odpadow związkow niku z KGHM miało tylko opracowaną technologię, ale nie wybudowali instalacji .W Permedii budynek i instalacja związkow niklu już tylko ruina po 5 latach gospodarki Wygrysa..KGHM sprzedaje odpady związkow niklu za granicę, ale nie do Czech.