Chciałem pisać o zdziwieniu jakie towarzyszy mi gdy analizuję sytuację kursu akcji Polic. Potem jednak dotarło do mnie, że tu nie ma się czemu dziwić. Rynek działa.
Zdaje się, że kurs to coś kto ktoś chce zapłacić, a nie to co nam się wydaje i być powinno. Najlepiej widać to w porównaniu z Ciechem, szczególnie gdy porównanie sprowadzi się do oceny wskaźników bilansowych.
Wczoraj pisaliśmy z kimś na tym forum, czy położone akcje do sprzedaży w ilościach pokazanych w Tabeli, to już propozycja Podażowa. Nie było reakcji Popytu na jaką liczyłem.Nie mniej myślę, że był to sygnał kogoś, kto chce sprzedać w poszukiwaniu kogoś kto chce kupić.
Tu warto zadać sobie pytanie czy warto dziś kupić akcje Polic. Biorąc pod rozwagę ostatnie dwa lata, chyba nie nastraja to do optymizmu. Wyniki były bardzo dobre, a mimo to kurs spadał. Patrząc na ostatnie pół roku widać wyraźną zmianę. Na dobre oczywiście.
Kiedyś pisałem że Police są trochę defensywne (mimo, że chemia raczej nie). Wg mnie wynika to z tego, że nie są jednostką dominującą. W sensie finansowym Zarząd Grupy ATT może zrobić z nimi, co będzie chciał. To chyba nie nastraja do kupowania.
Z drugiej strony fakt, że ATT nie ma 100% akcji Polic i nie robi wezwania wskazuje że są jakieś czynniki skłaniające Skarb Państwa do pozostawienia Policom samodzielności. Przypuszczam ze związane to jest z polityką regionalną i wpływami podatkowymi woj. Zachodnio-Pomorskiego. (Kiedyś naturalnym wydawało mi się wezwanie na Police, przy jego braku myślę, że tu jest powód takiego zachowania.)
Ok, trochę długo więc konkluzja. Patrząc na spółkę i jej bilans widać, że jest naprawdę dobrze. Sposób zarządzania oraz pozycja Prezesa J. w Grupie ATT też napawa optymizmem. Patrząc na ruchy po stronie podaży widać, że są sygnały na oddanie akcji, ale nie po 11 zł. Biorąc pod uwagę powszechnie panującą niepewność na giełdzie, w miarę stabilny papier Polic może być zauważony przez jakiś fundusz jako bezpieczna przystań.
Podsumowując, z biznesowego punktu widzenia, podobnie jak z technicznego, w odniesieniu do akcji Polic można być umiarkowanym optymistą.