• Nadpłacać czy oszczędzać? Autor: cobrajas [91.233.60.*]
    Witam..
    Od jakiegoś czasu męczy mnie jeden temat. Z firmy dostałem akcje i sam też przyoszczędziłem na funduszach. Mam kredyt we franku :( na jeszcze 25 lat. Zastanawiam się czy już teraz sprzedać akcje i fundusze czy jeszcze czekać? Wiadomo że US sięga już gdzie może i obawiam się że może nas coś jeszcze w tej PL spotkać. Drugi argument na nadpłatę kredytu to że będzie go o jakąś cząstkę mniej i odsetki będą mniejsze. Przeciwko nadpłacaniu mam argument, że to jednak oszczędności raczej zyskujące niż tracące ale czy na tyle aby opłacało się je przetrzymywać?
  • Re: Nadpłacać czy oszczędzać? Autor: bogus [78.8.255.*]
    Dzień dobry. W przypadku nadpłat kredytów denominowanych kluczowym dla opłacalności nadpłaty jest kurs realizacji. Jeśli odsetki dziś nie są wysokie, o ile oprocentowanie jest niskie, to w mojej opinii operacja wymagałaby dużej premii z tytułu kursu walutowego. Najlepiej w takiej sytuacji sprawdza siestrategia uśrednienia nadpłat w okresie trwania kredytu, czyli nadpłacanie o różnicę raty w stosunku do kredytu w PLN. Aktywa w postaci lokat w funduszu inwestycyjnym oraz akcje mogą jeszcze zmieniać dość mocno wartość w czasie. Konieczne jest zweryfikowanie potencjału wzrostu kursu i określenie sobie warunków wyjścia z instrumentów. Optymalizacja podatkowa jest tlyko jednym z elementów decyzji. Inne to posiadane inne formy oszczędności. Być może warto zachować różne formy aktywów właśnie ze względu na dywersyfikację ryzyka.