koniec zaniżania,wracamy na emisyjną gdzie pogadamy do ilu trzeba rosnąć,czas sevenetu nadchodzi,rewelacyjne wyniki,dywidenda,czy wy groszołapy nie widzicie potencjału?jedno jakieś małe potknięcie firmy przed laty i juz całkowity brak zaufania do spółki,dawać na 3,50
Witam nikogo nie zainteresowanego tą spółką na pokładzie - jestem już na pokładzie tej spółki od roku - dokupiłem jeszcze zaraz po raporcie za 4 kw - myślę, że nadzszedł czas na tę spółkę. Dywidenda wpłynęła na konto, spółka podniosła wyniki w raporcie rocznym w stosunku do kwartalnego, a teraz taki ładny raport! Raport za 4 kw o jakie 30% słabszy, niż SMT, ale cena to 1/8 ceny SMT - Liczę, że w końcu ktoś sobie przypomni o tej spółke i dojdziemy przynajmniej do 2 zł. Wskaźnikowo to chyba najtańsza spółka IT
gdyby w drugim półroczu udało się spółce podwoić wyniki mielibyśmy 56 ml przychodów i ponad 4 mln zysku netto, 7 mln ebitda przy obecnej kapitalizacji lekko ponad 8 mln ....hm jeszcze dywidenda..pozdrawiam
No pięknie, pięknie ... Wyniki super, za co oczywiście należą się podziękowania dla zarządu spółki oraz dla pracowników - bez ich pracy w zasadzie moglibyśmy zapomnieć o przesłankach do wzrostu kursu akcji. A tak ... to mamy niezły wyskok w górę, który jednak w żaden sposób nie odzwierciedla rzeczywistej wartości spółki. W mojej ocenie aktualna wartość godziwa Sevenetu mieści się w przedziale 4-5 zł/akcję.
Skoro zatem akcje SEV są w dalszym ciągu mocno niedowartościowane, a spółka posiada środki pieniężne z zysków + kredytów na wartość 12.829.130 zł, to czy nie warto byłoby to wykorzystać do przeprowadzenia za jakąś tam drobną kwotę (powiedzmy za 1 mln zł) skupu akcji własnych celem ich umorzenia?
Spadłaby liczba akcji, poprawiłyby się wskaźniki wyceny ...
całkowicie nierealne to umorzenie
ten niby skup za "jakąś tam drobną kwotę" to w jakiej cenie za akcję wg Ciebie by się odbył bo myślę, że musiała by to być średnia z iluś tam sesji więc prawdopodobnie oscylowała by w granicach 1 zł, a skoro wg Ciebie godziwa obecna wycena akcji jest na poziomie 4-5 zł więc ...
Źle myślisz. Wcale nie musiałaby to być średnia z iluś tam sesji wstecz. Jedyny warunek jest taki, że cena w wezwaniu do sprzedaży (bo pewnie masz na myśli wezwanie) musi być wyższa od średniej kursu z 6 ostatnich miesięcy.
Zatem skoro są tacy, którzy oddają teraz te akcje po 1,30 zł, to pewnie znaleźliby się również tacy, którzy by sprzedali akcje SeveNetu w wezwaniu np. za 1,80 zł.
Tyle jeśli chodzi o skup w formie wezwania. Skup z rynku odbywa się po aktualnej cenie rynkowej.
nie sądzę, że skup miałby w tej chwili jakikolwiek sens, robienie tego dla poprawy wskaźników, które i tak są dobre byłoby lekką przesadą. Poza tym po tym ewentualnym skupie ciekawe czym byśmy handlowali gdyż akcji w wolnym obrocie praktycznie by nie było. Już teraz wydaje misię, że większość z akcji z emisji prywatnej jest w ręku maksymalnie kilku no może kilkunastu osób.
Wszystko to co jest robione w celu poprawy wyceny akcji ma sens. Również robienie tego dla poprawy wskaźników ponieważ liczba akcji i wskaźniki mają wpływ na wycenę akcji.
====================================================================
"Ciekawe czym byśmy handlowali gdyż akcji w wolnym obrocie praktycznie by nie było. Już teraz wydaje mi się, że większość z akcji z emisji prywatnej jest w ręku maksymalnie kilku no może kilkunastu osób."
Nie byłoby tak źle - spółka skupiłaby po tych cechach bardzo niewiele akcji (100 może 200 tys. szt.). Jednak przy tej małej płynności byłoby to wystarczająco dużo aby kurs ruszył zdecydowanie na północ.
moim zdaniem spółka powinna rozwodnić kapitał to wtedy można by było rozruszać kurs a tak to przy takim mały ff mamy to co mamy,a skup akcji własnych jedynie pogorszył by sytuację bo już by nikt większy się tym nie zainteresował,tyle w temacie
Już raz spółka "rozwodniła kapitał", a kurs rzeczywiście się rozruszał - spadł z powyżej 3 zł do kilkudziesięciu groszy:) Więc nie pierdziel abstrakcji.
A jeżeli ktoś "większy" chce nabyć pakiet akcji, to nic nie stoi na przeszkodzie: ogłosić wezwanie po 4 złote, to wtedy na nie odpowiem.
czy ty wiesz w ogóle co piszesz?wiesz ile to jest lekko ponad 11 % FF?jeśli nie wiesz to ja ci napisze,to jest gówno,nikt się nie weźmie za windowanie kursu przy takim FF,no chyba że ty zaczniesz łykać z prawej jak leci ale w to wątpię
Obroty na tej spółce nie licząc dnia debiutu i dzień po są żałosne. Można je skwitować krótko: marazm, kilka zleceń dziennie. Handel znikomy bez względu na informacje ze spółki
Bo nikt już nie chce sprzedawać przy tych śmiesznych cenach. Obroty zwiększą się dopiero po dojściu kursu do poziomu ceny emisyjnej (3,55 zł). Dopiero wtedy, przy wyższym kursie można pomyśleć o jakiejś niewielkiej emisji akcji. Natomiast głupotą byłoby robienie emisji przy obecnym kursie. Przy niedowartościowaniu akcji postępuje się odwrotnie: robi się buy-back!
spójrz na szeroki jak się sypie to w takich dniach mało jest odważnych,bo już nie raz pokazano że dobra spółka zalicza dno jedno po drugim także spokojnie,kto ma trochę rozumu to dokupuje i niebawem nadejdą lepsze dni na gpw to troche wyżej będziemy stali
Mała spółka o kapitalizacji 9,3 mln zł to i popyt (obrót) może wydawać się mały. Czy tak jest w istocie? Moim zdaniem nie.
Dzisiejszy obrót do godz. 15:15 to 22.350 akcji na wartość ok. 31 tys. zł. W stosunku do wszystkich akcji (seria A + B) stanowi to 0,24%. Mało?
Panowie - nie ma co się przekomarzać.
Wystarczy, że wyniki będą nadal dobre i spółka będzie wypłacała coraz większa dywidendę.
Wtedy i zyski będą i popyt się pojawi.