Oj ludzie zebyście wiedzieli, ta firma to bagno. Zmiana zarzadu odbyła się o kilka lat za późno, nieudolne kierowanie firmą i zaciąganie kolejnych kredytów oraz brak poszanowania dla pracowników dały efekty. Ilu jeszcze nabiją w butelkę? Tu można tylko grać, nie ma mowy o inwestycji.
Cała prawda jest taka, że do spółki w zeszłym roku trafiło 108 mln zł z emisji akcji.
Sytuacja finansowa na pewno się poprawiła. Do tego niższe oprocentowanie kredytów (Rada Polityki Pieniężnej obniżyła od listopada stopy % o 100pkt bazowych).
Będzie dobrze kwestia czasu.
Pozdr. dla Inwestorów
Tak, trafiło ponad 100mln z emisji i już po kilku miesiącach zabrakło tych pieniędzy. Teraz spółka ma problemy i płaci tylko zobowiązania tym, którym musi, cała reszta czeka grzecznie w kolejce na zapłatę. Z tego co wiem nie płacą również pracownikom, a to o czymś świadczy!
Zobaczymy co podacą w raportach, ale kurs zapewne szybciej zareaguje, bo są równi i równiejsi.
Raporty kwartalne:
- skonsolidowany raport kwartalny za IV kwartał 2012r. - w dniu 28.02.2013 r.
- skonsolidowany raport kwartalny za I kwartał 2013r. - w dniu 15.05.2013 r.
- skonsolidowany raport kwartalny za III kwartał 2013r. - w dniu 14.11.2013 r.
Raport półroczny
- skonsolidowany raport półroczny za I półrocze 2013r. - w dniu 30.08.2013 r.
Raporty roczne:
- jednostkowy raport roczny za rok 2012r. - w dniu 30.04.2013r.
- skonsolidowany raport roczny za rok 2012r. - w dniu 30.04.2013r.
Spolka ma nowy zarząd, świetny produkt - wygrana na rynku szwedzkim, nowa strategie, wynik za Q4...:) takiej promocji już nie będzie. Ja liczę na 3 pln w sierpniu.
Spokojnie, zarząd rzeczywiście już dawno był do wymiany i został wymieniony (trochę późno ale lepiej późno niż wcale :-)) Decyzje podejmują już nowi ludzie, zaczęła się restrukturyzacja i zobaczymy co z tego wyjdzie. Staremu zarządowi kończą się jakoś umowy w następnym miesiącu albo za dwa miesiące i chyba dlatego nie zostali zwolnieni tylko odsunięci od decydowania. Lepsze to niż zwolnienie i płacenie odpraw. Spółkę ciągną w dół nietrafione inwestycje zagraniczne, zwłaszcza ta na Ukrainie. W planach jest wycofanie stamtąd pieniędzy ale nie da się tego zrobić od razu bo można jeszcze więcej stracić, Myślę, że najbliższe wyniki będą takie same jak poprzednie, może trochę lepsze ale generalnie z małą stratą. Jeżeli wszystkie plany odpalą to w ciągu roku powinno się zauważyć poprawę a realny okres wyjścia z marazmu i jakichś zarobków to dwa lata.
Spokojnie, teraz trwa skupowanie do portfeli inwestorów:) Zobaczycie jakie bedą wyniki po pierwszym kwartale, kurs spokojnie odrobi straty i 1zł to minimum. W perspektywie po całej restrukturyzacji i pozbyciu sie pasożytów z wysokich stanowisk spółka wyjdzie na prostą ale to potrwa jeszcze przez ten rok. Później ten papier pozwoli uzyskać spore zyski. Wspomnicie moje słowa, wiem co piszę;)