Coś nasz londyński pajacyk dawno się nie odzywał (dla niewtajemniczonych - jogi to guru londyńskiej finansjery, codziennie obraca milionami, ma kumpli we wszystkich funduszach, a jako że handlując akcjami z londyńskiego City ma dużo czasu - czasami odwiedza nas tutaj na bankierze)... postanowiłem troszkę odświeżyć jeden z jego wątków.
Na chwilę obecną na Amazonie SGW 2:
XBOX: #1,012 in Video Games (#25 in shooters)
PS3: #1,053 in Video Games (#25 in shooters)
PC: #2,394 in Video Games (#64 in shooters)
Jak widać "trochę" się nam gra wspięła... a to wszystko sprzedaż przedpremierowa...
Przed nami są takie pozycje (shootery XBOX) jak Call of Duty Black Ops I i II oraz Modern Warfare III i IV, Battlefield 3, FarCry 3, Halo 4, Gears of War 3, Dishonored... Gears of War 2 jst obecnie dokładnie oczko wyżej (#24 shootery, #977 in Video Games). Generalnie mam wrażenie, że znajdujemy się w całkiem przyzwoitym gronie.
Wydany w maju 2012 Sniper Elite V2 (XBOX) ma pozycję #817 (#23 in shooters).
Co ciekawe, stary poczciwy SGW 1 na XBOX'a ma obecnie pozycję # 33 in shooters (#1,424 in Video Games).
Nie wiem dokładnie jak powstaje ten ranking, więc jak ktoś wie, to zapraszam do podzielenia się informacją i wnioskami z danych liczbowych.
Dnia 2013-02-27 o godz. 00:40 ~York napisał(a):
Na
> chwilę obecną na Amazonie SGW 2:
XBOX: #1,012 in Video
> Games (#25 in shooters)
PS3: #1,053 in Video Games (#25
> in shooters)
PC: #2,394 in Video Games (#64 in shooters)
> Jak widać "trochę" się nam gra wspięła...
> a to wszystko sprzedaż przedpremierowa...
Porównaj sobie pozycje jakie zajmują gry, które wychodzą w zbliżonym do SWG2 okresie.
I nie wygląda to różowo, przykładowo:
Gears of War: Judgment (XBOX360)
#36 in Video Games
BioShock Infinite (XBOX360)
#61 in Video Games
Obie gry wychodzą po SWG2. A SGW2 nie zbliża się nawet do ich wyniku.
Reasumując - przynajmniej na Amazonie - nie jest (IMHO) dobrze.
Ciekawi mnie skąd są te "duże zamówienia gry" o jakich mówią w spółce, bo na wszystkich znaczących kanałach sprzedaży gdzie podaje się "rankingi sprzedażowe"
SGW2 jest raczej dalej niż bliżej.
CIA jedzie w dół i co tu dużo gadać, wystarczy popatrzeć na wykresy (wyjście dołem z trójkąta) i słabe wskaźniki. Przedsprzedaż też na słabym poziomie, dlatego ludzie się wycofują z akcji. Czy naprawdę tego nie widać czy ktoś na siłę nie chce dopuszczać do siebie tej myśli? Póki co jedziemy do dołu na 19zł....
Stefan, dla Twojej wiadomości wyszedłem z papieru przy 26zł. Nie żyję tylko spekulacjami, analizuję papier, wykresy i wskaźniki. Lepiej to niż wierzyć w "skazany na sukces", cokolwiek miałeś na myśli. Mi nie wiara a liczby podpowiadają. Tutaj na forum tylko dużo spekulacji i jak widać chwytów marketingowych. Reklamy SGW2 jakoś nie widać, więc nie wiem jakim cudem miałaby się ta gra sprzedać (przynajmniej póki co), chyba że zamierzasz trzymać papier pół roku i czekać na wyniki finansowe...Twój wolny wybór.
Zwróć uwagę, że papier przez 2 lata był w trendzie spadkowym. Czy zrobiono coś w kierunku jego wzrostu poza kolejnymi przesuwaniami premiery?
peace
Dnia 2013-02-27 o godz. 09:27 ~York napisał(a):
> Wszystko zależy z kim chcemy konkurować - wiadomo, że
> tytuły takie jak GoW czy Bioshock to jednak trochę inna
> liga niż nasz SGW.
Jasne, inna liga. Ale trzeba pamiętać, że to właśnie głównie te gry odciągają uwagę kupujących od premiery SGW2. A chodzi o to by sprzedać jak najwięcej po pełnej, premierowej cenie. Oczywiście znajdzie się zapewne jakaś liczba miłośników gier snajperskich i ich żaden BioShock, Tomb Raider nie odciągnie od zakupu SGW2.
Ale zwykłych graczy już tak.
I po wynikach przedsprzedaży (na razie) to widać.
Witam
Przede wszystkim chciałbym zauważyć, że Amazon nie jest naszym jedynym kanałem sprzedażowym (Państwo wchodząc na naszą stronę Snipera 2 mogą zobaczyć tylko polskie pre-ordery, klienci z innych krajów mają dostęp do zamówień przed-premierowych na swoich rynkach, w sklepach, które dla tych rynków są najpopularniejsze). Zatem analiza pre-orderów jedynie na Amazonie, a następnie konstruowanie na tej podstawie przewidywań co do globalnej sprzedaży Snipera2 jest dosyć ryzykowne. Mogę wszystkich zapewnić, że zamówienia przedpremierowe spełniają nasze założenia, a wręcz je przerastają, o czym niedługo będziemy informować).
Warto też podkreślić, że wzmiankowane przez Państwa gry należą do zupełnie innego segmentu, niż seria Sniper i trudno traktować je jako bezpośrednią konkurencję dla naszej gry.
Pierwsza wersja Snipera sprzedała się w liczbie ponad 3 mln egzemplarzy, a obecna odsłona gry przynosi szereg rewolucyjnych zmian. Przy tworzeniu Snipera 2 blisko współpracowaliśmy z inżynierami Cryteka, których trudno podejrzewać, że nie potrafią wykorzystać możliwości stworzonego przez siebie silnika. Wsłuchiwaliśmy się uważnie w opinie fanów i jesteśmy przekonani, że liczne zmiany jakie wprowadziliśmy do "dwójki" przyciągną nie tylko miłośników poprzedniej wersji, ale znajdą też uznanie wśród nowych graczy.
Pozdrawiam
Mariusz Pietraszek_City
Panie piarowcu ja nie mieszkam w Polsce i w UK nikt kompletnie nie slyszal o wydaniu S2 juz w marcu....W pre-orders S2 rowniez praktycznie nie istnieje...Prosze nie zamydlac i nie slodzic...
Amazon nie jest jedynym kanałem sprzedażowym ale jest jednym z największych jeśli nie największym, a przynajmniej jednym z niewielu dużych sklepów, który listę bestselerów. Słabe zainteresowanie na amazonie nie może być przypadkiem - nie jest tak, że jakaś gra sprzedaje się super we wszystkich innych kanałach sprzedaży super a w samym amazonie jest na dalekim miejscu. Wg mnie na 2 tyg przed premierą Sniper powiniem być w okolicach pierwszej setki, miejsce poniżej 1000 to ewidentna porażka. O grze jest bardzo cicho w mediach branżowych mimo bliskiej premiery, mało wywiadów z autorami, materiałów o samej grze nie mówiąc już o pierwszych recenzjach. Mam nadzieję, że jakoś się to ruszy w przyszłym tygodniu bo jeśli nie to nie ma co liczyć na dużą sprzedaż Snipera w USA w pełnej cenie po premierze.
Dobrze robi dla atmosfery tego forum , kiedy zabiera głos ktoś kompetentny , i uspokaja nastroje. Mam na myśli wpisy przedstawiciela CI . Są tacy którzy hołdują zasadzie im gorzej tym lepiej . Zawsze współczuję takim ludziom . Jest mi zwyczajnie ich szkoda. "Snajper" jest skazany na sukces . Niektórzy jeszcze o tym nie wiedzą. Trochę cierpliwości.
Wydaje mi się, że możesz mieć rację. Wszystko wskazuje na to, że gra może się sprzedać co najmniej na poziomie S1. Widać , że grafika jest lepsza, mają więcej doświadczeń w marketingu i poprawione podjeście do strategii.
Jest szansa, że zaowocuje sprzedażą.
Oczywiście nigdy nie można ogłaszać sukcesu przed. Jak w przypadku Anomaly Korea 11bit.
Za słaba reklama i utonięcie gry w świątecznym nawale innych gier spowodowało słabszą niż się spodziewano sprzedaż i nie było wielkiego sukcesu tylko wykonanie planu.
Chyba jednak będzie sukces na S2.
Szanowni Państwo,
w innym wątku na tym forum pisałem już o naszej strategii marketingowej. Ponownie zapewniam, że niebawem będą mogli Państwo usłyszeć i zobaczyć efekty naszej kampanii reklamowej. Na razie rozpoczęliśmy akcję na You Tube w Stanach i części państw europejskich, a to zaledwie początek... Mogę też zdradzić, że największe nasilenie akcji reklamowych przewidujemy tydzień przed i po premierze Snipera2. Uznajemy ten okres za istotny w podejmowaniu decyzji o zakupie gry. Naprawdę będzie się dużo działo! :)
Pozdrawiam
Mariusz_Pietraszek_City