Moze pirania ma racje, ale moze pirania nam wyjasni jaki logiczny sens mialby w sytuacji rozczarowujacej skup 1% akcji przez sama spolka po zawyzonej cenie?
Coś chodzą plotki że chcą się wycofać ze sprzedaży SF bo im się nie opłaca - czyli dobrze by to wróżyło - widać że mają kasę (skup akcji), w przyszłości jakieś przejęcie... W perspektywie warto mieć parę sztuk akcji:)
Plotki to sa na targowisku. Umowa zostala podpisana, a jej zlamanie powoduje kary umowne. To byloby jawne dzialanie na szkode akcjonariuszy. Jak by nie bylo, taki numerow zarzad nigdy by wywinal. Zaczekaj do konca dnia
Tak jak i ja. Równo rok tu jestem, skupowałem trzykrotnie, przy ok. 9,80, potem ok. 9zł i ostatnio bodajże 11,72. Więcej nie łykam, bo się boję że w razie W nie wyjdę łatwo. Plan jest taki, żeby zostać co najmniej jeszcze rok.
I z lekkim politowaniem patrzę raz na jakiś czas na posty na forum.
Umowa raczej przepadnie, kary umowne do 5 milionów też pewnie nie do ściągnięcia będą. Fakt, że SF zostanie w majątku firmy jest wg mnie pozytywny ale ta cała akcja będzie rzutowała na całą firmę. Pozostanie łatka łatwowiernej i naiwnej. Być może też będzie to postrzegane jako złe zarządzanie firmą?
Zwyczajnie dramatyzujesz ... To po pierwsze , jedyne z czym sie zgodzę to fakt że jesli do sprzedaży nie dojdzie ( co wcale nie jest takie oczywiste ) to Itak może to wyjść spółce na dobre. Graal to wciąż jedna z najbardziej niedowartosciowanych spółek na Gpw. Ci którym brakuje wiary , uwierzą po publikacji wyników na IV/2012i I kwartał 2013
W bieżącej sytuacji ekonomiczno - fin. firmy nic się nie zmienia - ma ew. należności trudno ściągalne - 5 mln złotych kara umowna
Poza tym , lekko na czas trzeba odsunąć ambicje akwizycyjne , ale na tle sektora / konkurencji dalej są 2 -3 kroki do przodu , nie tylko jeśli chodzi o rentowność , płynność fin. , ale też jakość produktów - kupcie pls te syfy np w Lidlu konkurentów z Niemiec czy Słowacji to zrozumiecie o czym piszę .... !!
Pewnie nigdy. Zachowanie kursu sugeruje przekonanie jakby Graal mial lada moment podzielic losy Wilbo. Na to tylko czeka Zarzad ze swoim skupem. Dziwna sytuacja. Ale ja zaczekam. Sprzedawac po tych cenach to czysta glupota.
po latach grania i wielu porazkach wiem ze trendy sa wazniejsze od fundamentow. analiza techniczna to nic innego jak ilustracja zachowan graczy czyli czysta psychologia a tak jak wiadomo odgrywa najwazniejsza role w tej zabawie. mysle ze poziomy o ktorych piszesz nie utrzymaja sie bo za duzo tu twardzieli- optymistow. grubas sypie ostro i na razie ma kto zbierac ale co bedzie jak worki indywidualnych sie zapelnia?? czekam na panike
Majkel szanuje Twoja opinie, ale wytlumacz kto jak nie spolka skupuje wlasnie akcje? NIe wiem kto sprzedaje, ale jestem przekonany, ze skupuje spolka. Czy w interesie spoki jest powrot na 5 pln albo 9? odpowiedz sobie sam. Nizej niz 11,50 nie spadnie.
Czy Zarzad spolki dzialajac, zalozmy, tylko na korzysc Boguslawa, strzelalby sobie w kolana i skupowal 1 % akcji po 14,10??? Jesli technicznie bylo to tak widoczne, ze trend jest slaby, to czy zarzad robilby taka glupote skoro moblby sobie 200 kola zaoszczedzic?
Optymista nie jestem. Jestem czlowiekiem racjonalnie myslacym. Wytlumacz mi w sposob racjonalny, jakie to fundamenty spolki sie zachwialy ba taki zjazd wytlumaczyc. Mysl tez o fundamentach.
od tego myślenia jesteś już parę złotych na akcji w plecy, więc nie bryluj tu bo nie masz za bardzo czym. Trzeba było sprzedać po 14 to teraz dokupiłbyś więcej ukochanego Graala.
fundamnety sa bardzo wazne ale wazniejszy jest trend. spolki wybieram pod katem fundamentow ale moment wejscia uzalezniam od ksztaltu wykresu a ten mowi ze bedzie taniej. Kowalski wielokrotnie mowill ze nei zna sie na wykresach i spekulacjach. jego interesuje sytuacja w spolce. skupuja bo jest duza podaz i moga sporo zebrac ale nikt nie wie ile akcji ma sprzedajacy ani jakie poziomy cenowe beda go zadowalaly.
Bumech tez kupilem na wsparciu byla spora wymiana i wadawalo mnie sie ze taniej nie bedzie. Nistety fundy dogadaly sie z zarzadem na cene akcji wzamaian za warranty na poziomie 6 zl o czym nikt poza nimi nie wiedzial i spuscili tam spolke mimo bardzo dobrych perspektyw. dopiero dzisiaj po prawie 5 miesiacach odrobilem strate. gdybym poczekal albo mial dostep do informacji mialbym juz 30% zysku a tak kase zamrozilem i nadal musze czekac na zyski.... Trendy to podstawa w inwestycjach. poza tym nic nie rosnie bez korekt a graal urosl od 5 do 15 zl
sam sobie zaprzeczasz... kupiłeś Bumech technicznie (moment zakupu)...a dalszy spadek był nietechniczny? sam napisałeś że wpływ na kurs miała sytuacja z fundami...nie technika.
To co techniczna nie dawała prognoz? Przecież powinna to przewidzieć...
Czym jest zatem techniczna: próbą racjonalizacji nieracjonalnych zachowań i niczym innym.
Głowne założenie: af możesz sobie wsadzić jeśli jesteś małym...ale masz dostęp do wykresów i możesz je analizować. Problem w tym, że tyle analiz ilu ludzi...więc w przypadku at można mówić jedynie o prawdopodobieństwie realizacji jakiegoś scenariusza..np. na podstawie formacji...ale nie o pewności...nie ma tu prostego wynikania jeśli a to b, raczej jest jeśli a to może b...
więc nie strugajcie geniuszy...nie byłoby Was na tym forum...fifarafy:)
pewnosci nie ma NIGDY! nikt nie struga cwaniaka, przyklad Bumechu pokazuje ze lepiej poczekac na zmiane trendu albo chociaz pozytywny uklad swiec niz lapac dolki ktore moga byc poglebione. nie wszytkie wsparcia trzymaja ale tez nie ma oporow nie do przejscia. AT pomoga okreslic prawdopodobienstwo scenariusza nic wiecej
nie no nie popadajmy w skrajności...
ale jeśli chodzi o zdarzenia jednorazowe czy zaskakujące ...raczej nie da się ich przewidzieć...oczywiście później wszyscy są mądrzy;)