Jestem mocno zaskoczony że Spółka opublikowała prognozę. Ff, widzę że jesteś dobrze poinformowany. Czy wiesz może w jakim celu to uczyniono? Nowa emisja? Jakiś inwestor kręcący się wokół Spółki?
Generalnie liczby z prognozy ok. Wydaje mi się że trochę konserwatywne podejście.
Ciekawy jestem jakie mamy wyniki po Q1.
Nie bedzie dywidendy maja spore potrzeby kapitalowe.
Ciekawi mnie brak reakcji kursu na prognoze i wczesniej na ten patent europejski. przeszlo bez echa wszystko.
Dnia 2013-03-30 o godz. 20:26 ~regres napisał(a):
> Jestem mocno zaskoczony że Spółka opublikowała prognozę.
> Ff, widzę że jesteś dobrze poinformowany. Czy wiesz może w
> jakim celu to uczyniono? Nowa emisja? Jakiś inwestor
> kręcący się wokół Spółki?
Generalnie liczby z prognozy ok.
> Wydaje mi się że trochę konserwatywne podejście.
Ciekawy
> jestem jakie mamy wyniki po Q1.
Wystarczy zapytać przez mail. Kiedyś pytałem i deklarowali chęć publikacji jak widać dotrzymali słowa. Ale co sie dzieje z kursem to szok.
zaden szok. spolka podala slabe prognozy wynikow i dlatego kurs spadl. zysk powinien rosnac min 15% a nie zero. nie rozumiem po co te wielkie inwestycje skoro nie potrafia zwiekszac zysku nie placac dywidendy. jesli zrealizuja te marne prognozy to ROE spadnie
jestem bardzo zawiedziony bo liczylem na wzrosty min 20% bo myslalem ze to spolka super-ekspansywna. jak zwykle rzeczywistosc daje kopa o pokazuje ze nie nalezy byc nawet slabym optymista niezaleznie od typu spolki
Zwróć uwagę, że te inwstycje nadal trwają. To nie były przedsięwzięcia na okres jednego roku. To musiało być rozłożone w czasie - kwoty inwestycji, dotacji kilkakrotnie przekraczały wartość Spółki. Rozmawiałem ze Spółką - pierwsze efekty inwestycji powinny być widoczne w tym roku, natomiast mimo wszystko, lwia część pozytywnie wpływnie na wyniki roku 2014.
Zysk netto ma być taki sam, przy o wiele większej amortyzacji. Też wolałbym wzrost zysku i przychodów, ale spolka dziala na rynku polskim, a tu w gospodarce mamy syf.
Jakby nie patrzec jedna z ciekawszych spolek na newconect
Słusznie piszesz.
Spółka w IQ'12 miała niecałe 300k amortyzacji. W IVQ'12 było już ponad 700 amortyzacji. IQ'13 to conajmniej tyle co ostatni kwartał 2012 r.
Generalnie, zgodnie z prognozą, wynik netto ma być zbliżony do 2012, ale cashu powinno wygenerować się znacznie więcej, co przyda się m.in. na inwestycje.
Raport za IQ'13 ma być w końcu w wersji rozszerzonej, więc powinno być widać trochę więcej niż w tych okrojonych a'la NewConnect raporcikach.
no własnie inwestorzy nie kupuja psm bo te raporty sa slabej jakosci. nie widac cash flow wiec nie wiadomo ile tej gotowki generuja - z bilansu niewiele da sie odczytac skoro kasa z zysku miesza sie z zobowiazaniami
dopoki nie widac przeplywu cash z zysku to inwestorzy beda sie kierowali tylko tym co widac czyli zyskiem. czyli nie beda brali pod uwage ze wieksza amortyzacja powoduje roznice.
elementem prowzrostowym na dzis jest w zasadzie tylko potencjalny spadek zadluzenia kapitalu wlasnego. jesli BV wzrosnie a dlugi nie, to spadnie koszt kapitalu wlasnego co zwiekszy wartosc akcji. pod warunkiem wiec ze nie zwiekszaja zobowiazan
jest jeszcze jeden negatywny aspekt. mianowicie niby amortyzacja ma wzrosnac przy niezmiennym zysku ale przychody maja tez sie nie zmienic. rynku malo co obchodzi sytuacja w gospodarce licza sie efekty wiec wycena musi byc adekwatna. spolka wydawala sie miec przewage konkurencyjna wrecz byc monopolista na swoim rynku wiec gdzie tego efekty przy ciagle nowych inwestycjach?
Po pierwsze w przychodach masz też kapitalizowane wydatki na projektu (Przychody i ZRÓWNANE Z NIMI). Czyli brak dynamiki tej pozycji może oznaczać zarówno wzrost rzeczywistej sprzedaży, jak i jej spadek (nie znany jest udział "zrównane z nimi").
A co do zysku netto - to zwróć uwagę na rentowność. Przy 27 mln przychodów mamy 4 mln zysku NETTO. To rentowność netto 15%. Do tego ROE na poziomie ponad 20%. To są naprawdę niezłe wskaźniki. Miejmy nadzieję, że idzie za nimi gotówka. Albo od kontrahentów, albo chociaż z dotacji.
racja, teraz analizujac raport i prognozy widze ze sytuacja nie jest taka zla. ebidta ma wzrosnac o 33% a zysk netto + amortyzacja o 36%. przychody ze sprzedazy produktow maja wzrosnac o 15% a wiec spadna koszty wytworzenia produktow na wlasne potrzeby i stan zapasow. emisja w takiej sytuacji wcale nie jest wiec zlym posunieciem