• Raport rozczarowuje Autor: obs [178.37.209.*]
    I jeszcze ten sposób zmiany prognozy. Jakby wcześniej nie wiedzieli o tym.
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: ~1qaz [80.54.208.*]
    ale aż taka przecena to chyba przesada
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: obs [178.37.209.*]
    Po pierwsze słabe wyniki za 4Q budzą obawy o wyniki za cały 2013 r.
    Po drugie znacznie bardziej spadła rentowność od przychodów, co jest gorsze.
    Po trzecie Spółka utraciła na wiarygodności - Prezes jeszcze w styczniu mówił o wyniku 4,6 mln zł bez zająknięcia się, że może być słabiej.

Główne tłumaczenie to spadek przychodów w grudniu w Polsce, a widać, że to nie przychody były głównym problemem (w 4Q ponad 30 mln zł), ale rentowność, a to już jest ważniejsza kwestia. bo trudno ocenić jakie marże może teraz spółka wypracowywać. Wspomniane w raporcie wyższe koszty rozwoju za granicą niepokoją.

Dodatkowo wyniki te oddalają moment przejścia na główny.

A zdanie z raportu: "obrona dodatniej dynamiki przychodów odbywała się kosztem spadających marż" jest samobójstwem.

• Re: Raport rozczarowuje Autor: oilman [83.11.131.*]
    Spolka rozwojowa i da zarobic, ale w 2014 lub w 2015.

Dobra dla kogos kto kupuje dlugoterminowo:)
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: ~dedek [37.8.235.*]
    I nauczka dla mnie (kolejny raz), żeby nie kupować gownianej spółki, która jest w wiecznym trendzie spadkowym. Teraz czekamy na mgliste plany prezesa dotyczące nowego super zakładu i emisję akcji w dołku (najlepiej podwojenie), żeby frajerzy nigdy nie wyszli na 0, tylko dokładali z wiarą, że kiedyś odbije.
    chyba nawet odbicia nie będzie wtopa !!!!!!!!!!!!
    WSKAŹNIK CENA / WARTOŚĆ KSIEGOWA 0,72
    WSKAŹNIK CENA / ZYSK 6,8
    STOPA DYWIDENDY (%) 6,6
    * żródło: Notoria Serwis

ciekawe jak wskaźniki po całym 2012 ale pewnie i tak niezłe nie rozumiem tej paniki
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: obs [178.37.209.*]
    To nie panika, to ocena raportu za 4Q.

paniczna wyprzedaż jeden przed drugim !!!!!
    jak nie ma ukrytego S to do 3,60 - 4422 akcje

50 najlepszych ZLECEŃ SPRZEDAŻY
    Cena Wolumen Czas
    3,35 80
    3,39 480
    3,40 1 200
    3,44 1 470
    3,45 700
    3,45 492
    3,60 880
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: ~dzinzuszi [188.146.195.*]
    Spowolnienie większe od prognoz. polecam lekture http://www.debiutync.pl/strefa-spolek/163-raporty-okresowe/14683-spowolnienie-wieksze-od-prognoz
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: oilman [83.11.131.*]
    To jak juz pisalem to nie jest dziadowska spolka.

Jak ktos kupuje dlogoterminowo to napewno tu zarabi.
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: ~pikuś [83.20.98.*]
    Długoterminowo to widać po trendzie przypomina Dudę po 12,- a obecnie 0.38. i to na rynku głównym.
    Tam też liczyli że żywność zawsze potrzebna, a bez żyrandola można żyć.
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: rkm [77.223.201.*]
    Dnia 2013-02-07 o godz. 14:13 ~pikuś napisał(a):
    > Długoterminowo to widać po trendzie przypomina Dudę po 12,-
    > a obecnie 0.38. i to na rynku głównym.
    Tam też liczyli że
    > żywność zawsze potrzebna, a bez żyrandola można żyć.

Nie masz pojęcia co tak naprawdę robi spółka. Żyrandole. Widać, że kompletnie nie kumasz tej branży.
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: ~Jak [80.50.127.*]
    Raport rozczarowuje, ale akcjonariat nie lepszy
    Ponad 3 mln zysku w kryzysie na czysto, dywidendy a spadki jakby bankrutowali no ale coz z rynkiem sie nie dyskutuje
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: ~Nrt [62.179.0.*]
    Tylko że prezes w zapowiedziach i firma w komunikatach w połowie roku i przed 4 kwartałem przy wykonaniu prognozy na poziomie 30% twierdzili że prognozę wykonają bo zawsze historycznie 4k był najlepszy i tym razem też tak będzie. Pisałem wtedy tu na forum że się pomyli patrząc na to co się dzieje w Polskiej i światowej gospodarce i ostrezgałem by się zbyt bardzo tu nie pakować. Teraz mogę powiedzieć a nie mówiłem?
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: ~pikus [83.21.87.*]
    Powiedz to żonie może pozwoli Ci się wygadać jak się nie boisz.
    pikuś jak tak czytam twoje inne posty to widzę że głupiś jak przysłowiowy wsiowy przygłupek.
    Nrt, miałeś rację. Faktycznie dla LUG ostatni kwartał jak dla całej branży był najlepszy. Ten rok był wyjątkowy w tym względzie niestety na niekorzyść. Ale kilka spółek będzie miało w miarę dobre wyniki. Lena prawdopodobnie mało odczuła ten dołek. Niemniej ja byłem bardzo zadowolony z tego 13% zjazdu bo sobie dokupiłem i jeszcze dokupię. Szybkie pieniądze na dużym obrocie robi się na dużych spółkach na DT nie na NC.
    Errata - oczywiście nie był tylko zazwyczaj jest ;-)
    Tylko że Lena też na pewno odczuje to spwolnienie w jakimś stopniu, a kurs jest dosyć wysoko i cena nie jest już zbyt atrakcyjna. W ogóle obawiam się że to ostatnie chwile hossy na dużych rynkach i będą duże korekty (jak nie gorzej). Tu można zbierać powolutku i drobnymi kroczkami raczej, tak mi się wydaje, tym bardziej że płynność słaba i raport roczny będzie kiepski w stsunku do prognoz i oczekiwań.
  • Re: Raport rozczarowuje Autor: ~pikuś [83.20.164.*]
    Ten jak zwykle kraacze.
    Kra kra :), pikuś trzeba być ostrożnym i przewidującym wtedy mniej się traci na giełdzie niż zarabia i chyba o to w całym tym biznesie chodzi.
[x]
LUG 5,26% 2,00 2026-04-02 09:14:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.