Gdańska spółka Sevenet S.A. zadebiutowała na NewConnect 8 czerwca 2011 roku. Jej działalność to przede wszystkim wdrażanie ujednoliconych systemów komunikacyjnych dla organizacji. Wczoraj odbyło się Walne Zgromadzenie firmy, na którym zapadła jedna, szczególnie ciekawa uchwała:
Prawdopodobnie jest to najtańsza spółka na giełdzie. Przefiltrowałem całą GPW (z braku czasu nie zrobiłem tego z NC) i właśnie tak to postrzegam na dzień dzisiejszy.
Aktualne wskaźniki wyceny, które stosuję do podejmowania decyzji inwestycyjnych wyglądają dla tej spółki następująco:
wiesz,każda spółka ma coś na sumieniu,tu jak na razie na tamtym incydencie się skończyło,wszystko pięknie się układa,umowy,zyski,dywidenda,myślę że spółka jest sporo niedowartościowana,miejmy nadzieję że w tym roku zyska dużo więcej zainteresowania inwestorów
Od razu widać, że jesteś świeży i nie wiesz jak działa zasada D+3:)
Kto chciał mieć dywidendę musiał kupić te akcje najpóźniej wczoraj (8.01.2013). Dzisiaj jest już po zawodach ... i po dywidendzie:)
Co z tego że c/w ciekawa od czasu debiutu zainteresowanie jest znikome. Wyniki samej spółki są dobre acz nie rewelacyjne. Taka przecena spółki to nie przypadek
NC to rynek spółek podwyższonego ryzyka, gdzie absurdalne (wysokie) ich wyceny uwzględniają MOŻLIWOŚĆ szybkiej poprawy ich wyników.
Z tym , że obecnie wyceny niektórych bardzo dobrych spółek (do których obok Sevenetu zaliczyłbym np. Suntech, Vedię, Alkal, Malkowski, Symbio,) są rażąco niskie (to jest rynek NC)
Wyniki spółki SEVENET już teraz są rewelacyjne.
Spółka ma 7 milionów kapitalizacji a wypracowała i podzieliła już 1,2 miliona zł za zeszły rok. To ma być rynek NC?
Pokaż mi spółkę z rynku podstawowego o takich wynikach do kapitalizacji.
NIE MA TAKIEJ.
Sevenet ponadto już wypłacił dywidendę.
Jak zabezpieczą (od tego kwartału) ryzyko kursowe, które bardzo ważyło na wynikach spółki, utrzymają wzrost tempa przychodów i uwzględnimy , że to rynek NC w hossie to wycena na poziomie 10 zł będzie niska.
Do Gantoman:
===============
Te wszystkie spółeczki, które wymieniłeś (a ja sobie sprawdziłem) nie umywają się do SEVENETU. Czekamy na inne propozycje ...
Makolab. Kapitalizacja 7mln. 1 mln zysku za zeszy rok. A już rok wcześniej mając mniejszy zysk wypłacili dywidendę. Nie oszukują drobnych, wręcz przeciwnie, to chyba najuczciwsza firma na NC. Obczaj co robią i dla kogo.
Makolab - dobra spółka jednak bez większego potencjału wzrostu - na Sevenecie jest on o wiele wyższy. Sorry ale ja szukam firm nisko wycenionych, z potencjałem wzrostu minimum 50%.
Jethro-Tull - nie umywają to za mocno powiedziane...
Żadnej spółki nie można być do końca pewnym na 100 %. Pamiętasz Polną?
Ja nie jestem tu żeby rzucać różne propozycje - pokazuje tylko, że są na NC również dobre spółki znacząco (wg mnie) niedowartościowane.
Cóż ... każdy ma swoje kryteria wyceny spółek, jednemu wychodzi tak drugiemu siak. Ja biorę pod uwagę takie czynniki jak: amortyzacja, zysk netto, zadłużenie finansowe, aktualną kapitalizację, wartość środków pieniężnych i pochodnych, wskaźnik Altmana i rating.
Co do Polnej, to jest to bardzo dobra spółka z ratingiem AAA. Wchodziłem tam 4 razy ... i 4 razy z powodzeniem. Oczywiście: były w całej mojej przygodzie z giełdą transakcje nieudane - jednak nie na Polnej.