dziwna sprawa ale do tej pory znana była ptasia grypa, choroba szalonych krów, a teraz chyba dotknęła jakaś nowa odmiana niektórych forowiczów Graala;)
rozumiem że oczekiwałeś tej ceny w ciągu paru dni od upublicznienia rekomendacji...ech
Rozumiem ,ze po rekomendacji mpm oczekiwałes że spadnie na 12zł, a może będzie nawet taniej ,ale w koncu nawet jakby ta cena miał być za rok 18,80 to opłaca sie po 13zł co na to powiesz?
szczerze...nigdy w życiu nie kierowałem się rekomendacjami...raczej z ubawieniem obserwuję jak zmieniają się zgodnie z kierunkiem w którym podąża rynek...niezwykle rzadko zdarza się by jakaś była pod prąd...
a z tej rekomendacji BGŻ dowiedziałeś się czegoś nowego? jeśli pamiętam to nie uwzględnia transakcji na Morpolu, co ma zasadnicze znaczenie dla Graala, przynajmniej według mnie...
druga sprawa...nie można być oderwanym od sytuacji rynkowej...ostatnie wzrosty to wig20, a nie szeroki rynek...świat jest już wysoko i możemy mieć jakąś korektę, podkreślam korektę...
więc jak sam widzisz wszystko jest kwestią horyzontu inwestycyjnego...jeśli grałbym z dnia na dzień to istotnie przebierałbym nogami....
ciekawe , jaką ,, można już dostrzec zmianę średnioterminowego trendu , zresztą swig80 główny cały czas pozostaje spadkowy. A co do tej rekomendacji to wydał ją dm więc nie jest to krzyk na puszczy jakiegoś inwestorka tylko rekomendacja poważnej instytucji.A oczekiwanie na wyjście z trendu spadkowego swigu 80 nie jest takie oczywiste.
druga sprawa...nie można być
> oderwanym od sytuacji rynkowej...ostatnie wzrosty to wig20,
> a nie szeroki rynek...świat jest już wysoko i możemy mieć
> jakąś korektę, podkreślam korektę...
Oj.... zmieniamy ton... ale dopiero gdy liczby mówią same za siebie... kiedy poleciało o 2zł w dół... i szykuje się następne 2-3złote do obsunięcia...
Myślę naganiaczu, że niektóre osoby powinny Ci podziękować...
uno myślę w Twoim przypadku to za duuuuuuuuuuuuuuuzó powiedziane,
duo widzisz więcej niż można w moich postach..........a to choroba.........radzę się udać do dobrego specjalisty
tre miarkuj słowa...nie jesteś anonimowy
Jest w tych rekomendacjach w takich okresach przełomowych pewna perwersyjna prawidłowość. To podsunęło mi pewien pomysł inwestycyjny. Sprawdzę co ostatnimi czasy dostało rekomendację sprzedaj lub jakąś neutralną a podejrzanie wzrosło i bierze się do życia. Dzięki spadam.
GRL ma paliwo wzrostowe praktycznie do polowy przyszlego roku: luty - wyniki Q4 (żniwa), maj - rowniez dobry Q1, lipiec - wplyw gotowki za superfisha. Po drodze jeszcze super raport roczny, wymiana skupionych akcji albo skup cd.. Przyszlosc rysuje sie dosyc rozowo... To wszystko przy spadajacych stopach, spadku cen surowcow i kosztow energii i paliw. Czego chciec wiecej.
znowu c/z okolic 4 ! takie spółki jak np cormay c/z 30 i rosnie .Brak kapitału to jest przyczyna spadku ł . ale rekomendacja 18,90 dalej obowiązuje.ważne wskaznik ad a tutaj graal ma się dobrze
Ktoś wchodzi wiadomo,że każdy chce kupić możliwie tanio papier jest ewidentnie zbierany .
4 kwartał będzie rekordowy niedługo zacznie się gra pod wyniki .
Nie warto teraz wychodzić bo przy tej płynności możemy odkupić dużo drożej, a i znając życie można sprzedać w samym dołku.
Fundamenty są coraz leprze papier przechodzi w mocniejsze ręce .
Analitycy BM BGŻ w raporcie z dnia 2009.03.19 wydali rekomendację "sprzedaj" dla akcji Graal. Cena docelowa jednej akcji Graal została ustalona na poziomie 4.18 zł.!!! W dniu wydania rekomendacji cena akcji Graal wynosiła 4.99 zł.
Analitycy z BM BGŻ niestety trzeba na nich uważać ,szczególnie tutaj na Graalu, wtedy kiedy prognozowali sprzedaj to był dobry moment ,żeby wejść teraz rekomendują kupno cena docelowa 18,80 no i to był idealny moment ,żeby wyjść. W momencie wydania rekomendacji sprzedaj papier osiągnął idealne dno 4,99 Kto wtedy zagrał odwrotnie miał szansę zarobić 350 %! kurs w 2010 w lipcu znacząco przebił 16zł
jak byla wtedy sytuacja rynkowa? pamiętasz? co było z Lotosem C/WK 0,1 anale mówili, że nic nie wart...to była totalna panika i każdy prześcigiwał się w głupocie!!! a Graal z kapitalizacją jak wtedy nie liczył się zbytnio w portfelach, więc nikt nie przywiązywał wagi do jakichkolwiek rekomendacji, bo nikt się nie interesował,a wręcz wszyscy unikali małych-mało płynnych spółek...
teraz jesteśmy "troszkę" w innej sytuacji, chociaż niektórzy tak samo ścigają się w głupocie;)
rekomendacja i wszystko jasne ,ale jak można być tak bezczelnym i przekonywać do spółki ,która jest do wyrzucenia dziś już 12,50 minimum dnia ,sypią aż huczy na przyszłość przestroga przed analitykami z bgż
Myslisz, ze goscie z BGZ sa w stanie przewidziec takie ruchy na walorze? To sa ludzie jak ty i ja, siedza przed kompem, czytaja o spolce i pisza....
Rekomendacje nie oznacza, ze za 5 minut ma byc taka cena.....
Kazdy za nas wie, ze Graal jest wart duzo wiecej niz teraz, ale to nie znaczy, ze na koniec dnia taka bedzie cena....
Nawet ja, zwykly gracz mam tyle akcji, ze moglbym ostro zbic cene, a goscie z BGZ nie sa w stanie przewidziec tego, ze jednego dnia sie obudze w zlym humorze i wywale kilka tysi akcji Graala...
zwróć uwagę na moment rekomendacji zarówno w jedną jaki w drugą stronę wątpię,żeby to był przyapadek a analitycy się nie znają dzwonią do firmy i mają kontakt na bieżąco.Wiedzą więcej niż inni.
Niska wycena Graala byla zwiazana z wysokimi kosztami surowca.,...
Wez pod uwage, ze np. niezle zapowiadajace sie Wilbo padlo, a Seko mialo problemy....
Jasne, mozna teraz powiedziec, ze to byla zla rekomendacja i wszystko poszlo do gory... ale problemy definitywnie byly!!! I ryzyka tez....
Tak jak mowie ja mam kilka tys akcji Graala i przed chwilka dokupilem kolejne 500 po 13.19. Na tak malych spolkach nawet taka rybka jak ja moze zachwiac kursem.....
A co do samych rekomendacji to ja bym totalnie olal te czesc z cena... bo to sa bzdury. Ale sam tekst czesto pomaga zrozumiec branze i jest dosyc wciagjacy.....
nie chodzi o knf tylko o wiarygodność, ewiedentnie widac ,ze Ci panowie z BGZ żadnej wiarygodności nie mają.Są niewiarygodni ,a na rynku kapitałowym wiarygodość to ważna rzecz
Prawdziwe "mistrzostwo świata" to uparte rekomendacje BRE Kupuj dla PBG .
Zaprzestali dopiero po złożeniu wniosku o upadłość.
Niezły jest też BZWBK - koniec marca Kupuj Sadowaya - w tym czasie gdy oni rekomendują kupowanie ich koledzy z TFI ( pewnie z biurka obok ) sypią jak szaleni i 2 kwietnia schodzą poniżej 5%.
Aż dziw ze nie wybuchła z tego grubsza afera ale widać nikt nie miał interesu.
Ale skoro można takie lody kręcić to można wszysko.
Widzę że Graal już został pogrzebany przez niektórych forumowiczów a "niedobry" BGŻ wszystkich oszukał bo cena od razu po rekomendacji powinna przecież wystrzelić w górę....
spółka notowana na gpw ze wskaznikami c/z 4 c/wk 0,36 .Oczywiste jest ,ze bgż konstruując rekomendację kierował sie niska wyceną spółki , niespotykanie niska wycena porównywalna z takim mikrusem jak stąporków gdzie przychody są dziesieciokrotnie mniejsze stąporków kapitalizacja 110mln- graal 105 mln!.Jednak eweidentnie widać ,ze kurs po osiągnieciu szczytu na poziomie 15,60 tylko spada .Niezmieniło się nic w postrzeganiu fundamentalnym spółki.Więc co się stało ,ze wycena aktualna odbiega o 50% od potencjalnej ceny z rekomendacji ?.To już nie przypadek.
no po rekomendacji wspaniałej od bgz kurs graala wyceniany jest na poziomie wartosci spółki super fish super! bravo a jak się zrealizuje formacja techniczna to graal zostanie kupiony Przez seko! i chyba to nie żart
no jutro dzien prawdy na spółce .papier wykonał piękny ruch pionowy 13,78 12,22.teraz mają do wyboru szykuje sie ruch o około 340gr w którą stronę tego dziś nie wiem .
Tak zawsze jest , robią w balona jak chcą . Jeśli oni mówią kupuj to trzeba sprzedawać . My tak zrobiliśmy i widze , ze to był dobry ruch . Teraz dobra cena na kupno .