• pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: ~aic71 [89.74.99.*]
    Porozmawialem sobie dzis z madrzejszymi a mianowicie osoba ktora zajmuje sie restrukturyzacja spolek prawa handlowego i do jakich wnioskow doszlismy.

Samo wplyniecie kasy czy niewplyniecie raczej nie zmusza spolki do informowania (to tylko operacje ksiegowe a o samej umowie juz informowali.

Kasa wplywa - firma moze ale nie musi informowac
    Kasa nie wplywa - jak wyzej - kupujacy nie wywiazal sie z transakcji i leci zwykla procedura windykacyja tylko jest jedno ale - tam byla mowa o karach umownych i tu jest kwestia do dyskusji czy to nie zmienia postaci rzeczy.

Umowa zostaje anulowana - wtedy zgodnie z rozp Min Fin spolka ma obowiazek poinformowac o tym w ciagu 24h.

Moze znajdzie sie ktos madry na tym forum i podywagujemy? W/w osoba rozpatrywala to
    raczej z pkt widzenia ksiegowego a nie spolki gieldowej zobowiazanej do roznego rodzaju raportowania

Ps Chyba nie musze dodawac ze nasza kochana spolka ma mnie w d... i na moje 2 maile do nich nie otrzymalem nawet odp typu sp... leszczu :)
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: ~o,key [83.11.5.*]
    bez powodu nie spada . Arcus i parę innych spółek zapłacilo za wzrosty Graal dostał chyba najwyższy rachunek,,w sytuacji wzrostów o 10 20 i wiecej procent na graalu było świeto jak rósł o 7 % kiedy to było .Wycena spółki 96mlnl zakłada jakiś ruch typu wniosek o upadłość itp Niestety samograj napędza akcje na skup kasa czeka szkoda tylko na to patrzeć w sytuacji kiedy wszystko dookoła odbija ..Hossa dotyczy jednak spółek które miały albo mają spore kłopoty.Przypominam casus hbp przed wnioskiem o upadłość.papier zanim zdechł spadajac na 1 gr i wydał ostatnie tchnienie idąc na dużych obrotach z ,58gr na 1,47.Może sie mylę ale redan i wzrosty na tej spółce przypominają tamte zdarzenia. Monnari powinien trafić na wig20 obroty wyzsze niz np na gtc.Jednak na tym walorze to nie pierwszyzna .kiedyś były grane takie spólki jak beefsan karen trion było wczym wybierać no jeszcze niedawno trakcja .Chcialbym się mylić ,ale pewnie niektórzy dalej siędzą ubrani w te spółki czytaj perelki na maksimach. beefsan około 2zl monnari pow 4 trakcja gdzieś pewnie 1,3 karen zmienil nazwe,ale to już kasa nie do odzyskania maksy zdaje się tam przekraczały 2,30.Niestety giełda zmusza do wyboru ,albo wejdziesz w ten mlyn spekulacyjny albo zapomnij o szybkich zyskach.Lepiej jednak jak coś się dzieje niż miałoby zdychać tak jak w 2012r
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: aic71 [89.74.99.*]
    Tos rzucil kapusta z grochem.
    Oczywiscie, ze bez powodu nie spada - podaj tylko powod :)
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: ~Abc [95.49.182.*]
    Aic, pisałem Ci ostanio , odnośnie sprzedazy SF i rozmowy jaka odbyłem.
    Transakcja sprzedaży SF będzie z bardzo duzym prawdopodobieństwem rozwiązana za porozumieniem stron. Kasa podobno wpłyneła na konto Graal (jak dobrze wiesz nie musi bys komunkatu o tej czynnosci)ale po rozwiązaniu umowy maja ją zwrócić . Komunikat w tej sprawie powinien ukazać sie nie bawem.
    Odnosnie spadków , to powielkości obrótów mozna stwierdzić z duzym prawdopodobieństwem że wychodzi Aegon. Nikt wiecej poza Bogusiem i spółka nie ma takiej ilości. Jak fundusz wychodzi , to idzie na całość. A, że tu obroty nigdy nie były za duze , to wywalaniu towarzyszy zwałka. Moim zdaniem i tak ktoś to dobrze łyka inaczej bylibysmy znacznie niżej. Tak jest podaż (ma jedank przewage) jest w miare zrównoważona z popytem . Jesli to faktycznie Aegon wywala to nie długo o tym sie dowiemy . Na koniec roku już mieli o 0,3 % mniej akcji , poziom 5,68 % (wczesniej 5,97%).
    Jesli wywala Aegon to musi byc komunikat na ten temat
    Jesli bez oficjalnego komunikatu Pan Wijata cos takiego Tobie powiedzial przez komorke to to juz ujawnianie informacji niejawnych - szczerze to w to nie wierze chociaz z drugiej strony jakiez cuda sie na GPW nie dzialy (np info o bankrutctwie Techmexa)
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: ~ABC [95.49.182.*]
    http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/companiesStatements/ESPI/info/473744,graal-sa---otrzymanie-zaplaty-za-sprzedaz-akcji-superfish-sa

tu potwierdzenie , sie zbiegło :-)
    Powiem jedno - skandal
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: mpm [89.70.9.*]
    ale zwracają bo za tanio:)
    Nie wierze w to - mi to pachnie walkiem od samego poczatku a to ze wyglada na to ze koledze z forum podali to przez komorke przed oficjalnym komunikatem to dopiero numer.

Jesli nie podadza sensownego wytlumaczenia tego kroku (80 baniek to za malo za goodwill) to trzeba bedzie zdobyc kolejna sprawnosc czyli umiejetnosc pisania skargi do knf
    o tym że ktoś wiedział wcześniej i to dużo wczesniej jestem pewien...
    gnoje upychały akcje od grudnia...jak ktoś obserwuje transakcje będzie wiedział o czym mówię
    Ciekawe co na to banki?
    wiesz Boguś to duży klient...jeszcze wiarygodny...jeszcze...;)
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: ~abc [95.49.182.*]
    zadłuzenie nie jest problemem dla spółki. tym bardziej ze stopy spadaja i płynności sie poprawia.

PS
    Do mpm mówiłem Ci apropo wyników za III kwartał ze tam jest 4 mln zysku za sprzedaz SF a Ty upierałes sie ze znacznie wiecej.
    przeczytaj to co pisałem ...uważałem że to nie całość z pierwszego etapu sprzedaży...w każdym razie dowodzi to że o tym że się wycofają wiedzieli już (co najmniej) w początkach IV kw.
    dlatego tylko tyle było "zysku" z Super Fisia w zysku w III kw.
    Tak? To po co ten cyrk z dodatkowym pakietem w grudniu?
    Kurcze nie wiem co o tym wszystkim myslec.

Nigdy walkow nie robili a teraz co?
    forma pożyczki?
    Pozyczki czego?
    ano kaski
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: ~sd [178.42.51.*]
    Powiem krótko nt zarządu : gnojki , gnojki , gnojki do kwadratu !!
    Jak jutro poleci na pysk to pisze skarge - pewno g... to zmieni ale teraz czuje sie frajerem razy 3.

Jesli jutro nie poleci na pysk to se chyba odpuszcze GPW bo uznam, ze nic nie kumam
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: ~Euklides [83.30.212.*]
    Napisać skargę oczywiście możesz, ale jeśli KNF nie potrafi pociągnąć do odpowiedzialności "mistrza inżynierii finansowej" don patro, to co można tutaj wskórać? Co do kursu to miałem pecha, że dziś zacząłem kupować, rynek zareagował euforycznie 21 września po podpisania listu intencyjnego z poziomu 11.5, więc istnieje prawdopodobieństwo, że ten poziom zakończy spadki. Na obronę działa to, że rynek już od dłuższego czasu dyskontował fiasko tego dealu, więc w dużej mierze jest już to w cenie.
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: ~Abc [46.205.21.*]
    Po pierwsze na gieldzie nie kieruj sie emocjami - tak zawsze zrobisz zly ruch i przegrasz. Nie wiez jak sie masz zachowac daj sobie czasami troche luzu. Na pewno cala ta sytuacja nie robi dobergo pr dla spolki ale nie o to chodzi bogusiowi w tej sytuacji. On mysli wylacznie o sobie i dobru swojej firmy. Skoro uwaza ze tak jest lepiej dla spolki , to tak robi. Mozesz sobie narzekac, oburzac ale tu nic nie da. I
    Kazdy podejmuje ryzyko na podstawie wlasnych przemyslen i informacji plynacych z rynku
    W tym przypadku moje emocje nie maja tu nic do znaczenia. Nie fakt anulowania transakcji mnie bulwersuje (ciekawe co na to AH?) tylko to ze uzyskales poufna informacje przez komorke.
    Widac nie byla do konca poufna:-), nie byla tez potwierdzona mowilem ci ze tak by chcieli zrobic.
    Czlowieku - o czym Ty mowisz?

Zadzwon jutro na komorke Pana Wijaty i powiedz mu, ze poprosze KNF zeby sam to ocenil
    Rozdział 2
    Informacje poufne

Art. 154. 1. Informacją poufną w rozumieniu ustawy jest - określona w sposób precyzyjny - informacja dotycząca, bezpośrednio lub pośrednio, jednego lub kilku emitentów instrumentów finansowych, jednego lub kilku instrumentów finansowych albo nabywania lub zbywania takich instrumentów, która nie została przekazana do publicznej wiadomości, a która po takim przekazaniu mogłaby w istotny sposób wpłynąć na cenę tych instrumentów finansowych lub na cenę powiązanych z nimi pochodnych instrumentów finansowych, przy czym dana informacja:

1) jest określona w sposób precyzyjny, wtedy gdy wskazuje na okoliczności lub zdarzenia, które wystąpiły lub których wystąpienia można zasadnie oczekiwać, a jej charakter w wystarczającym stopniu umożliwia dokonanie oceny potencjalnego wpływu tych okoliczności lub zdarzeń na cenę lub wartość instrumentów finansowych lub na cenę powiązanych z nimi pochodnych instrumentów finansowych;
    2) mogłaby po przekazaniu do publicznej wiadomości w istotny sposób wpłynąć na cenę lub wartość instrumentów finansowych lub na cenę powiązanych z nimi pochodnych instrumentów finansowych, wtedy gdy mogłaby ona zostać wykorzystana przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych przez racjonalnie działającego inwestora;

3) w odniesieniu do osób zajmujących się wykonywaniem dyspozycji dotyczących instrumentów finansowych, ma charakter informacji poufnej, również wtedy gdy została przekazana tej osobie przez inwestora lub inną osobę mającą wiedzę o takich dyspozycjach, i dotyczy składanych przez inwestora dyspozycji nabycia lub zbycia instrumentów finansowych, przy spełnieniu przesłanek określonych w pkt 1 i 2.

2. W przypadku pochodnych instrumentów finansowych, których instrumentem bazowym jest towar, za informację poufną uważa się określoną w sposób precyzyjny informację, dotyczącą bezpośrednio lub pośrednio, jednego lub kilku takich instrumentów, która nie została przekazana do publicznej wiadomości, a której przekazania, zgodnie z przyjętymi praktykami rynkowymi, mogliby oczekiwać uczestnicy tego rynku. W szczególności mogą oni oczekiwać przekazywania takich informacji, które powinny podlegać regularnemu udostępnianiu uczestnikom rynku lub których ujawnienie jest wymagane, zgodnie z przepisami, umowami i zwyczajami obowiązującymi na danym rynku.

Art. 155. (uchylony)

Art. 156. 1. Każdy kto:

1) posiada informację poufną w związku z pełnieniem funkcji w organach spółki, posiadaniem w spółce akcji lub udziałów lub w związku z dostępem do informacji poufnej z racji zatrudnienia, wykonywania zawodu, a także stosunku zlecenia lub innego stosunku prawnego o podobnym charakterze, a w szczególności:

a) członkowie zarządu, rady nadzorczej, prokurenci lub pełnomocnicy emitenta lub wystawcy, jego pracownicy, biegli rewidenci albo inne osoby pozostające z tym emitentem lub wystawcą w stosunku zlecenia lub innym stosunku prawnym o podobnym charakterze, lub

b) akcjonariusze spółki publicznej, lub

c) osoby zatrudnione lub pełniące funkcje, o których mowa w lit. a, w podmiocie zależnym lub dominującym wobec emitenta lub wystawcy instrumentów finansowych dopuszczonych do obrotu na rynku regulowanym lub będących przedmiotem ubiegania się o dopuszczenie do obrotu na takim rynku, albo pozostające z tym podmiotem w stosunku zlecenia lub innym stosunku prawnym o podobnym charakterze, lub

d) maklerzy lub doradcy, lub

2) posiada informację poufną w wyniku popełnienia przestępstwa, albo

3) posiada informację poufną pozyskaną w sposób inny niż określony w pkt 1 i 2, jeżeli wiedział lub przy dołożeniu należytej staranności mógł się dowiedzieć, że jest to informacja poufna

- nie może wykorzystywać takiej informacji.

2. Osoby, o których mowa w ust. 1, nie mogą:

1) ujawniać informacji poufnej;

2) udzielać rekomendacji lub nakłaniać inną osobę na podstawie informacji poufnej do nabycia lub zbycia instrumentów finansowych, których dotyczy ta informacja.

3. W przypadku uzyskania informacji poufnej przez osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, zakaz, o którym mowa w ust. 1, dotyczy również osób fizycznych, które uczestniczą w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych w imieniu lub na rzecz tej osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej.

4. Wykorzystywaniem informacji poufnej jest nabywanie lub zbywanie, na rachunek własny lub osoby trzeciej, instrumentów finansowych, w oparciu o informację poufną będącą w posiadaniu tej osoby, albo dokonywanie, na rachunek własny lub osoby trzeciej, innej czynności prawnej powodującej lub mogącej powodować rozporządzenie takimi instrumentami finansowymi, jeżeli instrumenty te:

1) są dopuszczone do obrotu na rynku regulowanym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub któregokolwiek z innych państw członkowskich, lub są przedmiotem ubiegania się o dopuszczenie do obrotu na takim rynku, niezależnie od tego, czy transakcja, której przedmiotem jest dany instrument, jest dokonywana na tym rynku, albo

2) nie są dopuszczone do obrotu na rynku regulowanym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub innego państwa członkowskiego, a ich cena lub wartość zależy bezpośrednio lub pośrednio od ceny instrumentu finansowego określonego w pkt 1;

3) są wprowadzone do alternatywnego systemu obrotu organizowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, lub są przedmiotem ubiegania się o wprowadzenie do takiego systemu, niezależnie od tego, czy transakcja, której przedmiotem jest dany instrument, jest dokonywana w tym alternatywnym systemie obrotu, albo

4) nie są wprowadzone do alternatywnego systemu obrotu organizowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a ich cena lub wartość zależy bezpośrednio lub pośrednio od ceny instrumentu finansowego określonego w pkt 3.

5. Ujawnieniem informacji poufnej jest przekazywanie, umożliwianie lub ułatwianie wejścia w posiadanie przez osobę nieuprawnioną informacji poufnej dotyczącej:

1) jednego lub kilku emitentów lub wystawców instrumentów finansowych, o których mowa w ust. 4 pkt 1;

2) jednego lub kilku instrumentów finansowych określonych w ust. 4 pkt 1;

3) nabywania albo zbywania instrumentów finansowych określonych w ust. 4 pkt 1.

z ustawy o obrocie....

moim zdaniem złamali prawo, także włączając osoby które weszly w posiadanie takiej informacji i dokonały transakcji na rynku...
    Alez oczywiscie - jesli kolega Abc kupil a raczej sprzedal akcje Graala w ciagu ostatnich dni to prawo zlamal.
    myślę że "paru" innych jeszcze by się znalazło...
    No tylko nikt inny sie tym nie chwalil :)

No ale nie mozna zapomniec ze to GPW a nie NYSE gdzie posadzili Marte Stewart za 30 000 USD pakiet akcji sprzedany po rozmowie z maklerem
    powiem tak dymać się nie pozwolę...dosadniej się nie da, więc...
    Co kolega mpm proponuje? Moze cos razem?
    proponuję to co wcześniej pisałem zawiadomienie do KNF-u w sprawie manipulacji kursem oraz wykorzystywaniem informacji poufnych...a swoją drogą kontakt z SII
    Myslisz, ze potrzebna do tego oficjalna forma (poprosilem juz znajoma prawniczke o kontakt ze specjalista od rynkow kapitalowych) czy wystarczy zwykly list, e-mail itp
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: ~Euklides [83.30.212.*]
    W poprzednim wpisie napisałem niczym rasowy analityk "rynek dyskontował fiasko dealu", a można by to przetłumaczyć na "lepiej poinformowane osoby wyprzedawały akcje przed pokazaniem się oficjalnego infa" :) Cała prawda o rynku kapitałowym.
    Moj stan akcji jest bez zmian
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: ~zxc [178.36.181.*]
    tu już inni pisali od paru tygodni o tym, że Graal chce odstapić od umowy
    no to podaj linki
    Co innego gadac bo to moze kazdy a co innego przekazywac informacje poufne.
    dokładnie.... to co piszemy?
    Mam juz info zwrotne - jutro dzwonie do kancelarii "Oles i Rodzynkiewicz" podobno specjalizuja sie w rynku kapitalowym. Jestem ciekaw ile cos takiego kosztuje.
    Poza tym nie wiem czemu sie mnie czepiasz. Dwa dni temu kika osob probowalo sie skontaktowac ze spolka i dowiedziec sie czegos o to jak sie ma transakcja sprzedazy sf. Mi sieq udalo skontaktowac i czegos dowiedziec o tej rzeczy , jak i o przyszloszci , rozwoju itd. Po prosbie aic napisalem kilka slow ...nie widze problemu tym bardziej ze nie napisalem ze na pewno cos sie dokona tylko by chcieli by w ten sposob sie sytuacja potoczyla. Patrz post podobno nie sprzedaja .
    Nie wiem czego Ty sie czepiasz - jesli nie dokonales zadnej transakcji to wszystko jest OK.
    Mnie sie w glowie nie moglo pomiescic ze to co napisales jest prawda a nie zwyklym bajdurzeniem.

Jesli przez komorke Pan Wijata to powiedzial to chyba zapomnial, ze reprezentuje spolke notowana na gieldzie a nie stoisko na targu.
    nie ma sensu teraz się spierać...wszystkie wątpliwości wyjaśni postępowanie...mam nadzieję:)
    Zludzen nie mam ale co stoi sprobowac.
    Czlowiek ma te 40 dychy na karku ale swiat go nie przestaje zadziwiac.
    no dobra żeby zakończyć temat...działamy wspólnie czy kazdy na własną rękę?
    Po co sie rozdzielac? Zadzwonie spytam sie ile takie pismo kosztuje no chyba ze masz inny pomysl?

Ja bymnpodszedl do 2 spraw:
    - przekazywanie informacji poufnych
    - dzialanie na szkode spolki (moze ta transakcja to lipa od samego poczatku bo cos mi sie nie chce uwierzyc, ze Amer tak sie zgodzi na anulate kar)
    wiesz zawiadomienie mogę napisać, ale jak chcesz dowiedz się ...

paragrafów znajdzie się tutaj więcej...poza tym KNF sam będzie wszystko kategoryzował...
    Ok sprawdze ile taka przyjemnosc kosztuje i dam znac
  • Re: pijany i plot cz. 2 czyli SF deal Autor: ~dfd [31.175.178.*]
    koledzy, walka z wiatrakami niestety, a samo postępowanie spółki jest po prostu śmieszne, zupełna amatorszczyzna, o ile nie kryje się za tym coś o czym rynek nie wie ...
[x]
GRAAL -2,30% 21,50 2025-06-16 12:01:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.