ostatnia strona:Znacznie istotniejsze wydają się być jedzenie i alkohol - to na nie przeznaczymy więcej pieniędzy. 51% respondentów wyda na produkty spożywcze lub gotowe posiłki do 100 zł, 32% ankietowanych do 200 zł więcej.
Dodatkowo stopy procentowe poszły w dół o kolejne 0,25 %,czyli dobra wiadomość dla graala ,złotówka będzie sie pomimo tego umacniać dlatego nie trzeba ważyć co ważniejsze kurs złotego czy wpływ na zadłużenie graala ,lekko wspomoże to konsupcje .
Odnosnie zniw. To sie zgadza , ze teraz przed graalem jest najlepszy okres. Ja zpecjalnie jezdze do Biedronki po 2 rzeczy , lososia wedzonego na zimno korala ( w zasadzie jest tylko on), i lososoa wedzonego na goraco - konkurencji - pychota.
Losos korala obecny jest takze w innych marketach ale nie zawsze jest tak dobrze wypozycjonowany jak w biedronce. Jednak skala na jakiej dziala biedronka na pewno pozwoli jest zintesyfikowac wzrost sprzedazy, gorzej pewnie jest z marzami ich op 150g jest czasami tansze jak 100g konkurencji . Ale nie mozna miec wszystkiego. Zwiekszenie mocy produkcyjnych na pewno zmniejszy koszty jednostkowe.
Moim zdaniem Graal jest ciekawa spolka nie tylko na 4 kwartal tego roku ale spokojnie mozna ja trzymac w dluzszym okresie. W przyszlym roku w 1 kwartalale bedziemy miec dolek kryzysu gospod , a kolejne powinny byc lepsze i zaobserwujemy wzrost konsumpcji. Branza spozywcza i tak jest najmniej dotykana w kryzysie. Spolka widac wyszla obronna reka z kryzysu w branzy rybnej w stosunku do konkurencji i przejmuje jej rynek. Spolka zapowiada rowniez akwizycje , miejmy nadzieje ze udane... . Za nie mozemy czesciowo zaplacic akcjami wlasnymi i kasa sprzedana z SF. Nie wiem czemu na forach powstalo tyle zamętu odnosnie tej transakcji. Poki co wszystko odbywa sie zgodnie z planem i jest odpowiednio zabezpieczone. Rozliczenie pierwszej czesci transakcji zamknie usta malkontenta ale kurs wtedy bedzie znacznie wyzej. Pozdrawiam i czekam na cene co najmniej wk
w moim wypadku na pewno będą jestem od 6,49 zł za akcje ,więc kilka procent wte czy wewte nierobi mi róznicy.
Spółka jest w mocnym trędzie wzrostowym wystarczy spojżec na wykres i tyle w temacie.
żniwa będą . Zawsze 4 kwartał był najlepszy dla spółek spożywczych a dla rybnych w szczególności. Tym bardziej , że na polskich stołach wigilijnych juz dawno karp zaczął ustepowac miejsca innym rybkom .
Ja tez mam bardzo dobre zadanie o produktach Graal i Korala. Koral robi dla Biedronki - łososia wedzonego na zimno sprzedawanego pod jej marką Marinero - dla mnie jakośc premium , a cena naprawde super 150 g za 10 zł, Morpol za to robi dla nich łososia wedzonego na goraco. Przynajmniej w mojej Biedronce są tylko te dwa produkty. Wiadomo , że tradycyjne łosoś wedzony na zimno ma najszersze grono zwolenników.
Na światecznych stołach też nie zabraknie innych produktów Graala jak chociażby tuńczyk... Mysle że przynajmniej o przychody w 4 kwartale nie powinnismy sie martwić.
Kurs spadł o 3 % jedni widzą w tym winne IDM (smiech na sali), inni zbyt odległy termin sprzedazy SF - pewnie ze dobrze by było ze by sprzedali to od razu za gotówke , itd) , prawda jest taka że kurs rosnie już długo i małe korekty sie zawsze będa zdarzać. Jednak są one płytkie i od razu podstawiaja sie koszyczki by coś skubnąć , od tych którzy realizują juz nie mały zyski i wolą przesiąśc sie na inne spółki (może nie o lepszych fundamentach ale w krótkiej perspektywie moga dać szanse na wiekszy zwrot).
Kurs Graal jak to ostatnio bywa w tym tredndzie ma chwile odpoczynku przed atakiem na opór w granicach 16 zł. NIe długo zacznie sie gra pod wyniki oraz oczekiwanie kasy za sprzedaż SF. Giełda wyprzedza fakty ....
Szkoda tylko że Gk Graal bardzo kiepsko komunikuje się z rynkiem i rzadko podaje informacje odnosnie wielkości sprzedazy, podpisywanych umowach dystrybucyjnych , celach itd
Ja tez wtrace cwoje trzy grosze... Nie jestem bywalcem Biedronki wiec nie wiem co tam maja. Ja kupuje w sklepach nie co innych . Tam czasami spotykam lososia premium Black Rose i musze przyznac ze ten losos nie ma sobie rownych , cena tez jest zreszta adekwatna. Tu nadrabiaja marze przynajmniej czesciowo. Odnosnie komunikacji to fakt , powinni to poprawic , moze ktos napisze lub zadzwoni do p. Wijaty.
Faktem jest ze niektorzy wola grzanki dzis np gant, idm, rafako, jednak jak ktos nie ma czasu codziennie sledzic gieldy to graal jest wlasnie dla niego. Firma sie koncentuje na lososiu , sprzedaje zbedne aktywA , ja trzymam