Mam te obligacje i wiem, że regularnie płacą kupony. Oprocentowanie 14%. Cena powoli do góry.
Gdyby chcieli wyemitować nową serię, myślę, że znajdą chętnych. Wtedy z pewnością część posiadaczy wybierze gotówkę, ale niektórzy zechcą zrolować.
Hmmm , ja bym chyba jednak wybrał gotówkę i kupił akcję za to o ile będą w dobrej cenie , czyli poniżej np. 30gr .
Pamiętasz po ile Ci przeliczali podczas zamiany tych obligacji, sam się wtedy nie zdecydowałem bo wolałem opchnąć akcje. Jedyny plus to to że masz 14% pewne
w kieszeni :)
Podczas konwersji płacili 0,60 zł za akcję . Moja srednia zakupu była sporo poniżej 0,40 zł, wiec nie narzekam. A co do tego czy lepsze akcje czy obligacje, to mam pewną pulę kasy, której nie zamierzam przeznaczyć na zakup akcji. I tu mam wybór- lokata albo obligacje.
Obligacji DGT dokupilam , nie wszystkie moje DGT0414 pochodzą z konwersji.
Też się zastanawiam nad kupnem ... ale jakoś obligację cały czas kojarzą mi się z emerytem ;) i taka bezpieczną przystanią .... Tam masz te 14% przez rok a tutaj można było
przez tydzień więcej zarobić :) ... zgadza się stracić też ale .... ten smaczek ryzyka :) ciężko się bez tego żyje.