• Moto
  • Alert
  • Notowania
  • Kursy walut
  • Centrum Finansowe
  • Bankier.TV
  • Newsletter
  • Zaloguj się
Bankier.pl - Polski Portal Finansowy
  • Rynki
    • Giełda
    • Depesze PAP
    • Komentarze rynkowe
    • Waluty
    • Gospodarka
    • Surowce
    • Fundusze
    • Narzędzia
    • Wiadomości z rynków
    • Wywiady ze spółek
    • PPK
    • Binance (serwis partnera)
  • Twoje finanse
    Jak zarządzać Twoimi finansami?
    • Tanie konto
    • Oszczędzanie
    • Jak wziąć kredyt?
    • Mieszkanie na kredyt
    • Pożyczki pozabankowe
    • Nieruchomości
    • Moto
    • Ubezpieczenia
    • Emerytury
    • Domowe finanse
    • Narzędzia i kalkulatory
  • Biznes
    • Prowadzenie firmy
    • Podatki i ZUS
    • Płaca i kariera
    • Finansowanie
    • Windykacja
    • Technologia
    • Narzędzia
    • Konta firmowe
    • MamBiznes.pl
  • Porównywarki
    Porównaj produkty finansowe Logotyp Smart.Bankier.pl
    • Kredyty gotówkowe
    • Konta osobiste
    • Kredyty hipoteczne
    • Pożyczki na raty
    • Konta oszczędnościowe
    • Lokaty
    • Karty kredytowe
    • Konta firmowe
    • Promocje bankowe
    • Kredyty firmowe
    • Kantory internetowe
    • Kalkulator OC i AC
    • Ubezpieczenia turystyczne
    • Chwilówki
    • Kredyty konsolidacyjne
    • IKE i IKZE
  • Forum
    • Giełda
    • Jak grać na giełdzie?
    • Dzienniki giełdowe
    • Forex
    • Złoto
    • Gospodarka i polityka
    • Jak zacząć inwestować?
    • Banki
    • Chwilówki
    • Kryptowaluty
    • IKE/IKZE
    • ETF

Forum

• Giełda
  • Jak grać na giełdzie?
  • Dzienniki giełdowe
  • Forex
  • Złoto
  • Gospodarka i polityka
  • Jak zacząć inwestować?
  • Banki
  • Chwilówki
  • Kryptowaluty
  • IKE/IKZE
  • ETF

Warto wiedzieć

• Regulamin Forum Bankier.pl
  • Zgłoś naruszenie
  • Zgłoś skargę
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Podatek giełdowy

Twoje Forum

• Obserwowane wątki
  • Twoje posty

Archiwum

• Podatki
  • Prowadzenie firmy
  • Ubezpieczenia i emerytury
  • Po godzinach
  • Nieruchomości
Forum Nieruchomości powrót do głównego postu
  • W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: mavro [78.8.255.*] 2013-04-05 09:05
    Które miejsce zagranicą jest dziś naprawdę atrakcyjne dla Polaka? I dlaczego właśnie to?

Od 2,5 roku porównuję, jak żyje się w różnych krajach świata
    (relacja na www.tammieszkam.pl), co tydzień odbierając zapytania o inną część świata.

Co obstawiacie?

Malwina
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 1
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~Próba pierwsza [194.251.119.*] 2013-04-05 09:25
    Czechy. Blisko, podobnie jak u nas, tylko bardziej bezstresowo, nie ma takiej napinki na czerwonych, czarnych itp. Język podobny i łatwo się odnaleźć.

Chyba że pytanie z punktu widzenia zmywaka - to wtedy opłaca się mieszkać tam gdzie najwięcej płacą.
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: surow [89.20.91.*] 2013-04-05 16:12
    mieszkam w NL, dobrze mi tutaj, jedynie slonca brak. poza tym ok.
    Fachowcom placa okej, nie potrzeba wujka/stryjka zeby zostac przyjetym na dobre stanowisko. Ale zeby nie bylo, maja podle zarcie, nie sa tak otwarci/goscinni jak polacy.
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~mario [78.8.201.*] 2013-04-12 12:01
    mieszkam w Polsce bo mi tutaj dobrze i jestem u siebie. Jako drugi dom wybrałbym Chorwację, szczególnie okolice makarskiej, nad morzem
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 2
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~mloo [164.126.124.*] 2013-04-13 21:44
    jeszcze przez kilkanaście lat Chile
    klimat do wyboru blisko morze i góry
    niziutkie zadłużenie (rządy prawicy)
    kilkanaście lat bo już rządzą socjaliści i to zmarnotrawią
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~xxx [89.69.193.*] 2013-04-13 21:45
    Tylko Irlandia, ale nie mow tego Polakom, już tam dość napsuliśmy ;)

Plusy
    - Ludzie! Ludzie! Ludzie! Irlandczycy to wspaniały, pozytywny naród.
    - min pensja 1400netto
    - specjalista zarobi 3000netto (silmy przemysl R&D)
    - Sprawne państwo
    - Cały rok nie zimno ale nie gorąco
    - Spokój, spokój!!! i normalne życie
    - Piękna wyspa

Minusy
    - Polscy imigranci szaleją po drogach
    - Polscy imigranci rzucaja kurwa...
    - Polscy imigranci popełniają przestępstwa
    - Polscy imigranci nie potrafią zrozumieć tego kraju i normalnego życia

Nie winię nas, jesteśmy straconym społeczeństwem
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 7
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~marexx [213.238.96.*] 2013-04-14 22:37
    fajnie jest w Nowej Zelandii, szczególnie w Auckland, piękne miejsce, dobre warunki do życia, w przeciwieństwie do Australii, stanowczo odradzam, kraj związków zawodowych, drogo i marnie...
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 3
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~max [91.145.150.*] 2013-04-15 14:01
    Wszystko zalezy od budzetu i tego czy masz finansowanie z boku co miesiac na konto..Tajlandia,Karaiby czy australia to mozliwe miejsca do zycia.
    USA,Canada lub argentyna moga byc.
    W europie super mieszka sie w londynie....Ogolnie to super jest wszedzie jesli masz pieniadze bo jesli ich nie masz to lepiej mieszkaj u rodzicow!
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~Jacek [83.6.231.*] 2013-04-19 10:45
    Po co tak daleko mieszkać,jak Peru,Chile,Brazylia,-Jak mozna blisko np.Hiszpania ,wybrzeże Costa Blanka ,miasto Alicante ,Torevija.Można kupić niedrogi apartament mieszkanie w bliskiej odległości od plaży w granicach 40-70 tys.eur/taniej o 40% niż w takim rejonie polski/ Wspaniała pogoda w zimie/18-22 st.ciepła/,blisko -3 godz. lotu tanimi liniami.Ja mieszkam przez 5 mies. w okresie zimowym ,a w lecie wynajmuje poprzez biuro nieruchomosci turystom w cenie do 300 eur za tydzień ,w tym mam kompleksową obsługę i nadzór nad moją nieruchomością.Obłożenie mam 100%.Wielkich kokosów z tego niema ,ale nie dopłacam do tego nic.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 4
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~jacekper [95.49.113.*] 2013-05-29 07:20
    Dnia 2013-04-19 o godz. 10:45 ~Jacek napisał(a):
    > Po co tak daleko mieszkać,jak Peru,Chile,Brazylia,-Jak
    > mozna blisko np.Hiszpania ,wybrzeże Costa Blanka ,miasto
    > Alicante ,Torevija.Można kupić niedrogi apartament
    > mieszkanie w bliskiej odległości od plaży w granicach 40-70
    > tys.eur/taniej o 40% niż w takim rejonie polski/ Wspaniała
    > pogoda w zimie/18-22 st.ciepła/,blisko -3 godz. lotu tanimi
    > liniami.Ja mieszkam przez 5 mies. w okresie zimowym ,a w
    > lecie wynajmuje poprzez biuro nieruchomosci turystom w
    > cenie do 300 eur za tydzień ,w tym mam kompleksową obsługę
    > i nadzór nad moją nieruchomością.Obłożenie mam
    > 100%.Wielkich kokosów z tego niema ,ale nie dopłacam do
    > tego nic.
    Chcialbym sie skontaktowac, mieszkam w San Diego ale szukam miejsca blizej Polski. Hiszpania jest interesujaca.
    jacekper@yahoo.com
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~tomi [62.87.214.*] 2013-04-20 22:49
    Tylko Norwegia a ,miejscowość to Trondheim !!! i tylko tam ,nie byłem tu jeszcze ,ale będę ,raj na ziemi ,miasto studentów i ludzi młodych ,doskonały klimat i przyroda .A co najważniejsze nie ma PO ! nie ma PiSu ,nie ma LSD ! i innego polskiego nadętego politycznego gówna !!! Szczerze polecam i zazdroszczę ,,,,,,
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 1
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~mniam [178.42.64.*] 2013-09-03 09:51
    LSD to akurat da się tam załatwić. Trondheim to miasto studentów :)
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 4
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~polaczek z polandii [83.27.106.*] 2013-05-16 15:08
    Przykre to jest jak ten biedny polak jest rozsiany po świecie ,jak bezdomny kundel bezustannie goniący za groszem ,i jak to wszędzie jest mu dobrze i jest szanowany tylko nie we własnym kraju, a najbardziej żenujące jest to jak ci tkzw. nowi emigranci uzywają pogardliwych słów typu polaczek czy polandia w stosunku do swojej ojczyzny i jej mieszkańców eksponując tym swoją wyższość. A kim wy tam jestescie biedni emigranci zarobkowi jak nie polaczkami z polandii ?
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 5 2
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~Swojak [79.141.160.*] 2014-02-25 20:58
    Chyba nie zrozumiałeś pytania:)

Dnia 2013-05-16 o godz. 15:08 ~polaczek z polandii napisał(a):
    > Przykre to jest jak ten biedny polak jest rozsiany po
    > świecie ,jak bezdomny kundel bezustannie goniący za
    > groszem ,i jak to wszędzie jest mu dobrze i jest szanowany
    > tylko nie we własnym kraju, a najbardziej żenujące jest to
    > jak ci tkzw. nowi emigranci uzywają pogardliwych słów typu
    > polaczek czy polandia w stosunku do swojej ojczyzny i jej
    > mieszkańców eksponując tym swoją wyższość. A kim wy tam
    > jestescie biedni emigranci zarobkowi jak nie polaczkami z
    > polandii ?
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 0
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~foxi [83.25.144.*] 2013-05-20 20:43
    Paragwaj - to miejsce gdzie można sobie fajnie żyć za naprawdę nieduże pieniądze !
    Pogoda śródziemnomorska, fajni ludzie, żaden tłok , czy hałas, tanie grunty i farmy no i śladowa
    ilość rodaków ...
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 10
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: marek-00 [91.150.183.*] 2013-05-24 10:43
    Ciechocinek
    Jest tam bardzo pięknie, spokojnie. Poleca Andrzej Drzewo
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~Bubu [188.123.196.*] 2013-05-31 15:41
    Za żadne skarby świata nie wyemigrowałbym z Polski.
    Jestem patriotą, Polska to mój kraj, tu jest mój dom i nie ma to tamto.
    Na wycieczkę do ciepłego kraju zawsze chętnie ale nie do roboty coby robić za białego Murzyna. Nigdy!
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 7 0
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~foxi [83.11.150.*] 2013-09-30 14:57
    Paragwaj i tylko Paragwaj !
    Oto statystyka na temat emigracji:
    " Im Falle von Paraguay sind es 62.416 Europäer die bis Ende Januar 2012 registriert wurden. Anführer der Immigranten sind die Polen mit 16.748. Kurz dahinter und eher auf Platz Eins vermutet sie Deutschen mit 15.218. Auf dem dritten Platz mit 5.141 Immigranten kommt Spanien. Die Italiener belegen mit 3.053 Personen Platz 4. Die Franzosen schließen die Top 5 mit 2.202 registrierten Aufenthaltsgenehmigungen ab."
    Chętni ZGŁASZAĆ się !
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 7
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~mloo [164.126.18.*] 2013-06-02 12:23
    Węgry
    bo blisko
    kultura ta sama
    pogonili żydów więc będzie im coraz lepiej a jeszcze nie jest drogo
    minus język
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 8 0
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~karter [83.9.177.*] 2013-06-04 22:35
    według tego artykułu teraz to już wszędzie powinno się mieszkać nieźle... http://www.pr-controlled.com/pr-controlled-visible-recovery-in-europe.php#.Ua5KmNK-2Sp
    a tu jak było, tak jest.
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~WKr [77.65.40.*] 2013-09-03 01:16
    wystarczy zainwestowac w Epigona ...marzenia same sie spelnia
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 0
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: marciniszysz [83.4.27.*] 2013-09-18 16:00
    Ja bym chciał mieszkać w Brukseli bardzo ładne miasto i można spotkac wielu ludzi z całej europy :)
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 1
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: monikakub [85.221.130.*] 2013-12-09 15:12
    Norwegia, na drugim miejscu Finlandia :)
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: renia85 [213.238.75.*] 2013-12-13 12:33
    może to mało oryginalne, ale Hiszpania to naprawdę fajne miejsce do mieszkania, ciepło, sympatyczni ludzie, świeże owoce prawie przez cały rok
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~tomsonn [5.173.219.*] 2014-01-03 10:26
    Chetnie przeprowadziłbym się do mniejszego miasta, nie musi być zagraniczne. Ludzie żyją bez pospiechu beztrosko i maja czas żeby wypic ze znajomymi zwierzyńca pils wieczorkiem
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~Jurul [89.231.205.*] 2014-01-10 14:15
    masz rację ! mieszkam w Dębicy w domu jest super do centrum 4 km autkiem w 3 minuty zero korków ogólny spokój.. zdrowe warzywa i kury od bab ze wsi na ryneczku w środy.... no i ceny nieruchomości miodzio... np. nowa szeregówka w centrum miasta od developera za ok 290tys złotych.... Mając wolny zawód Dębica to idealny wybór ..
    ps. do Krakowa autostradą jedziesz 1,30godz...
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~annskakan [83.30.69.*] 2014-01-09 11:26
    Myślę, że miejscem, gdzie naprawdę warto mieszkać jest Irlandia. Moi znajomi tam żyją i są naprawdę zadowoleni. W Irlandii są duże zarobki, a poza tym jest łatwo utrzymać rodzinę. Przecież dziecko po urodzeniu dostaje duże becikowe, kolejno świadczenia rodzinne są ogromne - gdzie w Polsce dostajemy ok. 80 zł na dziecko miesięcznie, a tam te sumy są wielokrotnie większe. Także wystarczy, że jeden rodzic pójdzie do pracy, a rodzina będzie w stanie się utrzymać. Łatwiej też o pracę.... Ja osobiście nie chciałabym wyjeżdżać z Polski, mimo iż warunki życia są dużo gorsze niż w Irlandii. Tu się urodziłam i tu chcę żyć.
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: bankierzyna [89.228.231.*] 2014-01-11 00:44
    Ja zawsze chciałem mieszkać w Poznaniu, a jak zamieszkałem... To szybko zatęskniłem za rodzinnym miasteczkiem...
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: muminka [31.61.136.*] 2014-02-19 10:29
    Ja bym chciała mieszkać w Polsce, a dokładniej we Wrocławiu. To piękne miasto i wiele się tam dzieję
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: ~Swojak [79.141.160.*] 2014-02-25 20:52
    Od kwietnia do wrzesnia w Polsce bo klimat dobry, swojsko i wysokie zarobki jak sie ma kwalifikacje, od wrzesnia do kwietnia w poludniowej Europie (Wlochy, Hiszpania, Cypr, Grecja, Malta, Portugalia) bo nie za daleko i cywilizowane strony.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 5
  • c.d. Autor: ~Swojak [79.141.160.*] 2014-02-25 21:04
    A tak w ogole to fajny watek i cywilizowane odpowiedzi jak na to forum
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: andrzej_72 [94.254.193.*] 2014-02-26 12:38
    Dla mnie zdecydowanie Londyn:) miałem okazję trochę tam pobyć i pracować (zresztą jak spora rzesza rodaków) i ciężko było mi z stamtąd wracać. Każdy znajdzie tam coś dla siebie,:)
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: magdallen27 [178.43.15.*] 2014-03-04 01:50
    Zawsze marzyłam o mieszkaniu w Hiszpanii, od jakiegoś czasu mysle o zrealizowaniu swojego marzenia. Mam nadzieje, że mi sie uda. Co myslicie o kupnie jakiejś nieruchomosci w tym kraju?

• Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: rainbow00002 [88.156.227.*] 2014-03-04 14:14
    http://forum.forsal.pl/index.php?/topic/104316-teraz-tanie-nieruchomosci-w-hiszpanii/?p=310149
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: bankierzyna [79.185.158.*] 2014-03-06 14:07
    Dla mnie to kompletna abstrakcja. Przynależność do kraju wynika z kultury, tradycji i naordu, gdy te cechy ma się wpojone wtedy nikt nie chce uciekać ze swojej ojczyzny..Rozumiem podróżowanie itp. Ale żeby od razu zmieniać kraj?
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 3 0
  • Re: W jakim kraju (mieście) chcielibyście mieszkać i dlaczego? Autor: peter5 [79.185.83.*] 2014-05-12 13:36
    Na Węgrzech, w Budapeszcie. Spędziłem tam kilka tygodni i mógłbym tam zamieszkać.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 0
1
  • Kurs Euro
  • Kurs dolar
  • Kurs frank
  • Kurs funt
  • Wiron
  • Przelicznik walut
  • Kantor internetowy
  • Kalkulator wynagrodzeń
  • Umowa zlecenie
  • Kredyt na mieszkanie
  • Kredyt na samochód
  • Kalkulator kredytowy
  • Revolut
  • Winiety
  • Jak grać na giełdzie?
  • Jak wziąć kredyt hipoteczny?
  • Rejestracja samochodu
  • Jak rozwiązać umowę z Orange
  • Program pit
  • Rozliczenie pit
  • pit 37
  • Pit 36
  • Pit 36L
  • Pit 28
  • Pit 11
  • Ulgi i odliczenia podatkowe
  • Koszty uzyskania przychodów
  • Sesje elixir
  • PB weekend
  • RRSO co to jest?
  • Blogbank.pl
  • Promocje bankowe - zgarnijpremie.pl
  • Stopa procentowa
  • SMART Bankier
  • Pieniądze na dowolny cel
  • Wygodne oszczędzanie
  • Prawo i pieniądze
  • Porady w finansach
  • Średnia krajowa 2023
  • Kalkulator zdolności kredytowej
  • Pożyczki na raty
  • Sklep Bankier.pl
  • ePIT
  • O nas
  • Reklama
  • Redakcja Bankier.pl
  • Patronat Bankier.pl
  • RSS
  • Centrum Prasowe
  • Produkty Finansowe
  • Kontakt
  • Zgłoś błąd
  • Mapa serwisu
Bonnier Business Polska Bankier.pl – Portal Finansowy – Rynki, Twoje finanse, Biznes Puls Biznesu pb.pl - rynek, akcje, spółka, przedsiębiorca, budżet Pulsmedycyny.pl - Portal lekarzy i pracowników służby zdrowia Smart Bankier.pl - Porównaj oferty pożyczek i kredytów Spotdata - Wizualizacja i analiza danych ekonomicznych Arslege - Platforma do nauki prawa przez Internet

Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu. Polityka cookies | Polityka prywatności |