• wezwanie Autor: ~radix [37.247.254.*]
    Tarnow: Tarnów w lutym chce ogłosić wezwanie na pozostałe akcje Puław - prezes (wywiad)
    DM BZ WBK - Biznes
    21 Sty 2013, 11:00

W lutym ZA Tarnów planuje ogłosić wezwanie na kolejne akcje Puław. Aktualnie łączny udział Tarnowa w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Puław wynosi 83,7%. Nie ma, póki co, decyzji o zdjęciu spółki z giełdy, choć pewnie gdybyśmy byli blisko 100% należałoby rozważyć ten scenariusz - powiedział w piątek Jerzy Marciniak, prezes Azotów Tarnów.

(DM BZ WBK SA)

---- jaką kwotę obstawiacie ?
  • Re: wezwanie Autor: ~ewren [83.22.73.*]
    130,00
  • Re: wezwanie Autor: ~janek [193.19.124.*]
    Wg mnie bedzie wyzsza. Jakubas nie zamienil swoich akcji jak kurs byl wyzej. Chce ugrac wiecej. Azotom (Skarbowi Panstwa) zalezy by przejac resztke akcji. Zaproponuja ok. 160 zl.
  • Re: wezwanie Autor: ~ela [89.171.82.*]
    stawiam na 145 PLN
  • Re: wezwanie Autor: ~rudek36 [83.11.165.*]
    :):)

a to co???- koncert życzeń?:)
  • Re: wezwanie Autor: ~Jerzy 123 [178.42.92.*]
    Zgodnie z prawem muszą zaproponowac conajmniej średnią z 3 miesięcy przed wezwaniem. Rudek poniżej wyliczyl, że wyniesie to 131,40. Wyliczenia są trudne bo trzeba wyliczyc średnią ważoną i sama średnia zmienia się z dnia na dzień z kursem i sprzedażą. Jesli nie znajdzie się aktywny i nadziany inwestor co podbije cenę akcji cena na wezwaniu może niestety byc tylko 130. Jedyny inwestor zainteresowany podbiciem ceny, bo ma akcji za jakieś 100 mln, Jakubas, niestety nie wykazuje większej aktywności. Może się już dogadał? Może już nie ma kasy....?
  • Re: wezwanie Autor: ~misiu [83.9.153.*]
    a ja stawiam na Tolka Banana
  • Re: wezwanie Autor: ~sokol [62.233.242.*]
    ...dobrze gdyby ogłosili je za 2 tygodnie.
    Wtedy nie wliczamy do średniej poziomów 122-123PLN (koniec pażdziernika i początek listopada) i automatycznie robi się nam cena 135 i wyżej. Dla zachęty powinni dać ciut więcej.
    140 złociszy realne...:-))
  • Re: wezwanie Autor: ~Jerzy 123 [178.42.92.*]
    Nie liczmy na żadne zachęty. Tak naprawdę zupełnie im nie zależy na dalszym skupie i wezwanie nastąpi bo wymuszają je przepisy prawa, bedzie wiec cena minimalna.
  • Re: wezwanie Autor: ~Pomocnik [212.180.192.*]
    Dokładnie. Koledzy przestańcie gdybać, bo wszystko jest dostępne. Wystarczy wpisać w google coś w stylu "za puławy średnia cena ważona" i na pewno znajdziecie. Dzisiaj gdyby ogłaszano wezwanie to byłaby to cena wedle danych -> 131,88 zł.
  • Re: wezwanie Autor: ~ela [89.72.129.*]
    do rudek36,
    dokładnie-pobożne życzenia,a wyjdzie jak zwykle-nieprzewidywalnie.
  • Re: wezwanie Autor: ~rudek36 [79.186.44.*]
    skup jednak przebiega miarowo:),więc jezeli nie dadza wezwania szybko,to będą musiełi dołozyc małą górke:). a tego chcą uniknąć,więc jezeli zrobią wezwanie szybko,to dadza cene minimalną,bo na tyle ich stać.

jedno jest pewne- premii nie dadzą, bo to w sumie kupuje MSP, a ci potrafia tylko sprzedawac.
  • Re: wezwanie Autor: ~Pawełek [91.102.107.*]
    Prezes Azotów wyraznie powiedział w tvn cnbc, że nie zależy im na skupie wszystkich akcji Puław. Muszą zrobić wezwanie, bo prawo wymaga. Myślę jednak, że nikt nie będzie się starał zaniżać kursu Pulaw, bo nikomu się to nie opłaca. Nikt też nie będzie się starał zdjąć ZAP z gpw. Nie ma zatem przeszkód, aby kontynuować trend wzrostowy. Usiądźmy spokojnie, a 140 jeszcze zobaczymy.
    Pozdrawiam :-D
    ok,ale po co komu juz ta spólka na giełdzie? MSP pozbyło sie problemu i nie ma powodu ,żeby ZAP trwał na GPW.

dlaczego tak uwazam??? ano dlatego,że o dokończeniu prywatyzacji ZAP-u mówiono i pisano wiele razy,przesuwając terminy z kwartału na kwartał, od roku 2005 do 2011 wielokrotnie.

i co? MSP pozbył sie problemu z ZAP, ratując ATT przed wrogim ( czytaj rosyjskim) przejeciem własnie pozbywajac sie ZAP-u. dalesza logiczna konsekwencja to wspomnienie o ZAP-ie jako spólce gieldowej.

poświęcili taka perłe w obronie czegoś,czego nie da sie obronic. liczyłem na inny scenariusz prywatyzacji ZAP-u.

cóż- dopóki polityka bedzie rządzila ekonomia,zewsze tak bedzie:)

• suplement Autor: ~rudek36 [79.186.44.*]
    "Nie publikujemy prognoz, ale kroi się przychód w granicach 10 mld zł. On będzie gorszy niż wynik 2011 roku, bo tamten rok był rekordowy dla wszystkich zakładów chemicznych. EBITDA też powinna wyglądać interesująco" - odpowiedział prezes w TVN CNBC zapytany o perspektywy 2013 roku.

Odnosząc się do możliwego zysku EBITDA w tym roku, dodał, że byłby rozczarowany, gdyby wyniósł poniżej 1 mld zł."

dla niewtajemniczonych - 1 mld zysku da na akcje ok 10 zł. wiec jezeli dadzą 3 zl, jako dywidende to bedzie kana galilejska:).w co baaaardzo watpie.
  • Re: wezwanie Autor: ~Pawełek [91.102.107.*]
    Po co ZAP na giełdzie? Po to, żeby zarobić. :D Na razie dobrze mieć ZAP w portfelu, bo choć w dłuższej perspektywie, to daje szanse solidnego, acz powolnego wzrostu. Bo niby dlaczego nie? Są teraz częścią wielkiego koncernu o równie świetlanych perspektywach, co Puławy oddzielnie.
    co do tego,że są częścią nie da sie zaprzeczyc:)
  • Re: wezwanie Autor: ~plastikowy [195.117.255.*]
    chyba nie bedzie dużo więcej jak ktos z zarządu sprzedaje za 126,pln ... nie wierzy w swoja firmę , czy skarb państwa ?
  • Re: wezwanie Autor: ~tommmmmmmmmmm [91.235.202.*]
    Może zmienia samochód ;-)) Tak serio to może to o niczym nie świadczyć.
  • Re: wezwanie Autor: ~rudek36 [83.23.132.*]
    MSP zostawiło sobie 1 akcje ZAP-u. po co i na co?:)
  • średnia do wezwania to 3 m-ce ale od kiedy? Autor: ~mąckii [193.59.74.*]
    mam pytanie, zg. z ustawą, cena wezwania ma być nie niższa niż średnia ale licząc:
    - wstecz 3 mce od daty wezwania
    - czy przekroczenia limitu obligującego do wezwania ?
  • Re: średnia do wezwania to 3 m-ce ale od kiedy? Autor: ~Pomocnik [212.180.192.*]
    3 miesiące od ogłoszenia wezwania. Oznacza to, że jeśli wezwanie zostanie ogłoszone - podane do publicznej wiadomości 10 lutego to od tego dnia obowiązują 3 miesiące wstecz.
  • Re: średnia do wezwania to 3 m-ce ale od kiedy? Autor: ~mckii [193.59.74.*]
    dzieki, czyli inaczej mówiąc, jeżeli 'komuś' miałoby zależeć na zbiciu średniej to teraz będzie sypał ...
    a że nie sądzę aby znalazł się ktoś chętny do podbijania średniej w górę, więc ja portfelowo przygotowuję się jeszcze na dokupienie (jak doprowadzą kurs do 120 - 123), żeby z moją średnią przynajmniej wyjść na zero :(
    szkoda, taka spółka :(
  • ja obstawiam poniżej 130.. Autor: ~mckii [193.59.74.*]
    Dnia 2013-01-21 o godz. 12:51 ~radix napisał(a):
    > Tarnow: Tarnów w lutym chce ogłosić wezwanie na pozostałe
    > akcje Puław - prezes (wywiad)

---- jaką kwotę
    > obstawiacie ?

.. a może nawet poniżej 127,
    ale moja szklana kula ostatnio szwankuje ;)
  • Re: ja obstawiam poniżej 130.. Autor: ~tommmmmmmmmmmm [91.235.202.*]
    po 138 ubrałem się za 40K wrrrrrrrrrrrr chyba na 0 nie wyjdę.....miało być tak pięknie :/
  • Re: ja obstawiam poniżej 130.. Autor: ~rudek36 [83.23.10.*]
    a zbieranie przebiega miarowo i nawet jest bardzo spokojne. od 17.01 do dziś obroty 9.2 mln:).
  • Re: ja obstawiam poniżej 130.. Autor: ~ela [89.72.129.*]
    Ciekawe czy kupią nas podwyższając cenę akcji(czy cena w wezwaniu gwarantowana?),a może obniżą żebyśmy oddali w panice za drobne?
  • Re: ja obstawiam poniżej 130.. Autor: ~rudek36 [83.23.10.*]
    stawiam na drugi wariant:)

pytanie jest tylko takie- do ile ludzie będa oddawać?:) ja mysle,ze ponizej 125 juz nie spadnie:)
  • Re: ja obstawiam poniżej 130.. Autor: ~Pomocnik [212.180.192.*]
    A spójrzcie sobie na wykres 3 miesięczny od dzisiaj. Macie jak byk do 9 listopada poniżej 130 złotych ponad 2 tygodnie z czego ponad 2/3 to kwoty poniżej 125 złotych. Nawet teraz mimo kursów 126-129 złotych jeżeli wezwanie nie obejmie tamtego okresu to jesteśmy dalej ponad 130 złotych wedle ustawowego minimum. Ktoś musiałby teraz uwalić kurs na 120 złotych na jakiś tydzień-dwa żeby swoiście zastąpić dni, które są stopniowo wykluczane z okresu 3 miesięcznego żeby średnia ważona poszła na jakieś 125 złotych.
  • Re: ja obstawiam poniżej 130.. Autor: ~mckii [193.59.74.*]
    Dnia 2013-01-23 o godz. 22:16 ~Pomocnik napisał(a):
    > A spójrzcie sobie na wykres 3 miesięczny od dzisiaj. Macie
    > jak byk do 9 listopada poniżej 130 złotych ponad 2 tygodnie
    > z czego ponad 2/3 to kwoty poniżej 125 złotych. Nawet teraz
    > mimo kursów 126-129 złotych jeżeli wezwanie nie obejmie
    > tamtego okresu to jesteśmy dalej ponad 130 złotych wedle
    > ustawowego minimum. Ktoś musiałby teraz uwalić kurs na 120
    > złotych na jakiś tydzień-dwa żeby swoiście zastąpić dni,
    > które są stopniowo wykluczane z okresu 3 miesięcznego żeby
    > średnia ważona poszła na jakieś 125 złotych.

"ktoś musiałby teraz uwalić .." - ktoś, to taki eufemizm ;)

pozostaje tylko czekać i patrzeć, osobiście biorę pod uwagę z czasem zaniżenie mojej własnej średniej przez dokupienie,..
    jeżeli 'ktoś' odda mi akcje za 120 - 125 to przy wezwaniu odsprzedam je za odrobinę więcej .
  • Re: ja obstawiam poniżej 130.. Autor: ~Jerzy 123 [83.6.24.*]
    Średnie trzymiesięczne można znaleśc w notowaniach ZAP na Money.pl. W dniu dzisiejszym to 131.93. W ciagu paru dni mocno urośnie bo wejdziemy w zwyżkę na początku listopada. Uwalenie kursu nie jest łatwe bo trzymiesieczne obroty to ok 110 mln i zachwianie tej sumy wymagało by masowej sprzedaży przy b. niskich cenach. Dziwię się, że wogóle jest jakaś sprzedaż i brak kupujących na poziomie 126 przy pewnej cenie akcji 132 w ciągu 2 tygodni?
  • Re: Napewno będzie powyżej 132 zł.. Autor: ~Jerzy 123 [83.6.24.*]
    Przeczytaj moje uzasadnienie powyżej..
  • Jak Wam się podoba? Autor: ~ela [89.171.82.*]
    A oto znaleziony cytacik w: http://zzit.pulawy.pl/
    Grupa Azoty zapowiada, że wkrótce ogłosi wezwanie na pozostałe akcje ZA Puławy.
    "Wystąpiliśmy do rejestru sądowego o zarejestrowanie zmian w statucie i podwyższenia kapitału, spodziewamy się decyzji w najbliższych dniach. Wówczas przeprowadzimy wezwanie na pozostałą część akcji Puław" - powiedział prezes Marciniak.
    "Osobiście wydaje mi się, że jeśli akcjonariusze nie wymienili akcji przy parytecie wymiany 1 do 2,5 to teraz, gdy przy obecnym kursie parytet wynosi 2,1 czy 2,2 jest mniej prawdopodobne, że będą chcieli sprzedać. Jeśli jednak będą chcieli, to kupimy. Mamy na to środki" - dodał prezes Zakładów Azotowych w Tarnowie.
    To jak z tą średnią ważoną?!?!?!

• "Jeśli jednak będą chcieli" Autor: ~gab [91.222.213.*]
    A kto mówi,że chcemy sprzedać?
  • Re: "Jeśli jednak będą chcieli" Autor: ~rudek36 [83.20.95.*]
    wspólczynki wymiany był elementem ,który miał spowodowac,że MSP bedzie mialo nadal kontrole nad GA, a udziały Acronu spadną. teraz o wspólczynniku ,dowolnym,nie ma mowy. zasady dotyczace wezwań zostały juz tutaj na forum jasno podane,wiec nie wiem w czym problem.

co innego jest ciekawsze.

czy cos się stało w sytuacji fundamentalnej ZAP-u? nic. poza jednym faktem- strach panuje wsród drobnych akcjonariuszy,który ponieknąd zawdzieczamy MSP. poswiecono ZAP, spólke o relatywnie dobrych horyzontach, na ołtarzu budowy jakiegos czegos, co ma Polsce powolić zbić deficyt w handlu zagraniczny,dzieki rozwojowi chemii w GA. każde polityczne gmeranie w gospodarce zle się konczy, i obym sie mylił, ale i tym razem tak bedzie.

jaki jest efekt tego straszenia? oddaja drobni akcjonariusze,ktorzy uciekaja przed niewiadomą. co gorsze- uciekaja pracownicy, widac ich pakiety na rynku,które otrzymali w ramach 15% akcji. ktos jednak to spokojnie zbiera i doskonale wie co robi.

kazdy musi sobie odpowiedziec na zasadnicze pytanie- czy ZAP jest ciekawszy jako spólka samodzielna czy jako uczestnik GA?

• Re: "Jeśli jednak będą chcieli" Autor: ~rudek36 [83.20.95.*]
    zapominalem o jednym-

MSP pozbyło sie problemu z ZAP-em, z którym przez kilka lat nie wiedzieli co zrobić. zapowiadane wiele razy dokończenie prywatyzacji ,nigdy nie nastąpiło,poniewaz wymagało jak zawsze decyzji politycznej,na ktora nikt nie chciał, lu nie potrafił sie zdobyc. dzieki przerzuceniu akcji do GA zrzucili ten problem z siebie. oto jak mozna nie prywatyzując prywatyzowac.

• Re: "Jeśli jednak będą chcieli" Autor: ~tommmmmm [91.235.202.*]
    Rudek dobrze napisane. Wydaje mi się, że już na tych akcjach nic nie zarobimy....
  • bomba!!!! Autor: ~rudek36 [83.20.95.*]
    149- tyle zawarto transakcji wymiany akcji :):)

SUUUUKCES:))))))).

wczaraj było ponad 200 transakcji na rynku :)))))

• Re: bomba!!!! Autor: ~mckii [193.59.74.*]
    Dnia 2013-01-24 o godz. 19:01 ~rudek36 napisał(a):
    > 149- tyle zawarto transakcji wymiany akcji :):)

> SUUUUKCES:))))))).

wczaraj było ponad 200 transakcji
    > na rynku :)))))

.. a to znaczy że ... ??
  • Re: bomba!!!! Autor: ~tommmmmmmmm [87.206.166.*]
    To znaczy jedne wielkie NIC! Będę w siódmym niebie jak zobaczę tu jeszcze 140 - chociaż bym na 0 wyszedł hihi
  • Re: bomba!!!! Autor: ~wasabii [178.37.204.*]
    Skad bierzecie dane sredniej wazonej kursu ?
    pisali - tutaj na wątku chyba wspominali money.pl

http://www.money.pl/gielda/spolki_gpw/pulawy;sa,zap,informacje.html

i przy 3 miesiącach wylicza średni kurs, obrót , etc ,..

dorzucam jeszcze dodatkową myśl - skoro w ost 3 mies. średnie obroty to 1,2 mln a obecnie zbijając kurs "ktoś" również robi podobne dzienne obroty ... to każdy z najbliższych parunastu albo nawet parudziesięciu dni (trend widać) może mieć REALNY wpływ na średnią ;)

taki tam.. rynek.
  • Re: bomba!!!! Autor: ~wasabii [178.37.204.*]
    Średnia Ważona Cena 125,77
  • Re: bomba!!!! Autor: ~Jerzy 123 [83.6.24.*]
    Jeśli przeliczyc volumen handlu, obrót i ilośc transakcji w ostatnim okresie a tym bardziej w ciągu całego półrocza to wychodzi, że cały handel opiera się na przeciętnej wymianie grubo poniżej 100 akcji. Tak więc naprawdę handel opiera się na mikro-tranzakcjach poniżej 10000 zł czyli prowadzony jest przez bardzo drobnych udziałowców. Brak rozeznania sytuacji w tej grupie powoduje, że powszechnie sprzedają mocno poniżej ceny określonego prawem i obowiązkowego wezwania.
    Dnia 2013-01-24 o godz. 20:53 ~wasabii napisał(a):
    > Średnia Ważona Cena 125,77

ok, to po kolei - najpierw edukacja - średnia ważona do wezwania to kursy zamknięcia z 3 miesięcy ważone (mnożone) wolumenem obrotu z tego dnia tak i uśredniane (dziel) przez ilość dni ?
    .. dane zaciągnąć ze stooq.pl, prosta kwerenda i będzie pewność :)
  • Re: kurs średni ważony Autor: ~Jerzy 123 [83.6.24.*]
    Kurs sredni ważony ZAP z otatnich 3 miesięcy jest podawany na notowaniach ZAP na Money.pl i dzisiaj wynosi 131,82.
  • Re: kurs średni ważony Autor: ~wasabi [188.33.94.*]
    Nie wydaje mi sie zeby bylo to realne. Podaj bezposredni link bedzie prosciej.
  • Re: kurs średni ważony Autor: ~wasabii [188.33.94.*]
    Dnia 2013-01-24 o godz. 22:38 ~Jerzy 123 napisał(a):
    > Kurs sredni ważony ZAP z otatnich 3 miesięcy jest podawany
    > na notowaniach ZAP na Money.pl i dzisiaj wynosi 131,82.

bedzie prosciej jak podam link.

http://www.polstock.pl/akcje_notowania/gielda_gpw_notowanie/pulawy/pl/3m/Close/current/0,0,0,0/10,10,10,10/0/0,10,0,25,1d

Parametr Średnia Ważona Cena
  • Re: kurs średni ważony Autor: ~mckii [193.59.74.*]
    Dnia 2013-01-24 o godz. 22:38 ~Jerzy 123 napisał(a):
    > Kurs sredni ważony ZAP z otatnich 3 miesięcy jest podawany
    > na notowaniach ZAP na Money.pl i dzisiaj wynosi 131,82.

to ja poproszę o tłumaczenie dla leszcza -
    gdy wyliczałem na podstawie stooq'a, w sensie średni kurs zważony obrotem: czyli (suma(kurs zamknięcia * obrót z dnia)) / suma obrotów w przedziale 25.10.2012 do 24.01.2012 to mi wyszło :
    74 854 743,22 / 581 998 sztuk = 128,62

symulacja takiego ważenia dla przyszłości: 08 listopad do 07 luty dla wizjonerstwa następnych cen zamknięcia 125 i obrotu 10 000 sztuk (26.01-07.02) - tak ważona średnia wyjdzie 79 754 079,64 / 617 023 szt = 129,26 pln

pytania są 2 :
    czy jako leszczu dobrze liczę?
    jeżeli nieopatrznie dobrze liczę to czy w najbliższych dniach zejdą poniżej 125 pln na zamknięcia i czy zwiększą/zmniejszą obroty..?

ok, to jest jedno pytanie, drugie jest warunkowe :)

[x]
PULAWY 0,21% 47,60 2025-10-16 16:41:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.