• przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~dooktor [164.127.210.*]
    widze ze juz drugi dzien co poniektórzy robią wszystko, żeby kurs uczynic atrakcyjnym dla wymiany z tarnowem? tylko, ze nawet 137 zlotych za ZAP to tak jak juz gdzies pisalem malo za malo (chociaż 55 złotych ATT i 137 ZAP = i nagle okazuje, że wymiana się opłaca!?). najpierw przy wezwaniu synthosu eksperci z msp sprzedaja mi bajki, ze pulawy warte 180 zlotych, a teraz probuja mnie zrobic w konia proponujac 137? sam wiem, ile zap jest warte i na pewno nie 137 zlotych - kurs nie odzwierciedla stanu faktycznego i tyle. zbijaja kurs ci ktorzy licza na dobre miejsca z akcjami ATT... ciekawe dzialanie - tylko nie wiem ilu sie na to zlapie...
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~megann [77.255.24.*]
    prawda... kurs prawie taki sam a ja i tak swoje akcje będę trzymał. przecież nawet nie zrównał sie z tym co było przed odjęciem dywidendy! a to jest ściema żeby tano anale przejęli. wcześniej rekomendowali ponad 150zł ! ja i tak bede trzymał swoją część i liczył że jednak chemia bedzie stabilna w pierwszym kwartale a szczególnie PUŁAWY. mam nadzieje że spółka wypracuje zysk i da zarobić jeszcze nie raz....
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~wasabii [188.33.99.*]
    widze ze nie tylko ja uwazam zamiane za stosunkowo smieszna!
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~odpowiadajacy [193.113.57.*]
    Ja sprzedalem swoj pakiet ZAP i kupilem ATT przed swietami. Jak na tym wyszedlem to sie zobaczy pozniej. Poki co nie narzekam.
    Jednakze wszystko i tak dopiero sie okaze po wymianie... Ciekaw jestem co to bedzie.
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~Cierpliwy [77.254.245.*]
    Ja równiez swój pakiet trzymam. Wiadomo, kilku graczy to za malo by coś zmienić,ale jak udziałowcy z większą ilością akcji uznają że wymiana nie będzie dla nich korzystna, wtedy może nie dojśc do tego, że Tarnów uzyska kontrolę nad Puławami. Nie pozostaje nam teraz nic innego, tylko czekać na rozwój wypadków
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~rudek36 [79.186.23.*]
    rozmiem wszystkich niepewność co dalszego losu ZAP-u. sytuacja jest bardzo nieczytelna- niby wszystko jest jasne,ale pozostaje wiele pytań ,na ktore nie znajduje odp. ale mniejsze z tym.

głowne pytanie jest takie- jak będą notowane akcje Puław po dojściu do skutku( co jest pewne,bo MSP odpowie na wymiane) wymiany akcji? jezeli cześć akcjonariuszy pozostanie przy ZAP-ie i nie odda akcji, to jak będzą wygladaly notowania akcji objetych wymianą?:). kto tu bedzie kim i dlaczego?

ryzyko jest jedno,chociaz dośc małe,poniewaz akcje MSP i tak nie brały i nie beda przez jakiś czas brały udzialu w obrocie ZAP-u,że kurs ZAP-u zostanie "sztucznie " zanizony,aby dac niedobitkom znak,ze skoro nie oddaliście po "naszej dobrej woli,czyli x2.5 to fajna cena" ,to my was łaskawie wykupiny ,ale po niższej cenie.

jezeli mam podac moja opinie ,to uwazam,że ATT chcac uzyskac 100% ZAP ,będą musiały dołożyc:) . jezeli ING i Jakubas nie oddadzą po przeliczniku 2.5 to bedzie ciekawie:).natomiast jezeli oddadza- no cóz... bedzie chyba cienko:),chociaz...:):) nie oddali po 102.5 ,wiec dlaczego maja oddac teraz?

• Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~BB [83.7.170.*]
    Nie rozumiem problemów
    ZAT nie chce 100%, bo po co?
    ZAP będize notowane na GPW tak jak teraz Police
    Jako akcjonariusza ZAP po wymianie bardziej by mnie interesowało, czy ZAP zyski przetrasferuje do ZAT drogą dywidendy dla wszystkich czy jakimiś innymi "opłatami licencyjnymi"

• Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~dooktor [109.243.252.*]
    Dnia 2013-01-02 o godz. 14:53 ~rudek36 napisał(a):
    > rozmiem wszystkich niepewność co dalszego losu ZAP-u.
    > sytuacja jest bardzo nieczytelna- niby wszystko jest
    > jasne,ale pozostaje wiele pytań ,na ktore nie znajduje odp.
    > ale mniejsze z tym.

i jeszcze długo nie będzie czytelna. bo msp bierze się za tą konsolidację od złej strony. wzięliby włączyli tarnów to puław i byliby w domu. rosjanie nie zagrażają spółce. firmy w polskich rękach - nic tylko się cieszyć. a tak nie wiadomo, jak to będzie. do tego jeszcze te tarnowskie slabe wyniki w porownaniu z pulawami, jakos pozytywnie mnie nie nastrajaja na wchodzenie w tarnow :/

głowne pytanie jest takie- jak
    > będą notowane akcje Puław po dojściu do skutku( co jest
    > pewne,bo MSP odpowie na wymiane) wymiany akcji? jezeli
    > cześć akcjonariuszy pozostanie przy ZAP-ie i nie odda
    > akcji, to jak będzą wygladaly notowania akcji objetych
    > wymianą?:). kto tu bedzie kim i dlaczego?

i czy odpowie to się jeszcze okaże - "co tam panie w polityce?" nie wiadomo czy budzanowski nie pomyśli o sobie i nie policzy czy naprawdę to mu się opłaca. bo kto wie, czy msp nie ma większego interesu w takiej niepewności niż w doprowadzeniu połaczenia do końca?

ryzyko jest
    > jedno,chociaz dośc małe,poniewaz akcje MSP i tak nie brały
    > i nie beda przez jakiś czas brały udzialu w obrocie
    > ZAP-u,że kurs ZAP-u zostanie "sztucznie "
    > zanizony,aby dac niedobitkom znak,ze skoro nie oddaliście
    > po "naszej dobrej woli,czyli x2.5 to fajna
    > cena" ,to my was łaskawie wykupiny ,ale po niższej
    > cenie.

dlatego mysle, ze czesc akcjonariuszy nie pojdzie na wymiane, bo pomysla o dluzszej perspektywie - tarnow mial po przejeciu polic i kedzierzyna rosnac, rosnac i jeszcze raz rosnac, jak jest... no marnie... szczegolnie w zyskach grupy... bo albo cos tam u nich kuleje z zarzadzaniem, albo zle sie rzadza, pulawy przejmowaly i rosly w gore - wiec i pewnie ten trend utrzymaja - http://wiadomosci.stockwatch.pl/12-technicznych-silaczy-na-2013-rok,akcje,50173

jezeli mam podac moja opinie ,to uwazam,że ATT
    > chcac uzyskac 100% ZAP ,będą musiały dołożyc:) . jezeli
    > ING i Jakubas nie oddadzą po przeliczniku 2.5 to bedzie
    > ciekawie:).natomiast jezeli oddadza- no cóz... bedzie chyba
    > cienko:),chociaz...:):) nie oddali po 102.5 ,wiec dlaczego
    > maja oddac teraz?

szczerze licze - jakubas zapowiedzial ze wklada 2,5 mld w chemie - czy moze to oznaczac, ze latwo skory nie sprzeda i liczy, ze jak laduje 2,5 mld w chemie to liczy na 10 mld zwrotu :P dobra nasza, wazne, zeby nie oddawac akcji za najnizsza mozliwa - a tak dzisiaj nam proponuja :/

• Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~plastikowy [195.117.255.*]
    chyba w dłuższej perspektywie ATT wygra ,trochę dla mnie to wszystko jakieś nieskładne, gorszy lepszego przejmuje, potem obie spółki docelowo zostają na giełdzie ,niby równorzędne firmy ... na państwowym, to nie wierze, stąd mój pesymizm
    na obecną chwilę nie odpowiadam na wezwanie że firma dobra to wszyscy wiemy , ale tutaj chyba idzie o polski koncern chemiczny , nie ma co sie dziwic ministrowi że niechce dać zarobić ,musi mieć co potem z prywatyzować ....
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~mihu [93.154.167.*]
    @rudek
    pulawy beda notowane na gpw tak jak do tej pory, nic sie tutaj nie zmieni tak samo jak nic sie nie zmienilo w przypadku zakladow chemicznych w policach.

generalnie... wg mnie nikt nie da innego przelicznika niz wyniknie z aktualnej wyceny bo inaczej wymiana bedzie krzywdzaca dla ktorejs ze stron.
    sa glosy ze 3:1/4:1 a nawet 5:1 z tym ze wystarczy sie zastanowic zeby glupot pozniej nie pisac.
    140pln/ 3= 46,6pln... tyle jest wart ZAT? taki przelicznik zafunduje akcjonariusza tarnowa zjazd o -20% w jeden dzien, badzmy wiec powazni.
    poza tym glupota jest zakladac ze tylko pulawy maja perspektywy wzrostu.
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~rudek36 [79.184.62.*]
    mala dygresja- Polic akcje ATT kupił:). tu jest inna okoliczność.
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~odpowiadajacy [193.113.57.*]
    Jak wiadomo wszem i wobec SP wymieni swoj pakiet i to spowoduje, ze ATT bedzie mialo grubo ponad 50% ZAP-u. Wg. mnie ING takze wymien swoje akcje. ING jest juz zaangazowane w ATT, wiec po co im bedzie spolka zalezna od ATT w portfelu?
    Zarowno ING jak i Jakubas swoich pakietow ZAP-u nie dadza rady sprzedac nie zanizajac wartosci ZAP-u. Z tego tez powodu, Jakubas pojdzie na wymiane i nie wazne co mowi to nie oplaca mu sie zostac jako jedynemu udzialowcowmi w spolce, o ktorej losach i tak bedzie ATT decydowac.
    I kto bedzie decydowac o kursie ZAP-u? Na pewno nie beda to wyniki finansowe...
    Zawsze to lepiej byc z wiekszym w grupie niz pozostac osamotnionym.
    tez tak mysle,że ING odda, bo i tak jest w ATT.

Jakubas dostal kontrakt na siatki,więc nawet na walny nie wrzucil pomysłu na dywidende o kwocie dodatniej do wymiany. podniął juz decyzje o wymianie. tak sadze.
    cala nasza wymiana zdań sprowadza sie do jednego- oddać czy nie w tym wezwaniu z zaminianą na 2.5 Tarnowa?

może ktos jakis pomysł na głosowanie?:):)
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~fitsgerald [178.36.182.*]
    Dnia 2013-01-02 o godz. 12:05 ~dooktor napisał(a):
    > widze ze juz drugi dzien co poniektórzy robią wszystko,
    > żeby kurs uczynic atrakcyjnym dla wymiany z tarnowem?
    > tylko, ze nawet 137 zlotych za ZAP to tak jak juz gdzies
    > pisalem malo za malo (chociaż 55 złotych ATT i 137 ZAP = i
    > nagle okazuje, że wymiana się opłaca!?). najpierw przy
    > wezwaniu synthosu eksperci z msp sprzedaja mi bajki, ze
    > pulawy warte 180 zlotych, a teraz probuja mnie zrobic w
    > konia proponujac 137? sam wiem, ile zap jest warte i na
    > pewno nie 137 zlotych - kurs nie odzwierciedla stanu
    > faktycznego i tyle. zbijaja kurs ci ktorzy licza na dobre
    > miejsca z akcjami ATT... ciekawe dzialanie - tylko nie wiem
    > ilu sie na to zlapie...
    To co indywidualni drobni inwestrzy zrobią nie ma żadnego znaczenia, absolutnie żadnego. Nie masz więc co opiniować ani straszyć pod cenę bo wpływu to nie ma żadnego. Tu decydują fundusze inwestycyjne oraz wszystkie podmioty posiadające minimum 10% akcji. Z twojej wypowiedzi przebija się jakby przekonanie, że forum ma jakikolwiek wpływ na kształtowanie się cen. Nie ma i nie będzie miało nigdy, to zwykłe mżonki dziecinada i megalomania.
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~początkująca [83.9.210.*]
    ja mam zamiar sprzedać i to niedlugo a popatrze jak bedzie i najwyzej kupie zat
    czy to madre? pomozcie?
    jezeli uwazasz,że maly akcjonariusz jest mniej ważny niz 10%-towy, to jestes sojalistycznym tworem.
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~fitsgerald [178.36.165.*]
    Dnia 2013-01-02 o godz. 20:12 ~rudek36 napisał(a):
    > jezeli uwazasz,że maly akcjonariusz jest mniej ważny niz
    > 10%-towy, to jestes sojalistycznym tworem.
    Mały jest oczywiście ważny, jaknajbardziej i nie ujmuję jego ważności, jednakże faktycznie jego rola jest praktycznie żadna. ZAP i ATT mają małych akcjonariuszy, najczęściej tych, którzy posiadają akcje z prywatyzacji plus dokupione. Dotyczy to osób z Puław i Tarnowa i okolic. Reszta inwestorów indywidualnych małych jest znikoma. Razem wzięci wszyscy nie mają niestety żadnej mocy oddziaływania. Gdyby ten akcjonariat był większy to owszem, ale w Polsce znikoma liczba osób posiada akcje, a jeszcze mniejsza realizuje obrót nimi.To co jest w rękach małych niestety nie jest zdolne wywrzeć żadnego wpływu. Może kiedyś, kto wie świat się zmienia, ludzie też, oby tylko szybciej.
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~rudek36 [83.20.187.*]
    słusznie.

ja bym tylko dodał jedno- akcja daje prawo głosu i tak samo jak karta do glosowania daje mozliwość oddziaływania. to,że trudno jedny głosem cos zmienić ,nie oznacza,ze trzeba mowic,że nic nie mozna.
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~fitsgerald [178.36.54.*]
    Dnia 2013-01-03 o godz. 09:55 ~rudek36 napisał(a):
    > słusznie.

ja bym tylko dodał jedno- akcja daje prawo
    > głosu i tak samo jak karta do glosowania daje mozliwość
    > oddziaływania. to,że trudno jedny głosem cos zmienić ,nie
    > oznacza,ze trzeba mowic,że nic nie mozna.
    OK, zgadzam się w pełni.
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~dooktor [109.243.252.*]
    > To co indywidualni drobni inwestrzy zrobią
    > nie ma żadnego znaczenia, absolutnie żadnego. Nie masz więc
    > co opiniować ani straszyć pod cenę bo wpływu to nie ma
    > żadnego. Tu decydują fundusze inwestycyjne oraz wszystkie
    > podmioty posiadające minimum 10% akcji. Z twojej wypowiedzi
    > przebija się jakby przekonanie, że forum ma jakikolwiek
    > wpływ na kształtowanie się cen. Nie ma i nie będzie miało
    > nigdy, to zwykłe mżonki dziecinada i megalomania.
    moze i masz racje w tym co piszesz, bo faktycznie wojny ze skarbem państwa nie wywołam, ale podywagować sobie mogę, świat nie jest taki do końca czarno biały, trzeba pamiętać, że msp to polityka i jeszcze raz polityka, kto wie czy np. minister nie przestraszy się własnych kolegów partyjnych, że jak wymienię za małe pieniądze akcje spółki wartej sporo więcej to nie znajdzie się ktoś kto będzie chciał mnie ustrzelić, do tego dochodzi jeszcze kwestia większych akcjonariuszy typu jakubas i ing - niby piszecie, że pozamiatane, ale oni nie wiedzą, co planuje acron, tak łatwo myślisz, że da się wykolegować, może liczyć na skupowanie od drobnicy akcji, żeby nie dać się wykurzyć z tarnowa - jak to by chciał minister, msp musi brać najgorszy scenariusz, że rosjanie jednak nie zostaną z tarnowa wykolegowani - i co wtedy... trzeba podnieść przelicznik wymiany i liczyc na nas - nagle my jestesmy oczkiem w glowie :P
  • Re: przelom roku - ogolnie przelom Autor: ~fitsgerald [178.36.54.*]
    Dnia 2013-01-03 o godz. 10:58 ~dooktor napisał(a):
    > > To co indywidualni drobni inwestrzy zrobią
    > > nie ma żadnego znaczenia, absolutnie żadnego. Nie
    > masz więc
    > co opiniować ani straszyć pod cenę bo
    > wpływu to nie ma
    > żadnego. Tu decydują fundusze
    > inwestycyjne oraz wszystkie
    > podmioty posiadające
    > minimum 10% akcji. Z twojej wypowiedzi
    > przebija
    > się jakby przekonanie, że forum ma jakikolwiek
    >
    > wpływ na kształtowanie się cen. Nie ma i nie będzie miało
    > > nigdy, to zwykłe mżonki dziecinada i megalomania.
    > moze i masz racje w tym co piszesz, bo faktycznie wojny ze
    > skarbem państwa nie wywołam, ale podywagować sobie mogę,
    > świat nie jest taki do końca czarno biały, trzeba pamiętać,
    > że msp to polityka i jeszcze raz polityka, kto wie czy np.
    > minister nie przestraszy się własnych kolegów partyjnych,
    > że jak wymienię za małe pieniądze akcje spółki wartej sporo
    > więcej to nie znajdzie się ktoś kto będzie chciał mnie
    > ustrzelić, do tego dochodzi jeszcze kwestia większych
    > akcjonariuszy typu jakubas i ing - niby piszecie, że
    > pozamiatane, ale oni nie wiedzą, co planuje acron, tak
    > łatwo myślisz, że da się wykolegować, może liczyć na
    > skupowanie od drobnicy akcji, żeby nie dać się wykurzyć z
    > tarnowa - jak to by chciał minister, msp musi brać
    > najgorszy scenariusz, że rosjanie jednak nie zostaną z
    > tarnowa wykolegowani - i co wtedy... trzeba podnieść
    > przelicznik wymiany i liczyc na nas - nagle my jestesmy
    > oczkiem w glowie :P

Przyznaję, że w tym wywodzie jest jednak sporo racji.
[x]
PULAWY -1,05% 47,10 2025-10-17 16:06:48
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.