Przy takim wolumenie wzrost nie jest wiarygodny, niestety ; )
Równie dobrze jutro akcje mogą kosztować 19 zł.
Rynek musi najpierw IZB zauważyć - a to się stanie, jeżeli spółka podtrzyma dynamikę zysku netto i w perspektywie roku zadeklaruje dywidendę/program skupu akcji - wtedy już nie będzie możliwości, żeby spółka została przez inwestorów pominięta ; )
A czy tak właśnie się stanie? To już ryzyko, które trzeba podjąć.
Jasna sprawa, ale proszę zauważyć,że wzmożone obroty (jak na Izoblok) trwały od wyników kwartalnych i po raz pierwszy udało się przebić przez poziom 22, na którym stały ukryte zlecenia kupna.
Ja na dziś dzień wyceniam Izoblok na 50pln ze względu na bieżące wyniki, perspektywiczną branżę i rozwój na poziomie kilkudziesięciu procent rocznie.
C/Z (bez zdarzeń finansowych) wyniesie przy tej cenie ok.15.
Należy, moim zdaniem, przyjąć jeszcze dyskonto ze względu na płynność na poziomie 30% i zostaje cena 35pln. Niestety, w najbliższym czasie nie ma szans na jej poprawienie.
Spółka tak czy tak dość ciekawa.
Tak jest, natomiast obroty obrotami ; ) Ktoś kupuje - ale i ktoś sprzedaje.
Wydaje mi się, że mogą sprzedawać akcjonariusze którzy są już zmęczeni trzymaniem przez rok akcji bez zysku - to bywa ciężkie.
Co do finalnej ceny akcji, to swojego czasu miałem przyjemność kupowania akcji PGS Software po 80gr i sytuacja była podobna jak tutaj - bardzo niedocenione wyniki, tylko tam spółka była o tyle pewna, że wypłacała już wtedy dywidendę. Sprzedałem w okolicach 1,6 zł i to był błąd, bo jak już spółka stała się popularna to poszybowała znacznie wyżej (obecnie jest moim zdaniem przeceniona). Tak więc przy ustaleniu poziomu wyjścia wydaje mi się, że warto uwzględnić sentyment rynku - dla tego cena 50 zł jest jak najbardziej realna ; )
Jeżeli chodzi o samą spółkę - rozmawiałem w międzyczasie ze znajomym, który orientuje się w tej branży i mówi, że spółka wygląda bardzo solidnie od strony biznesowej i sam fakt uzyskania certyfikatów ISO dodaje jej olbrzymiej wiarygodności (ponoć proces uzyskiwania tych certyfikatów często trwa parę ładnych lat i jest bardzo skomplikowany).
Miałem podobnie z PGS. Brałem po 0.4pln i sprzedałem główną część po 1pln :). Na szczęście resztę sprzedawałem po 3pln.
Mam długoterminowo akcje SMT Software tzn. Grupę SMT po wymianie. Izo blok i Mabion.
Połowa portfela to inwestycje na krótki termin i średni.
Jest parę ciekawych spółek, które bardzo działają na wyobraźnię i stale obserwuję ich postępy, ale wciąż nie mogą przekonać mnie realną działalnością.
Pozdrawiam!
1) sprytnie prezes zbiera codziennie swoje akcje. 2) wie, że powstaje nowy IZO BLOK - nowa fakbyka. 3) ktora firma na NC ma tak ogromne realne zyski i rynek popytu na wyroby we wszystkich firmach samochodowych w Europie? czas gra na rzecz IZO BLOK