Batona z 8,40 zł nikt nie zdjął, odbiliśmy się zatem od tego poziomu i wracamy w okolicę 8 zł. Ciekawi mnie do ilu zejdziemy? Wyniki w sumie za dwa tygodnie. Jeżeli IVQ zamknie się w okolicach 0 lub niewielkim minusem (patrząc jednostkowo), będzie można otworzyć szampana. Jeżeli dodatkowo IQ 2013 zakończy niewielki plus, sądzę że obecnych poziomów długo już nie będziemy oglądać. To oczywiście tylko takie rozważania a rzeczywistość pokaże swoje.
Ważne, żeby zaczęli sukcesywnie schodzić z zadłużenia., to i zyski zaczną rosnąć.
Wyniki dobre. Bez rewelacji, ale naprawdę dobre. Przede wszystkim pojawił się zysk (około 1,5 mln. zł / w poprzednim prawie 2,5 mln. zł straty), choć zawdzięczają to przede wszystkim sprzedaży EFEKT-BIS za 6 mln. zł (pozycja widoczna w pozostałych przychodach operacyjnych). Nie można jednak tego do końca utożsamiać, gdyż zobowiązania w porównaniu do końca roku 2011 spadły o 5,5 mln. zł. (troszkę dały dodatnie róznice kursowe... jakieś niceałe 500 tys. zł).
Reasumując: wyniki dotyczące zysku poprawili o jakieś 4 mln. zł a zobowiązania o 5,5 mln. zł (wyłączając EFEkt BIS i jego sprzedaż (6 mln. zł) i dodatnie różnice kursowe (0,5 mln. zł)). Do przodu są jakieś 3 mln. zł.
Spółka sporo zyskała na EURO, w szczególności część hotelowa. Mimo wszystko te 3 mln. zł mają swoją wymowę. Idąc w tym kierunku, spółka powoli zaczyna wychodzić na prostą i pozycję CCC+ (Altman) możemy uznać za przeszłość.
Sądzę, że dywidenda na poziomie 0,55 zł nie będzie żadną niespodzianką. Choć oczywiście, jak każdy akcjonariusz, liczę na coś więcej :). Przy tych założeniach o poziom kursu również bym się nie martwił. 8 - 8,40 zł / akcję przy dywidendzie 0,55 zł / akcję to poziom 6,87 - 6,55%, czyli więcej od najwyżej oprocentowanych obecnie lokat na rynku.
Tym optymistycznym akcentem zakończę, a oczywiście rynek pokaże swoje. Analizę przeprowadziłem subiektywnie, ale być może ktoś z Was dostrzegł jakieś nieprawidłowości i chciałby je wskazać. Pozdrawiam.
witam! jestem ciekaw kiedy ceny akcji pójdą w końcu do góry-jak narazie małe zainteresowanie spółką a cena akcji śmieszna-ale codziennie ktoś sprzedaje małe ilości w granicach 8.02-8.24
pozdrawiam!
Sądzę, że kupujący i stawiający zaporę na poziomie 8,40 zł to ta sama osoba, która zamierza skupić jak najwięcej w okazyjnej cenie. Co do samej ceny, sądzę, że poniżej 8 zł to już raczej nie spadnie. Pozdrawiam.
dlaczego nikt nie kupuje efektu, przecież i tą spółkę trzeba rozruszac, no moze jak jeszcze spadnie na 5 zł ktos sie zainteresuje. Ciekawe jakie efekt ma wyniki bo moze warto by było wykupic akcyjki od nieudaczników
SPÓŁKA LEPSZA OD LOKATY W BANKU I TO WSZYSTKO, PŁACI DYWIDENDE ALE NA KURSIE NIE ZAROBISZ JAK KUPISZ DROŻEJ NIZ 8 ZŁ MOŻESZ TYLKO STRACIĆ. JEDYNIE GDYBY KTOS ZAINWESTOWAŁ 7 MIL ZŁ W AKCJE EFK BYŁBY WŁASCICIELEM 2 HOTELI W KRAKOWIE I CENTRUM HANDLOWEGO RYBITWY . PO CO W SPÓŁCE O KAPITALIZACJI 13 MIL ZŁ AŻ 3 PREZESÓW ........ CI LUDZIE GRZEJĄ TYLKO STOŁKI A SĄ NI............MI I JUŻ I TRZYMAJĄ SIE NICH JAKBY BYLI PRZYKLEJENI WIKOLEM SUPRO