Każdy słyszał to co chciał usłyszeć ,moim zdaniem wywiad zupełnie neutralny,nic tak naprawdę się nie dowiedzielismy,prezes jakby na siłę tam przyszedł i za bardzo nie chciał odpowiadac na pytania
A ja się zgadzam, że wywiad był pesymistyczny.
http://www.tvncnbc.pl/centrum-wynikow-relpol,310217.html
"Nie spodziewałbym się, żeby zyski były na takim poziomie jak w roku ubiegłym, bo one jednak były ponadstandardowe. Natomiast będziemy walczyli, żeby były przyzwoite" - powiedział na koniec Prezes
Czekają na ożywienie - szczególnie w Niemczech.
Wzrost przychodów o 5-10% to bardzo optymistyczne założenie.
Decyzja w sprawie dywidendy po zakończeniu I kwartału. Jeśli będzie poprawa to będzie wypłata.
Czyli na razie nie jest dobrze. Zapewne I kwartał będzie tak słaby jak poprzedni.
Jeśli chodzi o słabsze wyniki roczne to są to słowa Prezesa.
Jeżeli chodzi o wyniki I kwartału to zwrócę uwagę, że jest to moje domniemanie (a nie pewność) wynikające ze słów Prezesa. Przesłuchaj wywiad, szczególnie o dacie ustalenia dywidendy. Czeka na marzec/ kwiecień, żeby zobaczyć czy będzie oczekiwane ożywienie. Metodą Sherlocka Holmesa dedukuję, że obecnie ożywienia nie ma, wynik za 2013 r. ma być słabszy, a zatem można zapewne oczekiwać słabych wyników w I kwartale.
nie mają potwierdzonych forecaste'ów to jaki ma być ten pierwszy kwartał jak już mamy 6 marca :(
A jak będzie pierwszy kwartał słaby to prawdopodobnie nie będzie dywidendy lub na niewielkim pułapie :(
No jasne,bądą słabe wyniki,nie będzie dywidendy a tak wogóle to społka zbankrutujeSłuchałam wywiadu uwaznie i nic takiego nie padło co umotywowałoby Wasze domniemania.Prezes był ostrozny ,zachowawczy ,nie za wiele chciał powiedziec i tyle a Wy wyciagacie jakieś dziwne wnioski
Ta firma od czasu ostatniej emisji (2007) przez 4 lata zapłaciła w sumie 20 gr dywidendy na akcję.
Porównaj to z jakąkolwiek lokatą, o obligacjach nawet nie wspominam i wnioski wyciągnij sama.
Jedyna nadzieja w tym że znajdą się jacyś naiwni, którzy zobaczą w niej "potencyjał".
:)
Dnia 2013-03-22 o godz. 14:16 ~manolo napisał(a):
> ale z 3 zl na 9 w te 4 lata kurs wzrosl ..znajdz mi taka
> lokate ktora w 4 lata ...z 30000 dala by 60000 zysku (minus
> podatek)
Kolejny niedouczony z matematyki.
W tym czasie kurs z ok 20 zł (darujmy sobie ten wytrysk na 45 po odcięciu pp bo nikt wtedy nie mógł sprzedac pp ) zjechał do obecnie 7zł... z 30000 zostało ci nieco ponad 10500
To gorzej niż greckie obligacje o które jest tyle zamieszania.
Dnia 2013-03-10 o godz. 19:12 ~alex napisał(a):
> nie pieprz bez sensu spółka była w bardzo trudnej sytuacji
> i z sukcesem przeprowadziła restrukturyzacje teraz tylko
> marsz na nowe szczyty
Trochę podstaw dla czytających forum tej spółki
1. Akcje uprawniają tylko i wyłącznie do pobierania dywidendy. Próba "skonsumowania wartości księgowej" poprzez wyprzedaż majątku to działanie na szkodę spółki i prokurator. To tyle odnośnie mojego poprzedniego wpisu.
2. Bardzo trudna sytuacja firmy to mit dla tłumu. Firma wyemitowała w 2007 akcje za ponad 50 mln. Rzekomo na akwizycję w usa firmy notowanej na nasdaq. Do żadnej akwizycji na szczęście nie doszło i kasa z emisji pozostała w firmie. Skąd więc się wzięła bardzo trudna sytuacja firmy???
3. Restrukturyzacja polegała na sprzedaży akcji Ponaru kupionych po jakiejś kosmicznej cenie, a sprzedanych za grosze (podobnie ponar kupował po 200zł akcje relpola). Jaki widzisz w tym sukces?