Jeśli będą brać po wartości księgowej to 40 zł powinniśmy zobaczyć. A jak z premią (to jeden z najefektywniejszych banków - ciągle zbiera nagrody) to nawet i więcej. Nareszcie :)
wartość księgowa to ok. 50zł/ akcję. Nie sądzę żeby szwedzi sprzedali to taniej.
Kredyt Bank, który jest dużo mniej efektywny od Nordei poszedł za 1,5 wartość księgowa.
Moim zdaniem 50 zł to minimum żeby wezwanie miało jakiekolwiek szanse.
Racja, pomyliłem się. A wracajjąc do meritum, to myślę że zrobię na tych akcjach świetny interes. W PL praktycznie nie ma banków na sprzedaż (zazwyczaj trzeba budowac bank od zera), a branża jest jak wiadomo wysoce wzrostowa i dochodowa. Czytałem o tym kiedyś obszerny artykuł. Nordea jest z pewnością łakomym kąskiem. Problemem jest teraz jedynie "kiedy?" Bo to, że pójdzie po korzystnej cenie, to akurat pewne.
"W celu realizacji Transakcji, zgodnie z Umową PKO Bank Polski S.A. w terminie 7 dni roboczych od Daty Podpisania ogłosi publiczne wezwanie do zapisywania się na sprzedaż wszystkich akcji Nordea Bank Polska S.A.
Zamiarem PKO Banku Polskiego S.A. jest dokonanie – po zamknięciu Transakcji (closing) – wykupu pozostałych akcjonariuszy mniejszościowych Nordea Bank Polska S.A. w celu nabycia pozostałych akcji Nordea Bank Polska S.A. i podjęcie niezbędnych działań celem zniesienia dematerializacji oraz wycofania akcji Nordea Bank Polska S.A z obrotu na rynku regulowanym prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie oraz dokonanie połączenia Nordea Bank Polska S.A. z PKO Bankiem Polskim S.A. przez przeniesienie całego majątku Nordea Bank Polska S.A. na PKO Bank Polski S.A. (połączenie przez przejęcie)."