rece mi opadaja jak niejaki lorg i 1973 wypisuja te swoje koszalki opalki biznes radar buhhhaaaaaaa swietna rekomendacja dziwne ze jeszcze sie nie podwoil bo slyszalem ze warenn buffet rozpoczyna dzien od poczytania rekomendacji biznesradaru
Pozdrawiam na wstepie mira /masz dobrze przestudiowane forum/wiesz kiedy sie pojawilem.Dzieki.
Panie artudit zebys czasem nie zarzucal ze kogos wystawiam na zakupy gorkowe to przypomne ze ostatnia zabawowa inwestycje rekomendowalem po korekcyjnym spadku
Na poziomie 77 gr chodzi oczywiscie o GR JAGUAR.
Nie pamietam do konca ale to chyba ty rowniez wysmiewales mnie kiedy mowilem o kupnie
IVMX przy cenie 4,30 i ventage przy 1,30/sugerowalem charakter fundamentalny/
Dodam ze IVMX juz nie mam przerzucilem na JHM po 0,33 ale ci co maja zawiedzeni nie sa
jesli kupili w sugerowanym czasie.Co ty Artudit robisz jeszcze jak to powiedziales na tej szmacie nie kupiles jakiegos banku albo Kghm? Trujesz na tym JHM nie wiadomo po co
Prosze nie zajmuj sie odpowiadaniem artuditowi. Nie ma sensu tracic energii na takich ludzi!
Mysle, ze rowniez tutaj na forum chetnie poczytamy o twoich typach. Ja osobiscie rzadko z nich korzystam bo nie jestem graczem na krotko, ale zawsze chetnie czytam :)
A jak juz jestesmy przy spolkach to czy moglbym cie zainteresowac moim typem czyli GRAALem?
Pomimo duzych wzrostow wydaje mi sie, ze spolka ma niezla przyszlosc przed soba, solidne zyski, skup 10% swoich akcji i upadek jednego z glownych konkurentow (WILBO).
Na Grallu byłem 2 razy spory czas temu zawsze jak schodził do 5 zł kupowałem,ostatni raz byłem posiadaczem tego papierka gdy sprzedawałem po 11 zł i patrzac później na ceny nie byłem zainteresowany.Najsmieszniejsze jest to że gdy przy 5 zł kupowałem dwukrotnie to spółka nie miała dobrych opinii na rynku i nawet anale zalecali sprzedaż.Sporo się jednak zmieniło.W podświadomości pozostało jednak że sprzedałem po cenie niższej niż jest obecnie więc sugerowanie teraz komuś zakupu chyba odpada!!!
Nie neguję że moze urosnąć
ale potencjał ewentualnych zysków do ryzyka wydaje sie dla mnie niekorzystny.
Ja lubię spółki na których mam czucie(zdołowanie,pozytywny bilans i dobre wibracje"wahadełka")Sadze ze z powodów przedstawionych na wstępie brak mi tu obiektywizmu.
Już niejeden przewiózł się na sugerowaniu się wartością księgową.
Azoty wchłonęły Puławy i powstał największy w Polsce monopolista.
Niedługo zacznie ustalać ceny i nikt nie będzie w stanie konkurować z monopolistą.
Ciech po restrukturyzacji będzie bardzo rentowny.
to samo Police, tym bardziej, że Police ma bardzo duży niewykorzystany .
potencjał
Podstawowa sprawa dotycząca spółek chemicznych - na całym świecie - a także w Polsce tanieje gaz.
Przełoży się to na gigantyczny wzrost zysku.
A Graal -sugerowanie się wartością księgową to podstawowy błąd.
Ryb coraz mniej , łowiska wysychają, Unia wprowadza ograniczenia.
Marża coraz niższa.
Widać to po innych spółkach rybnych - Zarówno w Polsce jak i w Unii ta branża bankrutuje.
Jesli chodzi o to, ze gaz tanieje i jak piszesz "Przełoży się to na gigantyczny wzrost zysku. "
To chcialbym wskazac, ze dla kazdej spolki chemicznej gaz stanieje!!! Pewnie zyski wzrosna, ale nie ludzmy sie, ze ktos nie wpadnie na pomysl obnizenia ceny, zeby podebrac innym rynek.... jesli bedzie mogl to to zrobi
Piszesz, ze Azoty wchlonely Pulawy. Temat znam swietnie bo bylem akcjonariuszem Pulaw w momencie ogloszenia wezwania. Czemu nie dodajesz, ze Azoty maja tez Police? Jaki jest sens kupowania Polic?
Po drugie praktyka gieldowa pokazuje, ze duze przejecia to moment do wyjscia. Zwykle wyniki sa potem gorsze. Szczegolnie kiedy zamieszane w to jest panstwo!!!! Tutaj bedzie gigantyczny problem z jakimis zwolnieniami itp.
Po trzecie to rolnicy nie sa glupi, nie beda kupowac drozszych nawozow jesli moga kupic tanszy np. z Czech. Mamy internet, XXI wiek, coraz lepszy transport. Na serio to nie problem przewiez kilka ton z Czech na Slask..
2. Graal
Piszesz o upadku branzy rybnej. Graal to nie jest rybak. To przetworca. Konsumpcja ryb w Europie rosnie!!! W Polsce, jest duzo ponizej sredniej, okolo 10kg na glowe, gdy w Niemczech 15 kg. Obecne trendy zywieniowe beda wspierac konsumpcje ryb.
Jak już na siłę coś szukacie to dla mnie silnie fundamentowo przedstawia sie ARCTIC
sam nie posiadam bo stawiam na JHM resztą kapitału gram spekulacyjnie,jeśli ktoś jednak stawia na dłuzsza inwestycję to ta spółka w perspektywie roku da tez korzystny wynik-lepszy niż te cuda które prezentujecie.To inwestycja dla takich co lubią spokój i bezpieczenstwo a jednocześnie zysk wiekszy niż na lokacie w bankach.
Kto zainteresowany niech sobie posprawdza. Rozbudowana do granic nieprzyzwoitości biurokracja zwłaszcza w ostatnich kilku latach/ Sprawdźcie statystyki porównawcze/ oraz biurokratyzacja róznych dziedzin życia
Służba zdrowia,oświata;czy choćby wzrosty biurokratyczne odnosnie śmiesznych fotoradarów powodują że parcie na PAPIER będzie rosło w dwucyfrowym tempie,zresztą na tekturkę też rośnie ciag . To wszystko powoduje że ARCTIC będzie może w wolnym ale stabilnym trendzie wzrostowym.Gdybym nie celował w JHM to ARCTIC byłby kluczową inwestycją.Jeśli ktoś celuje w mniejsze spółki z dużym potencjałem i z pewną odrobiną spekulacji (tu w grę nalezy brac pod uwage małe sumy) to nadal podtrzymuję że GR Jaguar z NC będzie jednym z liderów wzrostów na rynku nazywanym przez wielu graczy kasynem/przemawia za tym niska wycena do kapitałów spółki,korzystne umowy w najblizszym czasie,mała ilość akcji dostępna inwestorom-spekulantom/
Ano to że marywistka może na tym skorzystać, szybciej zapełnią planowane nowe hale. Info o rozpoczęciu budowy (odpowiednie ich zapełnienie) może podnieść kurs i dać dodatkowe zyski po zakończeniu budowy.
Marywilska hula świetnie; spróbujcie wynająć narożne miejsce lub w długiej alei; kolejki chętnych. Ogólnie poziom wynajmu na poziomie 90%.
W Warszawie na tanie zakupy najlepsze miejsca to Marywilska i niektóre miejsca w Wólce Kosowskiej.
Maximus wysiada; kupcy przenoszą się min. na Marywilską.
Tak więc informacja o Maksimusie jest jak najbardziej korzystna dla JHM.
Gdy JHM rozbuduje Marywilską i wynajmie nowe hale np. dużemu marketowi budowlanemu to będzie jeszcze lepiej.
Białołęka i tamta strona Warszawy to duża sypialnia; Białołęka bardzo się rozbudowała i będzie dalej rozbudowywać.
Na Marywilską przyjeżdzą dużo ludzi z tamtej strony Warszawy; sobota i niedziela tłok.