Pisali o ukraińskiej mafii a może to za sprawa polskiej mafii jesteśmy ofiarami tej spólki. Pierwsze wprowadzenie s-ki na GPW, rola Sobolewskiego i chłystków z BZWBK przy ustalaniu IPO.
Rola OFE i biur maklerskich w obrocie akcjami, rysowaniu wykresu co było już prezentowane w innym wątku. Wartość rynkowa spółki jest poniżej 30 mln. zł czyli o wiele niżej niż płacono za włoskie urządzenia do produkcji VRLA - ADG. Zadłużenie spółki zostało zmniejszone z 390 mln$ do 190mln$ o co tu chodzi.
Nie bójta się .prezes spólki dziękuje inwestorom za zaufanie jaką obdarzyli spółke i za pełne zadowolenie z wyceny akcji,a Sobol czeka na wiecej spółek na giełdzie z ukrainy.
Najbardziej chyba chodzi o strach, niepewność oraz brak informacji.
Sam, jak wiesz, czuję się niepewnie widząc co się dzieje z kursem. A zwłaszcza z fundamentami.
Moja ksywa "plujacy" powstała gdy wyznałem jedne z koleżanek na forum, że pluję sobie w twarz, ponieważ zmiękłem i sprzedałem za 0,5 przedostatni pakiet.
Tym razem nie zamierzam pluć. I nie oddam tak tanio. Jedni kupują samochody, inni smartfony a jeszcze inni akcje westy. Każdy jakieś hobby ma.
ludzie sprzedają, im szybciej będzie porządny spadek tym lepiej,
szykują się 3 czarne kruki, także kurs powinien się ustabilizować na poziomie 0.5X groszy
mnie tylko niepokoi wysokość wolumenu w stosunku do ilości zleceń nie jest to juz pareset na jedno zlecenie sprzedazy tylko tysiace grube ktos duzy wywala
Co tutaj się dzieje ? Po raporcie luka (słusznie) ale wczoraj -9.09% dzisiaj już -10% a nie stało się nic ? Jakie są szanse na odbicie po zamknięciu tej luki przy 0,6 i czy ktoś ma jakiś link do tego, że linia VRLA będzie otwarta 12.06.2012 ? Czy to kolejne domniemania typu wpisy użytkownika "Janusz" ?
Nie bójta się .prezes spólki dziękuje inwestorom za zaufanie jaką obdarzyli spółke i za pełne zadowolenie z wyceny akcji,a Sobol czeka na wiecej spółek na giełdzie z ukrainy.
Oczywiście znane są mi te wiadomości. Ja czekam na efekty tych wiadomości, bo póki co faktem jest mniejszy popyt na akumulatory, mniejszy niż jeszcze był przedstawiany w raporcie pod koniec sierpnia (odroczony popyt, 10% wzrost w sierpniu itd). Jak widać w ostatnim raporcie za 9 miesięcy popyt jest zdecydowanie mniejszy i nijak ma się do prognoz mimo, że 3 i 4 kwartał to najlepsze kwartały w roku dla sprzedaży akumulatorów. Tylko o to mi chodzi.
Dnia 2012-12-06 o godz. 12:43 ~bla bla napisał(a):
> co masz na myśli pisząc?: "wrzesien... peugeot,
> citroen, vw"
Ponadto, produkty WESTA Corporation wzbudzić zainteresowanie przedstawicieli największych światowych produkujących auta obawy, takie jak Peugeot -. Citroen i Volkswagen udział w wystawie AUTOMECHANIKA - 2012 dozwolone WESTA Corporation pokazać się być dobra firma na świecie, przedstawi nowości produkcyjne, a także poznać tendencje i innowacyjne technologie, przedstawione przez firmy na całym świecie
Widziałem ten fragment dlatego świadomie zapytałem. Co to znaczy wzbudzić zainteresowanie? To tylko relacja prasowa, slogan, dobry PR (w przypadku niektórych spółek ukraińskich słowo PR to to w sumie nie istnieje). Akurat trochę się znam na PR więc wiem jak to wygląda od zaplecza.
Dobrze, że się pokazują i wzbudzają zainteresowanie największych ale w biznesie to jeszcze za mało. To tak jak przełożyć na nasze życie: miesiąc temu wzbudził we mnie zainteresowanie fajny telewizor, telefon, samochód ale mimo to nic z tych rzeczy do dzisiaj nie kupiłem. Tak samo tu. Wiesz czy podpisali z tymi koncernami jakieś umowy, listy intencyjne? Wiesz ile tym koncernom sprzedali? Nie wiemy tego bo spółka nic nie podała. Jest tylko relacja prasowa z której nie możemy wyciągać zbyt daleko idących wniosków, szczególnie, że popyt spada więc raczej nie sprzedali niż sprzedali. To tak w uproszczeniu oczywiście. Jest różnica pomiędzy "wzbudzić zainteresowanie" a "podpisać kontrakt na dostawę x szt. akumulatorów".
Na innych giełdach spółki ukraińskie zyskują i to z przemysłu ciężkiego już klika sesji z rzędu. Mało tego notują np. Ferrexpo lepsze wyniki rdr i mdm. W grudniu szacuje się też lekkie odbicie w zamówieniach w przemyśle ok.3%. Rok 2013 też nie zapowiada się cudownie ale jakoś spółki sobie radzą. A u nas reprezentacja ukraińska, oprócz kilku wyjątków leci na pysk, zero komunikatów z firm, nieprzejrzystość itd