Wczoraj jakiś "niecierpliwy" akcjonariusz w przeciągu ostatniej godziny pozbył się miliona akcji. Jak więcej osób się podobnie zniecierpliwi, to rzeczywiscie powitamy <10 ;)
Chyba jednak długo to nie będzie trwało, bo dostałam dzisiaj maila z RI:
2. Plany rozwoju Spółki zostały zarysowane. Przypominając: IGR stał się firmą inwestycyjno-finansową. W ramach działalności inwestycyjnej planowane są inwestycje PE/VC, część projektów z tego zakresu jest w bardzo zaawansowanym stopniu rozwoju, prawdopodobnie w przeciągu tygodni będziemy mogli zakomunikować o pierwszych inwestycjach. "
Czyli może złotówki będą, tylko że niestety najpierw w wyniku scalenia, a nie wzrostu kursu...
ten zrzut wygląda mnie na kontrolowany.. takie przerzucenie papiera z prawej do lewej kieszeni aby spłoszyć drobnych a jednocześnie cel osiągnąć (AT) ..takie ruchy się zdarzają i to wcale nie rzadko
Wedlug mnie resplit = zjazd w dol. kiedys o takiej ewentualnej opci pisalem.
A teraz zastanowcie sie optymisci, dlaczego WI zrobil emisja po 10 groni a teraz cos pierdzi sie resplitcie. Przeciez mogl od razu zrobic emisje po 1 zeta i wpompowac taka sama kase.
Zaloz sie o slowo honoru( juz nie pisze o symbolicznej flaszcze bo i tak nie bedzie cie stac i bedziesz wymyslal ze ..., poniewaz itp)
jestm na 99% ze po resplicie kurs sie osunie o min. 20%.
No ale pewnie sie myle i radze ladowac do kosza, taniej juz nie bedzie. I to 100 % racji bo po resplicie na wykresie zobczycie dzide, rakiete itp.
Po scaleniu akcji zjedziemy w dół, bo ustawi się większy popyt, wtedy Wiśniewski zacznie wywalać akcje w rynek i 50% niżej.
Jedynie scalenie ma sens jeśli Wiśniewski i twory z Cypru ustalą lock-upy chociaż na 80% aktualnej emisji, wtedy będzie szansa na wzrost w innym przypadku spadniemy.
Póki nie będzie informacji które Procka umieściła w 2pkt. nie ma co liczyć na wzrosty.
W mailu od RI sprzed ponad 2 tygodni jest m.in. zdanie:
"Zarząd dąży do ograniczenia podaży nowych akcji na rynku w najbliższym czasie, wstępną deklarację objęcia swojego pakietu akcji umową lock-up złożyło kontrolowane przez Pana Piotra Wiśniewskiego WIH Ltd "
Na razie nie ma oficjalnego infa w tym temacie, ale może wkrótce nadejdzie;)
Z innych pozytywów warto zwrócic uwage na debiut PPG na GPW - nawet na Bankierze sa reklamy o zapisach i zachwalanie jaka to niby będzie zyskowna inwestycja.
Może i gadanie, ale jak rzeczywiscie to wyjdzie, to trochę kasy z emisji wpadnie, a WI ma w PPG 32%, a przez to i IGR.
Dodatkowo dla zobrazowania: zysk netto PPG za 2012 wyniósł prawie 4,5 mln.
To chyba nie jest najgorsza wiadomośc, a po PPG ma byc TPH podobno.
Generalnie nie jestem zachwycona sytuacją i można powiedziec, że wypisując powyższe racjonalizuje porażkę (tak by stwierdził Agent), ale tak naprawdę zawsze warto spojrzec obiektywnie i może sie okazac, że jakieś szanse na pozytywny obrót sprawy są.
Nad wszystkim czuwa gospodarz domu ,on krzywdy zrobić nie da nikomu, jak powiedział poeta Sofronow. Dopuki Wiśniak nie zrobi wezwania i nie zmieni nazwy spólki tak długo będzie kurs szorował po dnie , im predzej to nastąpi tym szybciej kurs bedzie rusł .Zagrał po bandzie to fakt kupił po 0,35 sprzedał do 0,12 kto się mogł spodziewać, chyba tylko DT. Jak tylko całe przejęcie dobiegnie konca to WI zrobi wszystko by akcje szły w góre bo to jest w jego interesie . My nie mamy zadnego wpływu na kurs, przyjdzie czas i na wzrosty, zostaje tylko czekac. Ja licze na odrobienie strat do konca roku.
jedno jest pewne !
ani jedna akcja Pana W. nie pójdzie w rynek przez najbliższe trzy lata
niedługo info o gotowości objęcia posiadanych akcji umową lock-up.
Pozdrawiam
P.S.
to jest inwestycja na pewno nie na mies. lub dwa
przez najbliższe sześć mies. będzie zbieranie perły i może być różnie
Jeśli będzie umowa na lock-upy to kurs może wystrzelić, ale jeśli te twory z Cypru umowy takiej nie podpiszą to zostaniemy zasypani akcjami.
Wszyscy piszą, że potrzeba czasu, do końca roku, sześć miesięcy, widzę takie wpisy już trzeci rok na tej spółce i póki co wszyscy czekali na złotówki (można kilkukrotnie było zarobić sporo pieniędzy na wahaniach), ale jaki jest argument, że teraz to się sprawdzi?
Czekamy na jakieś pozytywne informacje, które pomogą wspinać się do góry.
Czekamy na ruchy Wiśniewskiego, szybko działa, dlatego liczę, że wraz z wiosną nadchodzą wzrosty.
bochun, dziwi mnie ten optymizm przy takich infach... zakładasz, że coś musi rosnąć, żeby W na tym zarobił. Ja ciebie zapewniam, że on zarobi nawet jak spadnie i zrobi resplit. po prostu. Trudne do pojęcia? to obserwuj uważnie takich tworów na gpw jest sporo, więc schemat jest już ustalony.
teraz zagadka dla mniej rozgarniętych: jak to jest, że petrol spadł od ceny emisyjnej tak bardzo a główne misiaki rozdające karty zarabiają? Oni są kretynami, czy ludzie, którzy piszą "petrol szoruje po dnie".. bo już nawet nie będę cytował głupot o ropie...
osunie się z prostego względu po resplicie wywalą tyle akcji, że FF będzie na poziomach 30-40% i do tego dojdą realne (a nie z księżyca) wyceny wartości spółki i aktywów. W i tak zarobi, tłumaczyłem wam to... są to operacje księgowe i on ma naprawdę w **** czy uwierzycie mu czy nie. Na tym etapie nie jesteście potrzebni.
A mnie niepokoi ten milion wywalony w piątek.
Jak ma spaść na 0,1, to niech spadnie teraz (bynajmniej będzie jasne kiedy dokupować - niżej raczej nie spadnie), bo przy tym kiszeniu na 0,12 -0,13 nie wiadomo czego się spodziewać.
Słyszeliście o projekcie "Prawdziwa giełda inwestorów indywidualnych"? Jeśli nie to zapraszam na ibne.pl. Powstaje tam baza inwestorów indywidualnych do której można dołączyć niezależnie od wielkości portfela i otrzymywać wcześniej informacje o projektach inwestycyjnych i ciekawych spółkach zmierzających na giełdę.
Twórcy projektu mają nadzieję, że projekt będzie w stanie przyczynić się do zmiany opinii na temat rynku NewConnect poprzez inny sposób prowadzenia procesu inwestycyjnego już od etapu oferty prywatnej lub pre-IPO. Twórcy wskazują na ideę giełdy, która najlepiej realizuje się przy dużym udziale inwestorów indywidualnych już w momencie debiutu. Rozdrobnienie akcjonariatu na etapie pierwszej oferty pozwala uniknąć późniejszych nadużyć. W związku z tym projekt jest kierowany do wszystkich inwestorów indywidualnych niezależnie od wartości portfela.
Gorąco zapraszam. Im nas więcej tym mamy większe szanse aby zmienić oblicze giełdy. Przekażcie informację o bazie swoim znajomym !