Ponieważ dałem się nabrać nagonce na tą spółkę w trakcie oferty.
Ponieważ nie zapisałem się na akcje.
Ponieważ strasznie mnie boli że zrobiłem taką głupotę.
Ponieważ nie potrafię przyznać się że zrobiłem głupotę.
Ponieważ bardzo mnie boli że inni zarabiają, a ja nie.
Ponieważ nie potrafię patrzeć w przyszłość, ale w przeszłość, inaczej już bym miał akcje PHN i nie wypisywał głupot na forum.
zamiast bawic sie w psychoanalityka lepiej powiedz dlaczego uwazasz akcje za dobra inwestycje. Chyba o to chodzi na tym forum a nie o udowadnianie komus ze jest idiotą.
Ja po prostu nie kupilbym udzialow w nieruchomosciach zarzadzanych przez moim zdaniem niekumatych gosci gdy nie mam zadnego wplywu na ich zmianę.
Przedstawilem kilka argumentów po krótkiej analizie prospektu i zostałem zje...ny jak pies przez jak rozumiem szczęsliwych posiadaczy akcji. Jesli lepiej sie z tym czujecie to proszę bardzo, wyzywajcie mnie dalej, zwisa mi to
Czy powierzchnie pod najem będą tanieć?
Nie tylko, że będą tanieć, ale zaczną bardzo tanieć. Już we Wrocławiu zaczyna być widać bardzo wyraźnie początek wojny cenowej między wynajmującymi. A to dopiero początek kryzysu - a powierzchni biurowych przybywa więcej niż mieszkań. Przy cenie jednocyfrowej oferta PHN może być warta rozpatrzenia. Ale to nie znaczy, że będzie warta kupna.
Zależy jakie powierzchnie będą tanieć. W nowych obiektach, gdzie ceny zostały wywindowane na bazie euforii nieruchomościowej - będą nieco tanieć, ale biorąc pod uwagę inflację po pewnym czsie staną i pójdą w górę. A jesli chodzi o akcje PHN ceny nieruchomości zostały przyjęte z umiarem, a niektóre biura konsultingowe wyceniły cenę akcji przed debiutem na 36 PLN. Myślę, że po niezbyt dłuższym czasie osiągną tą wartość.
Trudno mi się odnieść do tego jak jest rzeczywiście bo nie znam tych wycen. Ogólnie jednak wyceny sporządza się metodą porównawczą i mozna by sobie na podstawie podanych danych powierzchni przeliczyć orientacyjnie samemu.
1/ Mam wolną gotówkę, którą zebrałem w trakcie realizacji koncepcji wyprowadzania pieniędzy ze spółek kosztem innych akcjonariuszy,
2/ Mam dużo czasu i mogę zamrozić środki finansowe w nieruchomościach,
3/ Spotkałem się z Min. Budzanowskim i zaproponowałem realizację koncepcji prywatyzacji polegającej na zbyciu pod koniec roku 75% kapitału zakładowego PHN spółką swoich znajomych zarejstrowanych np. na CYPRZE.
Niestety akcje PHN będą za kilka miesięcy nic nie warte. Spółka jest tragicznie zarządzana. Umowa z Pocztą Polską na Intrako to wielka wpada. Nie dość że wymówiło się powierzchnie najmu starym najemcom i potraktowało ich się tragicznie to jeszcze koszt wyremontowania powierzchni dla poczty polskiej był taki że PHN na wynajmie zarobi tylko przez ostatnie 4 miesiące trwania umowy 3-letniej.Równierz przez Pocztę zaniedbało się resztę remontów i uciekli (lub nie dług uciekną) inni najemcy- np. Ambasada Arabii Saudyjskiej - 3 budynki.
Do tego pan prezes rozpoczął wojnę z podwykonawcami nie płacąc im i nie dotrzymując umów . Zaczęły już się sprawy sądowe oraz zgłoszenia do urzędu skarbowego o zwrot Vat. Wygląda na to że wszystkie PHN przegra. Po cichu sprzedaje się nieruchomości i z tego co wiem są próby zaniżania ich wartość.
Firma cały czas przynosi straty i obawiam że to się nie zmieni.
i to jest ciekawa koncepcja. To by wyjaśniało dla czego PHN został sprzedany tak tanio...
Zobaczymy kto i za jaką cenę weźmie te 75%. Jeżeli faktycznie będzie to jakieś nikomu nie znane konsorcjum, a cena będzie znacząco poniżej wartości nieruchomości, to moim zdaniem sprawa będzie ewidentna.