• Wyniki 4Q Autor: ~plazowicz [62.244.154.*]
    7 milionów zł razy 5,5 roku i zakup akcji zwraca się. Natomiast aktywa obrotowe to 42% ceny! Cash flow jest zdrowy... Wyniki są bardzo dobre. Oby tak dalej. Zarząd musi popracować głównie nad zmniejszeniem oprocentowania kredytów / obligacji i na tej spółce jest długoterminowa bajka.
  • Re: Wyniki 4Q - wzrost o 400% Autor: ~edek [109.196.118.*]
    Tak jak żem godoł wyniki są super zwłaszcza jak je porównamy z kwartałem rok wcześniej
    zysk z działalności operacyjnej to 3307ml vs 1518ml - czyli wzrost o 118%
    zysk netto to 2425ml vs 489ml - czyli wzrost o 400%

nawet porównując je do poprzedniego kwartało i tak mamy wzrost

tak że rewelacja na patyku lody lody na bałtyku ;)

pozdro
  • Re: Wyniki 4Q - wzrost o 400% Autor: ~Gruper [178.37.37.*]
    Jak dla mnie rewelacji nie ma, spodziewałem się co najmniej 4 mln zł za IV kw. Martwi mnie też zadłużenie krótkoterminowe. Ale ogólnie nie najgorzej

Pozdrawiam
  • Re: Wyniki 4Q - wzrost o 400% Autor: ~Raw [62.121.121.*]
    Kłopot z tym zadłużeniem ale przecież to że na trzeci kwartał tego roku przypada termin wykupu większości zadłużenia było przecież wiadome juz od dawna tj. od daty zaciągania tego zadłużenia. Ciekawy jestem czy spółka ma jakiś plan jak sobie z tym poradzić. Może trzeba po prostu zapytać zarząd. Jakiś e-mail może?
  • Re: Wyniki 4Q - wzrost o 400% Autor: ~edek [109.196.118.*]
    mogą zrobić wiele rzeczy np wypuścić nowe obligi tylko z niższym oprocentowaniem i po sprawie,
    mogą też wziąć kredyty pod zastaw nieruchomości - bo nieruchomości teraz się nie opłaca sprzedawać a taki kredyt byłby bardzo nisko oprocentowany

mogliby też spłacać zadłuzenie z zysków ale w obecnje sytuacji kiedy inne społki z branży mają problemy bo uginają się pod ciężarem zobowiązań Vinek ma bardzo niewielkie zadłuzenie i teraz jest dobry okres na ekspansję i przejęcie większej części rynku

takei PRESCO ma niemal dwukrotnei większe zadłużenie niż Vinek przy niemal takim samym kapitale własnym, co prawda Presco ma większe dochody ale to wynika głównie z tego ze mają więcej kapitału do obracania

pozdro
  • Re: Wyniki 4Q - wzrost o 400% Autor: ~plazowicz [212.106.9.*]
    Spore długi to specyfika branży. Materiałem obrabianym są długi. Ten dług to coś w rodzaju zobowiązań handlowych. O ile te długi są odzyskiwane (a kupowane są po 5-15% wartości nominalnej) to problemu nie ma. Myślę, że zarząd nie jest przypadkową zbieraniną i zarządzanie kapitałem mają opanowane. Ale zapytać zawsze można. Watpię jednak żeby jakoś konkretnie odpowiedzieli, bo odkrywałoby to ich pozycję przy rozmaitych negocjacjach. Sam już nie raz pytałem.

http://notowania.pb.pl/instrument/PLVNDEX00013/vindexus
  • Re: Wyniki 4Q Autor: ~Jethro-Tull [94.78.187.*]
    Out. Ale podjazd powyżej 4 zł nie jest wykluczony ...
  • Re: Wyniki 4Q Autor: ~RAW [62.121.121.*]
    Spodziewałem się rano małego odjazdu a potem uspokojenia i z 5-6% wzrostu ale to co się dzieje teraz całkiem fajnie wygląda.
  • Re: Wyniki 4Q Autor: ~Max [62.121.121.*]
    Dzisiaj trochę spokoju.
    Sprzedający i kupujący z ostatnich dni chyba zajęci czymś innym.
  • Re: Wyniki 4Q Autor: ~edek [109.196.118.*]
    powrót do normalności - tutaj zawsze były małe obroty poniżej 20k akcji, obroty w okolichach 100k akcji dzieńnie to rzadkość

pozdro
  • Re: Wyniki 4Q Autor: ~Max [62.121.121.*]
    Uhm,
    obserwuję od debiutu tę spółkę.
    Natomiast co do tych ostatnich zwiększonych obrotów to mam wrażenie że jest jeden główny podmiot, który kupuje i jeden który sprzedaje. Dzisiaj żadnego nie widać, to może jest tam jakieś porozumienie i razem sterują tym kursem?
    Takie tam rozmyślanie bez większego znaczenia.
  • Re: Wyniki 4Q Autor: ~edek [109.196.118.*]
    może Idea i leszczyński sprzedają między sobą - oboje mają poniżej 5% a leszczowi się grunt pali pod nogami to może chce sobie zarobić na Vinku - mimo wszystko pewnie się nie dowiemy jak jest naprawdę

pozdro
[x]
VINDEXUS 1,78% 14,30 2026-04-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.