INTERNET GROUP SA nabycie udziałów w spółce TechnoBoard sp. z o.o.
Raport bieżący 59/2013
Zarząd Internet Group S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: Spółka), działając na podstawie normy art. 56 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (dalej: Ustawa), niniejszym informuje, iż w dniu dzisiejszym, tj. dnia 4 kwietnia 2013 r., Spółka otrzymała od spółki zależnej W Investments Limited (dalej: WI Ltd) z siedzibą w Larnace w Republice Cypryjskiej informację, iż w dniu 4 kwietnia 2013 roku WI Ltd zawarło z ClearRange Media Consulting B.V. w likwidacji z siedzibą w Amsterdamie oraz Ewą Markowską (dalej: Sprzedający) umowy nabycia udziałów w spółce TechnoBoard sp. z o.o. (dalej: TechnoBoard) z siedzibą w Warszawie (dalej: Umowy).
Przedmiotem Umów jest nabycie przez WI Ltd łącznie 500 udziałów w spółce TechnoBoard, o wartości nominalnej 50 złotych każdy udział, stanowiących 50% kapitału zakładowego spółki TechnoBoard i uprawniających do 50% głosów na zgromadzeniu wspólników. Łączna kwota transakcji została ustalona na 1,5 mln zł. Przewidziany Umowami termin płatności ceny to 31 maja 2013 r.
Umowy przewidują, że cena może zostać zapłacona przez WI Ltd poprzez przeniesienie na Sprzedających akcji na okaziciela wyemitowanych przez spółkę W Investments Spółka Akcyjna (dalej: WISA) z siedzibą w Warszawie.
Zarząd Spółki informuje ponadto, że:
1. Spółka posiada łącznie 93.797.118 akcji WISA, stanowiących 93,33% w kapitale zakładowym WISA i 93,33% głosów na walnym zgromadzeniu WISA.
2. WISA posiada 100% udziałów w kapitale zakładowym WI Ltd i 100 % głosów na walnym zgromadzeniu WI Ltd.
3. Pan Piotr Wiśniewski pełni funkcję Prezesa WISA
pozytywne info, ale do spółki nikt niestety nie ma juz zaufania po tym co zrobili z kursem po nadrukowaniu akcji. brak po prostu zaintersowania ze strony inwestorów. może to i dobrze.
Inka, tu jest zapłata akcjami WISA a nie IGR (choc to w zasadzie drugorzędna sprawa).
Co do zaufania, o którym pisze Ramzi - to fakt, że swoimi działaniami skutecznie zniechęcili nowych inwestorów, a starych doprowadzili do lekkiej depresji;)
Ale wcale nie jest przesądzone, że zawsze tak musi byc - zaufanie można odbudowac.
Ale zgoda - jeden artykuł do tego nie wystarczy, tu musi byc cały worek z pozytywnymi informacjami poparty zachętą w postaci podbitki.
Inaczej wołami tego sie nie ruszy...
OKI PROCKA , ALE GDZIE JEST POWIEDZIANE ŻE ZA 3 MIECHY IGR NIE ZMIENI NAZWY NA WISA .SAM WIŚNIA O TYM MÓWIŁ. IGR NIE MA JUZ PRAWA BYTU , SAMI PISZECIE ZE NIKT TEGO NIE KUPI , ALE WISA TO JUŻ CO INNEGO. A ZNAJĄC PANÓW JRW I SPERCZYŃSKIEGO TO JUZ PEWNIE MAJĄ NOWY INTERES NA KTÓRY POTRZEBUJA KASY , AKCJAMI IGR SIĘ DŁUGO NIE CIESZYLI TYLKO PATRZEĆ JAK NI Z TEGO NI Z OWEGO KURS ZACZNIE ISĆ W GÓRE
Sperczyński jak na razie swoich udziałów nie sprzedał i nie sądzę, by po takiej cenie to zrobił.
Popatrz na wartośc transakcji - za 50% udziałów w Technoboard ustalili sobie kwotę 1,5 mln zł, podczas gdy TB i spółki z nim powiązane za 2012 rok miały 175 mln przychodów.
1,5 mln to przecież symboliczna cena, daleko jej do godziwości i jakiejkolwiek przyzwoitości.
Dowodzi to tylko temu, że JRW nie pozbył się swoich udziałów, żeby cos robic na boku, jak piszesz, ale że jest to umówiony "papierowy" deal, a JRW nadal siedzi w temacie i z niczego nie rezygnuje.
W przeciwnym razie w życiu nie zgodziłby się na taką cenę sprzedaży - oczywiście wg mnie.
Tą transakcją Pan Wisniewski pokazuje, że chce przejąc Technoboard za grosze i udawadnia, że częściowo mu się udało. Nie sądze jednak, by IDM i bracia S. na to poszli.
Chyba, że przy dodatkowych uzgodnieniach i zachętach, na które z kolei chyba Pan W. chętny nie będzie.
Technoboard został wyceniony na 3 mln zł, skoro za 50% udziałów płacą 1,5mln zł.
Nie można tworzyć wyceny firmy ze względu na jej przychody. To, że Technoboard miał 175mln przychodów nie świadczy, że jest wart coś więcej. Przytoczę głośny przykład GANT-a który miał przychody na poziomie 400 mln zł, a straty na około 420 mln zł, więc nie ma czym się "podniecać".
Technoboard to głównie strony internetowe, dlatego nie będzie wyższej wyceny.
Tym infem kolejny raz udowodnili, że nie można mieć do nich zaufania, 2 lata temu chcieli Nam wcisnąć Technoboard za 20mln zł, a teraz za 50% udziałów chcą tylko 1,5 mln zł. Kolejny raz Nam pokazują gdzie Nas mają i gdzie będą Nas mieć.
Ciekawe co jeszcze wymyślą, żeby podnieść kurs z podłogi;)
Ja wcale nie napisałam, że powinien byc wart np. 100 mln czy jeszcze więcej. Ale po prostu nie wierzę, że jest wart tylko 3 mln.
Powtarzam, ta cena nie musi zadowalac Sprzedających, bo w mojej ocenie to tylko transakcja "na pokaz" i wpisano cokolwiek.
To tak samo, jak kiedyś wpisano, że Pan W. sprzedał swoje akcje IGR po 35 gr, a na rynku chodziły one po 22 gr i juz od tego czasu nie zdrożały.
~procka zapomniałeś dodać, że te 1,5 mil jako symboliczna wartość 50%-wego udziału w TechnoBoard na podstawie umowy nabyli przez WI Ltd łącznie 500 udziałów po 50 pln każdy tj 500x50=25000pln ,... iiii to jest umownie warte 1,5 mil płatne 31V2013r. Wygląda na to, że wpadła perełka do portfela firmy warta półtora bańki za grosze a Internet Group może na tym tylko skorzystać.
W zasadzie to nie wiem o co Ci chodzi.
50 zł to nominał, więc 25.000 to wartośc nominalna połowy Technoboardu, którą w transakcji wyceniono na 1,5 mln.
Z kolei te 1,5 mln to wg Relacji Inwestorskich IGR spore dyskonto, więc w zasadzie z punktu widzenia IGR jest to delikatnie mówiąc opłacalna transakcja.
czytajcie ze zrozumieniem. kantor miał za zeszły rok obroty, a wygląda, że wejście mieli w tym roku. czyli pewnie transakcja byla planowana wczesniej a wisnia za grosze kupil na bazie umow cos, co bedzie znosic zlote jaja.. wojciechowski skoro dostanie akcje, to fizycznie zamienil za kasa (odstepne) to co mial na plynne akcje, czyli zarobi dopiero na akcjach, a teraz zarobil na dostepnym..
Nie wiem o co Ci chodzi w tej części tekstu:
"kantor miał za zeszły rok obroty, a wygląda, że wejście mieli w tym roku."
Jak za akcje Technoboardu JRW i Ewa dostaną akcje to, 15 mln akcji będzie mogło trafić bez problemu w rynek.
Myślicie, że Wiśniewski wyprowadzi spółkę na prostą? Póki co zrobił Nam emisję przeszło miliard akcji. Jeśli jest tak duża rozbieżność między wyceną Technoboardu z przed dwóch lat (wtedy 20mln, teraz 3mln) to ciekawe jaka jest różnica w wycenia WInvestments sądzę, że też spora.
Nowe info WI pozbył się znacznego pakietu Broadgate. Ciekawe ile dostali za to pieniędzy, mam nadzieję, że chociaż coś zarobili.
Poza tym nawet jeśli iśc Twoim tokiem rozumowania, to sprzedaż 15 mln akcji po "rozsądnej" cenie przy obecnym popycie to i tak byłby cud.
Kiedyś chyba logiczniej pisałeś - tak mi się przynajmniej wydaje. Musisz byc pięknie wściekły na sytuację...
Ale bez urazy:)
Co by nie mówic, od dzisiaj IGR posiada pośrednio 50% Technoboardu, a chyba o tym parę miesięcy temu marzyliśmy ? Może więc dla odmiany spójrzmy na to pozytywnie:)
Czas patrzeć obiektywnie, w końcowej sytuacji mogą dostać akcje IGR, akcje WInvestments przydadzą się IGR, przecież JRW nie może nic z nimi zrobić (nie są nigdzie notowane, taka ilość wobec wyceny po jakiej brał IGR akcje WI, oznaczało by, że JRW i Ewa dostaną łącznie 1 % Winvestments).
Liczę na to, że za Broadgate dostali wystarczająco dużo pieniędzy.
Z emisji PPG też dużo nie wyciągną (7mln zł to jak na takie plany, będą mogli kawałek łąki kupić pod Moskwą;/)
Chyba plany Wiśniewskiego powoli biorą w łeb. Jeszcze będzie informacja, że od Rześnego kupują 10% udziałów w Technoboardzie, ciekawe ile mu zaproponują:D
Póki spółka nie pokaże realnych dobrych wyników, raczej się tu nic nie zmieni. Rynek już nie ma do spółki zaufania, jednym infem tego nie nadrobią. Tak to jest jak się robi z ludzi głupich.
A mi się wydaje , że niedługo jakieś niedobre info, więc dzisiejsza informacja aby zwiększyć zainteresowanie i zaufanie akcjonariuszy (nie mówię tu o starych grzybach jak ja i kilku innych), żeby nie sprzedawali w popłochu po tym jak to złe info się pojawi.
do lech2m: bo zadzwoniłem do technobordu i zapytałem o inwestycje - powiedzieli że kantor to cytuję "ich perełka" i weszli w niego w lutym tego roku. Stąd moje wnioski że może deal był wcześniej negocjowany, ale nie chcieli nic więcej powiedzieć o współpracy i rozgrywkach z IG. Na pytanie jaki to ma zwiazek z PI, pracownik pwoeidział, że nie jest uprawniony do udzielania takich informacji i kierował do zarządu.