• target 33,00 Autor: ~bogus [83.9.147.*]
    ale zabawa....
  • Re: target 33,00 Autor: ~ed [37.31.60.*]
    kiedy 33 zł?
  • Re: target 33,00 Autor: ~radek79 [91.232.102.*]
    Wygląda na to, że coraz bliżej
  • Re: target 33,00 Autor: ~Bogus [83.9.102.*]
    jadziem z Jadzią lub bez ;)
  • Re: target 33,00 Autor: ~matol77 [37.108.23.*]
    jedziemy napewno bez grubego77

ciekawe czy matol tu czyta he he
  • Re: target 33,00 Autor: ~obserwator [83.6.79.*]
    Sprzedaje Piczak drugiemu Piczakowi ,a kurs rośnie ?-warto w takiej grze uczestniczyć?czas pokaże.Słyszałem ,że Lentex chce swój pakiet sprzedać po 50 zł i kupić inną firmę.
  • Re: target 33,00 Autor: ~bogus [83.28.202.*]
    Nie ma firmy lepszej niż Novita , To najlepszy aktyw Lentexu.
    pewny konkretny szmal PKS
  • Re: target 33,00 Autor: ~matol77 [37.225.130.*]
    ciekawe czy zaraz przylezie gruby i bedzie gadal ze nie masz racji bogus

he he
  • target 21,00 Autor: atb99 [91.212.242.*]
    Niestety chwilowo zjeżdżamy na 21zł
    Od końca marca ponownie będzie rosnąć.
    Czas korekty.
  • Re: target 21,00 Autor: ~radek79 [31.175.181.*]
    W gwiazdach to wyczytałeś czy gdzie indziej ? :D
  • Re: target 21,00 Autor: atb99 [91.212.242.*]
    Z bieżących komunikatów :D Nie będzie komu kupować to cena będzie spadała. Proste.
  • Re: target 21,00 Autor: ~radek79 [91.232.102.*]
    A to myślisz, że tylko Piczak był jedynym kupującym ? ;-)
    Przy dywidendzie 3,3 zł na akcję też nie będzie chętnych do zakupu w tych cenach ?
  • Re: target 21,00 Autor: ~atb [91.212.242.*]
    Oczywiście, że NIE tylko on. Przecież jeszcze Ty i ja :)

Średni wol. 10 dni / 6 mies. 843 szt. / 847 szt.

a) 11 stycznia 2013 r. kupiła łącznie 1.600 akcji po średniej cenie 24,13 zł,
    b) 14 stycznia 2013 r. kupiła łącznie 1.350 akcji po średniej cenie 24,76 zł,
    c) 17 stycznia 2013 r. kupiła łącznie 1.050 akcji po średniej cenie 25,87 zł.
    a) 20 grudnia 2012 r. kupiła łącznie 3.800 akcji po średniej cenie 21,96 zł,
    b) 21 grudnia 2012 r. kupiła łącznie 1.500 akcji po średniej cenie 22,71 zł,
    c) 27 grudnia 2012 r. kupiła łącznie 700 akcji po średniej cenie 23,08 zł.

Do tego dodać zbliżającą się korektę na większości spółek. Do tego dodać Analizę techniczną. To może być tak, że akcje spadną do tych 21zł.
    Może będzie 33zł. Jasnowidzem nie jestem :)
    Ja wolę poczekać, a może spadnie. Jak spadnie to kupię. Jak nie spadnie to mam dosyć innych spółek.
    Spaść spadnie, na pewno, ale target, który podałeś dla mnie osobiście jest mało realny. 23.xx może liźnie. Niżej raczej nie.
    No możesz mieć rację, że będzie 23.XX W sumie nie prowadziłem dokładnych "kresek",
    aby zobaczyć jak linia wsparcia wygląda.
    Jakoś pomyślę o kupnie w zależności jak sytuacja na szerokim wynku będzie wyglądała.

Co do dywidendy. To można mieć 31% dywidendy za JESZCZE 2011 rok z PSW Capital.
    TAM SĄ NIEZŁE CYRKI Z DYWIDENDĄ. WIĘC MOŻE BĘDĄ NAWET W TYM ROKU DWIE:
    ZA 2012 ORAZ ZALEGŁA 2011.

http://www.sii.org.pl/6315/ochrona-praw/biezace-interwencje/dywidenda-w-psw-capital-niby-jest-ale-jakby-jej-nie-bylo.html

Ja kupiłem akcje PSW i czekam. :)
  • Re: target 21,00 Autor: ~matol77 [31.61.11.*]
    radek,co ty gadasz
    przeciez gruby pisal ze bedzie 16zl he he he
    No tak zapomniałem :-)
    Ogólnie spółka jest świetna i pierwsza na liście do kupna akcji.
    Ale ja wolę ć poczekać troszkę, zawsze te kilka (kilkanaście) procent taniej da się kupić.
    Widać, że kurs zaczyna korektę
  • WYKRES - co o Tym myślicie? Autor: atb99 [91.212.242.*]
    http://stooq.pl/q/?s=nvt

Mamy lewe wzrostowe ramię, następnie był podwójny szczyt.
    teraz wyrysowane prawie ramię i przebita linia oporu poprowadzona od poziomu około 20zł.
    Jeśli nikt nie postanowi kupować to lecimy znaczenie niżej niż obecny kurs.
    Chyba jednak uda mi się kupić akcje Novity poniżej (około) 21zł
  • Re: WYKRES - co o Tym myślicie? Autor: atb99 [91.212.242.*]
    Miało być linia obrony.
  • Re: WYKRES - co o Tym myślicie? Autor: ~bogus [79.185.211.*]
    nawet jak spadnie na 21 to akcji nie kupisz , bo bedziesz myślał że spadnie na 19.
    Poza tym zabawa polega na tym zeby było 33 .
  • Re: WYKRES - co o Tym myślicie? Autor: atb99 [91.212.242.*]
    Tego nie wiesz co ja zrobię, bo raczej "nie siedzisz w mojej głowie".
    Po prostu nauczyłem się konsekwencji na giełdzie i mam swoje ramy czasowej (termin kiedy kupię akcje) oraz maksymalną kwotę za jaką kupię.
    Raczej nie powinno się kupować akcji na lokalnych szczytach. Jak spadnie jeszcze parę zł to warto kupić. Jest pełno innych spółek które co roku wypłacają dywidendę wyższą niż kilka procent.
  • Re: WYKRES - co o Tym myślicie? Autor: ~bogus [79.185.209.*]
    jedzie na 33 i nie ma zmiłuj tyle bedzie. Oczywiscie lepiej wyrwać 10 zeta niz 8 ale lepiej mieć 8 niż się nie doczekać na superpromocję.
    Z reszta superpromocja trwa tu juz kilka lat .
    w 2008 było 10,50 i samej dywidendy od tamtej pory spółka wypłaciła 9,20
    na ten rok dywidenda ma być 3,30 .banki obnizaja oprocentowanie lokat do 4% a tu na tę chwilę ma być 13% .
    13% z samej dywidendy a do tego jeszcze wzrost kursu .
    np za ostatni rok to razem 53% czyli tanio nie jest ale akcjonariusze dokupują, bo za rok stopa zwrotu moze byc podobna.

• Re: WYKRES - co o Tym myślicie? Autor: ~realista [62.148.84.*]
    Witam bogus - myślę że im tego nie wytłumaczysz goście mają głowy na karku - na górce nie inwestują - widzą parę procent zysku - nie pogadasz i tyle . Widzą lepsze walory i niech tak zostanie nie można kogoś przekonywać niech będzie w przekonaniu że ma rację tylko gdzie byli rok temu przy cenie 19 - 20
  • PYTANIE Autor: atb99 [91.212.242.*]
    Skąd wiesz, że:
    "na ten rok dywidenda ma być 3,30 " ??????
  • Re: PYTANIE Autor: ~radek79 [188.33.193.*]
    Nie wiadomo ile będzie, ale śledząc progres roczny w wysokości wypłacanej dywidendy na akcję na ten rok wypada 3,3. Czy tyle będzie zadecyduje walne i główni rozgrywający.
  • Re: PYTANIE Autor: ~at [89.71.166.*]
    hehe beka , czyli nie wiesz czym jest dywidenda i skąd sie bierze hehe beka największa jakie tu przeczytałem
  • Re: PYTANIE Autor: ~at [89.71.166.*]
    dawno nie czytałem takiej debilnej odpowiedzi :( mimo że na tym forum jest tylko 2 akcjonariuszy Novity toi tak co najmniej jeden nie ma pojęcia o giełdzie, akcjach, dywidendach i inwestowaniu : przykre bo myślałem że to jest wyższy poziom akcjonariuszy :(
  • Re: PYTANIE Autor: ~radek79 [31.174.133.*]
    Dobrze jak jesteś taki wszechwiedzący to pewnie nam to wszystko jasno i bezbłędnie wytłumaczysz.
    Pewne rzeczy zostawiłem w domyśle, czyli zysk wygenerowany przez spółkę. Pewnie będziesz też wiedział co to jest fundusz zapasowy i co można z nim zrobić i kto tak naprawdę zadecyduje o wypłacie dywidendy i w jakiej wysokości i kiedy.

Dobrze, że mamy takich omnibusów jak Ty. Bez takich byśmy wszyscy zginęli.

Bez odbioru !!!
  • Re: PYTANIE Autor: ~at [89.71.244.*]
    A ile jest kasy na kapitale zapasowym ?
  • Re: PYTANIE Autor: ~radek79 [31.174.254.*]
    To się najpierw zorientuj, a potem wypowiadaj, Ja taką zasadę przyjmuję.
    Jak się zorientujesz to wtedy będziemy mogli porozmawiać. Wyjdzie Ci pewnie z tego orientowania się, że mogą z samego kapitału zapasowego wypłacać dywidendy na poziomie 3 zł, bez podziału wypracowanych zysków, przez następne 4 lata ...
  • Re: PYTANIE Autor: ~maria [31.6.156.*]
    Dobra spółka i sie kisi dlaczego ! czy mozna liczyc na wzrosty i czy przy tym poziomie warto dokupic - co Państwo uważają .............
  • Re: PYTANIE Autor: ~radek79 [31.174.254.*]
    Kapitalizacja 61 milionów.
    Zysk przez ostatnie 4 lata w miarę stabilny i wahał się w granicach 2 - 2,5 zł na akcję (5-6 mln zł wskaźnik P/E 10 - 12)
    Spółka regularnie płaci dywidendy i najprawdopodobniej przez dłuższy czas się to nie zmieni, nawet jak będą inwestować. Kapitał będą mogli pozyskać w miarę tanio z banków w postaci kredytów inwestycyjnych, bądź trochę drożej z obligacji.
    FF na tę chwilę, oficjalny oczywiście, to 19%. Realny poniżej 10%.

Sam fundusz dywidendowy w księgach to 7,5 mln + to co mają zarobione za 2012 to daje razem 13,5 mln. 23 miliony zostają jeszcze w kapitale zapasowym.

Każdy sam sobie odpowie na pytanie czy warto czy nie warto.
  • Re: PYTANIE Autor: atb99 [89.71.244.*]
    Jak mówiłem, warto się przyjrzeć tej spółce. Ja czekam, aż cena spadnie i wchodzę : ) Ale to i tak ostrożnie.
  • Re: PYTANIE Autor: ~ed [188.146.141.*]
    nie spadnie - jedziemy na 33 a potem jeszcze wyżej
  • Bliżej Autor: atb99 [89.71.244.*]
    Coraz bliżej 21 zł :) I coraz dalej do 33zł. Jeszcze 3 tygodnie i bedzie można kupić trochę akcji
  • Re: Bliżej Autor: ~radek79 [91.232.102.*]
    I jak tam te Twoje 21 zł ? :-)
  • Re: Bliżej Autor: atb99 [91.212.242.*]
    Czekam :)
    Mam wrzucone 75% oszczędności w akcje a 25% w lokaty. Więc nie muszę w pospiechu kupować akcji.
    Jak nie uda mi się kupić tanio Novity to kupić coś innego. Pośpiechu nie ma.
    Jak nie będzie już głębszej korekty na GPW to i tak dobrze, bo mam dużo innych akcji.
    Myślę, że jeszcze będzie te 21, a jak nie to trudno.
  • Poczekam :) Autor: atb99 [91.212.242.*]
    A poza tym przecież widać, że jeśli ktoś będzie chciał sprzedać 2000 akcji to kurs może spać 10% a jak ktoś będzie chciał kupić 2000 akcji to kurs tak jak dziś pójdzie do góry o ładnych parę procent.
    Nie przewidzisz tego gdy ktoś postanowi kupić lub będzie chciał się pozbyć akcji.
  • Re: Poczekam :) Autor: ~realista [62.148.84.*]
    atb99 - ależ Ty jesteś rozsądny
  • Re: Poczekam :) Autor: atb99 [91.212.242.*]
    raczej jesteś nauczony na błędach, że jak się nie jest pewnym czy podejmie się słuszną decyzję, to lepiej chwilowo odpuścić
  • Re: Poczekam :) Autor: ~obserwator [83.6.62.*]
    Młody Piczak znowu zaoszczędził 50 tys.zł i odkupi jakieś 2000szt.po 26 zł ,żeby udowodnić ,że Novita jest nie doszacowana .My czekamy na zasadnicze zmiany w akcjonariacie i niezbędne inwestycje bo w Novicie czas na inwestycje
  • Re: Poczekam :) Autor: ~bogus [83.9.180.*]
    Przebłysk inteligencji .Młody ma okres i nie moze kupować .
  • Re: Poczekam :) Autor: ~obserwator [83.6.59.*]
    Przebłyskiem inteligencji jest to co Pan napisał ,ale na nic więcej nie liczę .We środę komunikat Karol Piczak kupił 2457 szt. średnio po 25,83 zł -tendencyjne blade i nic nie wnoszące do całości sprawy.
  • CZYTAJ Autor: atb99 [89.71.244.*]
    "Ponadto Zarząd NOVITA S.A. informuje o datach okresów zamkniętych związanych z publikacją raportów okresowych w 2013 roku:
    1) od 20 stycznia do 20 marca,"

reszta bez komentarza...
  • Re: Poczekam :) Autor: ~radek79 [31.175.220.*]
    Widać dobrze się orientujesz kto i kiedy może kupować z insajderów
  • Re: Poczekam :) Autor: ~obserwator [83.6.87.*]
    Nie wiem o czym mówisz ,mnie chodzi o to ,że brakuje jednego Pana na dobre i na złe ,który widzi perspektywę dla spółki na kilka lat .Wszyscy wiemy ,że głównym rozgrywającym jest Lentex a nie jakiś tam Piczak, któremu zależy na jak najlepszej cenie w wezwaniu na niczym więcej .Zła wola ,której jest za dużo, doprowadzi do tego ,że wszyscy będą brali dywidendę do czasu ,aż w końcu firma bez inwestycji stanie się skansenem i za grosze zostanie sprzedana.
  • Re: Poczekam :) Autor: ~radek79 [31.175.179.*]
    Chodzi o to, że zgodnie z ustawą o obrocie instrumentami finansowymi członkowie zarządu, RN jak i podmioty z nimi związane nie mogą dokonywać transakcji w okresach zamkniętych.

Skansenem firma nie stanie się jeszcze długo, długo. Jak do tego będą inwestować długoterminowo po 10-20% zysków, które teraz są w stanie wypracowywać to można być spokojnym o przyszłość tej spółki.
  • Re: Poczekam :) Autor: ~obserwator [83.6.66.*]
    Ja oczywiście te zapisy znam i rozumiem ,ale dzięki za ich przypomnienie . Dziwię się ,że od 5-ciu lat akcjonariat jest ten sam bez szans na klarowne rozstrzygnięcie ,a firmy które powinny dokonywać wspólnych zakupów surowców i korzystać z efektów synergii zwalczają się i konkurują ze sobą-korzystają z tego Czesi .
  • Re: Poczekam :) Autor: ~radek79 [31.175.141.*]
    A po co jakieś rozstrzygnięcia skoro wszyscy duzi zwiększają zaangażowanie i nie widać żeby miało się cokolwiek zmienić ?

Jeżeli się dogadali to Lentex i Novita powinni współpracować i "podzielić" się albo rynkami albo celować w innych klientów. Ewentualnie Lentex mógłby częściowo pewnie przenieść część włókninową do Novity, a sami skupiliby się na przetwórstwie tworzyw i wykładzinach, bo w tą stronę widać chcą iść. Z drugiej strony pozbywać się kury znoszącej złote jajka nie ma sensu i trzeba to kurę dobrze żywić żeby zbuków nie zaczęła znosić :D
[x]
NOVITA 0,42% 95,40 2025-10-21 12:57:27
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.