Troszkę się spóźniłem_miałem w zeszłym tygodniu wejść, ale teraz już jest raczej za późnawo (czyt. za wysoko) i ryzyko wtopy znaczne.
Ale szerokości życzę :-)
Niekonieccznie musial to sypac ktos z glownych. Imo byl to ktos w stylu Gory, tylko bez aspiracji na znacznie wyzsze poziomy niz obecne. Tylko nie wiem jaki byl sens czekania az wskoczy na 1,5 i wtedy sypania... skoro mogl ubierac dalej powoli od 1zl do 2zl... ale coz...
Góra, gdybyś Ty się pojawił na ALDA jesienią to papier już kosztowałby kilka złotych, ale wtedy nikt nie wspierał moich starań, wszyscy robili kółka po 20%. Potem z kolei nikt nie przewidział, że fundusz sypnie w styczniu... Teraz jest dodatkowe 150tys papierów i potrzeba kolejnych trzech "gór".
Nikt się nie podnieca Górą, po prostu kolega z forum, który w tej chwili ma najwięcej papieru z nas. Jesienią miałem tyle papieru co Góra (mniej więcej) potem skarciłem sie i Góra przejął palmę pierwszeństwa. Teraz pewnie wielu z Was ma tyle co ja. ;)
Góra wiesz, że jestem na tym papierku najdłużej z Was. Obserwowałem go od 4 zł a gdy zacząłem kupować przestał spadać... jednak musiałem delikatnie się skrócić, aby wesprzeć swoją inwestycję w innym miejscu (tam są potrzebna zaje... odwody finansowe).
Uprzedzam pytania, to nie ja podjąłem decyzję, aby sypać od 1,5zł, gdy zobaczyłem, że ktoś wymięka uwodniłem trochę kasy z papieru, nic więcej.
Dnia 2013-03-15 o godz. 10:06 ~Zenith TM napisał(a):
> Góra wiesz, że jestem na tym papierku najdłużej z Was.
> Obserwowałem go od 4 zł a gdy zacząłem kupować przestał
> spadać... jednak musiałem delikatnie się skrócić, aby
> wesprzeć swoją inwestycję w innym miejscu (tam są potrzebna
> zaje... odwody finansowe).
Uprzedzam pytania, to nie ja
> podjąłem decyzję, aby sypać od 1,5zł, gdy zobaczyłem, że
> ktoś wymięka uwodniłem trochę kasy z papieru, nic więcej.
Każdy ma prawo do podejmowania własnych decyzji ale to niestety ma się nijak do Twoich poprzednich postów.
Nie ma co dramatyzować, sparzałem nawet nie połowę tego co miałem.
Decyzję podjąłem na gorąco gdy zobaczyłem kolejny raz umierający popyt i skoczka walącego papierem jak głupi... Jestem tu od jesieni widziałem kilka takich załamań i mówiąc szczerze wkór... postanowiłem skrócić się, szczególnie, że teraz potrzebuję każdego grosza.
Nie ma co dramatyzować, sprzedałem nawet nie połowę tego co miałem.
Decyzję podjąłem na gorąco gdy zobaczyłem kolejny raz umierający popyt i skoczka walącego papierem jak głupi... Jestem tu od jesieni widziałem kilka takich załamań i mówiąc szczerze wkór... się i postanowiłem skrócić się, szczególnie, że teraz potrzebuję każdego grosza.
Nie pisałem o tym wcześniej aby tym bardziej nie uwalić kursu i zaszkodzić Wam i sobie (jeszcze tu jestem). Dzisiaj kurs jest stabilny, wiec jest czas na "wyznania". ;)
Kórw*, Jumbo! Piszesz jakbyś był maszyną a nie człowiekiem. Nigdy nie sprzedałeś cześć papieru pod wpływem emocji i nie podjąłeś decyzji w kilka minut?
Po drugie tyle papieru co sprzedałem to chyba nawet nie 10% obrotów a teraz ja będę winny całej zwały, tylko dlatego, że jestem szczery i przyznałem się. Większość z Was siedziałby tu cicho i robiła robi minę do złej gry... chyba tez tak powinienem. :|
Góra, dam Ci radę starszego stażem kolegi, wartą przynajmniej 5 litrowego Johny Walkera.;)))
NIGDY, ale to przenigdy nie wydawaj kasy na papier, nie mając odwodów finansowych. Nawet jak kupisz 50% papieru a nie pozostawisz odwodów, to nie będziesz rządził na tym papierze, pamiętaj o tym. Zawsze trzeba mieć papier i kasę na wszelki wypadek, proporcje wypracujesz sobie sam, lub dobierzesz do charakteru inwestycji. Im bardziej spekulacyjny papier tym więcej kasy trzeba pozostawić w rezerwie.
...i jeszcze jedno, bardzo ważne. Rezerwa to nie jest kasa na powiększanie pozycji, gdy optymizm, lub chciwość tak podpowiadają. Rezerwa to kasa na kontratak, gdy podaż wypstryka się do cna. ;)
Zenith: rozumiem Ciebie. Ale zamiast pisac kupowac alde bo do 2zl jest tanio, trzymac alde itp. mogles chociaz towarzyszom podrozy powiedziec w poniedzialek, ze srednio to widzisz... byloby fair wtedy, a tak... Myslisz, ze ktos stad jeszcze kiedykolwiek Ci uwierzy kiedy bedzie zwala a Ty po wystawieniu papiru na S bedziesz smarowac posty, ze warto kupowac????
Otoz u mnie: STRACILES WIARYGODNOSC.
Ja tez troche sprzedawalem kazdego dnia, ale pisalem o tym, ze wydaje sie iz wracamy do bazy.
Przecież pisałem, że nie planowałem wywalania, po za tym nie widziałem sesji podczas wzrostów, maiłem sprawy do załatwienia, z których wróciłem nad ranem... ;)
Nie dość, że dręczył mnie lekki kac to jeszcze jakiś palant zaczął wywalać papier chyba po 10tys...
Już wiem, że jestem NIEDOBRY i NIEWIARYGODNY ponieważ uległem emocjom i wywaliłem trochę papieru, ale gdybym codziennie sypał papierem i pisał, "ze wydaje sie iz wracamy do bazy " byłby równy chłopak, swój gość i kumpel z forum... ;)))
Autor: ~Zenith TM [188.33.96.*], 2013-01-18 15:56
Ze 40 tys jest na arkuszu, może trochę więcej, wystarczy tylko brać z prawej albo cierpliwie czekać. ;) W komunie tak kupowało się samochody, albo czekało się cierpliwie w kolejce, albo płaciło ekstra i było od razu, ale tak czy inaczej opłacało sie kupić bo za rok były znacznie droższe. Tutaj jak obkupisz się do 2-4 złotych to i tak zarobisz tyle co w banku przez 10 lat. (policz ile papieru jest na rynku)
Autor: ~Zenith TM [164.126.229.*], 2013-02-23 09:56
Za jakiś czas gdy papier będzie szedł do góry i przekroczy kolejne opory, każdy z nas będzie miał presje wewnętrzną aby realizować zyski i choć trochę sprzedać, to normalne. Jednak nie róbcie tego bezmyślnie, nie walcie papierem, gdy nie ma popytu, ponieważ sami sobie zaszkodzicie a i tak nie sprzedacie. Czasem lepiej "uciec do przodu" niż zwalić kurs i kisić się tygodniami. Oczywiście nie mogę Was prosić abyście trzymali papier do 10 złotych, ponieważ to nie będzie miało znamion inwestycji giełdowej, tylko sekty, lub "spółdzielni". ;)
Róbcie to z głową a wszyscy solidnie zarobimy.
Autor: ~Zenith TM [188.33.240.*], 2013-03-12 09:52
Dopiero wstałem... Wczoraj później wróciłem niż oczekiwałem.;))))
Widziałem na smartfonie jak ładnie poszliście do góry a dzisiaj delikatna korekta? Taka korekta po 40% wzroście to rzecz naturalna, szczególnie gdy na papierze nie ma mega grubasa w stylu Patrowicza, która za wstępie wali po kilkaset tys zł na K a potem spokojnie podnosi do melona. ;)
Moim zdaniem spokojnie, lepiej, że sypią teraz niż po 2 złote. ;)
To, że ktoś siedzi cicho nie znaczy, że sprzedał akcje. Bardzo mętnie się tłumaczysz i tyle. Nie widziałeś sesji, ktoś zaczął wywalać i Ty wywaliłeś. Co to jest za gadka? Taka chorągiewka jesteś? Nie żartuj. Koniec w temacie. Pozdrawiam
Dnia 2013-03-15 o godz. 13:31 ~Zenith TM napisał(a):
> Szkoda, że jeszcze nie zacytowałeś moich życzeń
> świątecznych dla akcjonariuszy...;)
(Rano po 9 wszystkim
> wydawało się, że to tylko korekta po wzroście, prawda? )
Zenith, miałem do Ciebie szacunek ale niestety w tej chwili już nie. Nie zacytowałem Twoich życzeń noworocznych ponieważ to tylko słowa, których nie potwierdziłeś czynami i dlatego się nie liczą. Ja nie uważałem, że to korekta po wzroście. W niedzielę jak pojawiło się tylu naganiaczy wcześniej nie piszących na tym forum, to wiedziałem, że to tylko chwilowa podbitka.
Dokladnie jumbo. I jeszcze Zenith ma czelnosc pisac, ze widzi oblude w moich slowach ale nie widzi obludy piszac:
"Tutaj jak obkupisz się do 2-4 złotych to i tak zarobisz tyle co w banku przez 10 lat."
Po czym sprzedaje ponizej 1,50. :D:D
Chyba nie trzeba tego komentowac. haha :D
Gorzej niz z baba. Bo na babe trzeba brac poprawke, ze jedno mysli drugie robi a trzecie co innego mowi.
P.S
Nic nie musisz pisac. Ba, nawet lepiej zebys nie pisal, bo tylko ludzi umoczysz.
Dnia 2013-03-15 o godz. 14:55 ~GÓRA napisał(a):
> czy czasem nie będzie inwestora pow 5%
---------------------------------------
Będzie, jeżeli kupisz 160 akcji....
Góra dbaj o własna doopę. Nie daj się wykorzystać jako "wehikuł inwestycyjny" dla innych. Pamiętaj, najgorsi są ci "prawi" i "sprawiedliwi".
...chyba się ululałem ;)
Dnia 2013-03-15 o godz. 18:32 ~Zenith TM napisał(a):
> Dnia 2013-03-15 o godz. 14:55 ~GÓRA napisał(a):
>
> czy czasem nie będzie inwestora pow 5%
> ---------------------------------------
Będzie, jeżeli
> kupisz 160 akcji....
Góra dbaj o własna doopę. Nie daj się
> wykorzystać jako "wehikuł inwestycyjny"
> dla innych. Pamiętaj, najgorsi są ci
> "prawi" i
> "sprawiedliwi".
...chyba się ululałem ;)
Gdyby nie Ci inni to byś nic nie sprzedał. Sam udajesz prawego i sprawiedliwego ale nim nie jesteś. Jesteś naganiaczem tylko w białych rękawiczkach ale takim samym naganiaczem. Muszę powiedzieć niestety bo lubiłem z Tobą rozmawiać i ceniłem Twoje spostrzeżenia (choć to i tak nie ma dla Ciebie znaczenia). A tak to stoisz w jednym szeregu z takimi kreaturami jak np. as. Tak czy owak, życzę powodzenia w inwestycjach i pozdrawiam Ciebie oraz tych, którzy tu są na dłużej.