Po pierwsze słabe wyniki za 4Q budzą obawy o wyniki za cały 2013 r.
Po drugie znacznie bardziej spadła rentowność od przychodów, co jest gorsze.
Po trzecie Spółka utraciła na wiarygodności - Prezes jeszcze w styczniu mówił o wyniku 4,6 mln zł bez zająknięcia się, że może być słabiej.
Główne tłumaczenie to spadek przychodów w grudniu w Polsce, a widać, że to nie przychody były głównym problemem (w 4Q ponad 30 mln zł), ale rentowność, a to już jest ważniejsza kwestia. bo trudno ocenić jakie marże może teraz spółka wypracowywać. Wspomniane w raporcie wyższe koszty rozwoju za granicą niepokoją.
Dodatkowo wyniki te oddalają moment przejścia na główny.
A zdanie z raportu: "obrona dodatniej dynamiki przychodów odbywała się kosztem spadających marż" jest samobójstwem.
I nauczka dla mnie (kolejny raz), żeby nie kupować gownianej spółki, która jest w wiecznym trendzie spadkowym. Teraz czekamy na mgliste plany prezesa dotyczące nowego super zakładu i emisję akcji w dołku (najlepiej podwojenie), żeby frajerzy nigdy nie wyszli na 0, tylko dokładali z wiarą, że kiedyś odbije.
Długoterminowo to widać po trendzie przypomina Dudę po 12,- a obecnie 0.38. i to na rynku głównym.
Tam też liczyli że żywność zawsze potrzebna, a bez żyrandola można żyć.
Dnia 2013-02-07 o godz. 14:13 ~pikuś napisał(a):
> Długoterminowo to widać po trendzie przypomina Dudę po 12,-
> a obecnie 0.38. i to na rynku głównym.
Tam też liczyli że
> żywność zawsze potrzebna, a bez żyrandola można żyć.
Nie masz pojęcia co tak naprawdę robi spółka. Żyrandole. Widać, że kompletnie nie kumasz tej branży.
Raport rozczarowuje, ale akcjonariat nie lepszy
Ponad 3 mln zysku w kryzysie na czysto, dywidendy a spadki jakby bankrutowali no ale coz z rynkiem sie nie dyskutuje
Tylko że prezes w zapowiedziach i firma w komunikatach w połowie roku i przed 4 kwartałem przy wykonaniu prognozy na poziomie 30% twierdzili że prognozę wykonają bo zawsze historycznie 4k był najlepszy i tym razem też tak będzie. Pisałem wtedy tu na forum że się pomyli patrząc na to co się dzieje w Polskiej i światowej gospodarce i ostrezgałem by się zbyt bardzo tu nie pakować. Teraz mogę powiedzieć a nie mówiłem?
Nrt, miałeś rację. Faktycznie dla LUG ostatni kwartał jak dla całej branży był najlepszy. Ten rok był wyjątkowy w tym względzie niestety na niekorzyść. Ale kilka spółek będzie miało w miarę dobre wyniki. Lena prawdopodobnie mało odczuła ten dołek. Niemniej ja byłem bardzo zadowolony z tego 13% zjazdu bo sobie dokupiłem i jeszcze dokupię. Szybkie pieniądze na dużym obrocie robi się na dużych spółkach na DT nie na NC.
Tylko że Lena też na pewno odczuje to spwolnienie w jakimś stopniu, a kurs jest dosyć wysoko i cena nie jest już zbyt atrakcyjna. W ogóle obawiam się że to ostatnie chwile hossy na dużych rynkach i będą duże korekty (jak nie gorzej). Tu można zbierać powolutku i drobnymi kroczkami raczej, tak mi się wydaje, tym bardziej że płynność słaba i raport roczny będzie kiepski w stsunku do prognoz i oczekiwań.