Choć wynik brutto na sprzedaży jest dodatni to już po uwzględnieniu kosztów administracji (wzrost o 40%) i sprzedaży (wzrost o 116%) wynik netto zmienia się w stratę.
Końcowy wynik brutto EBIT jest już tylko dobity wysokimi kosztami finansowymi.
Z bilansu wynika wciąż rosnące zadłużanie się spółki.
Ogólnie produkcja rośnie, co widać po stronie aktywów w należnościach i w rachunku gdzie wynik na sprzedaży rósł o 154% jednak koszty obsługi zadłużenia w znacznym stopniu wpływają na wynik końcowy.
zysk po odliczeniu kosztów sprzedaży 17 416 44 199
strata operacyjna 2 267 6 143
wynik z działalności operacyjnej 66 879 115530
brak jest istotnych danych które nasze sprawozdania obrazują. Świadomie nie opisywałem w detalach ponieważ te sprawozdanie na pierwszy rzut oka jak podawałem są b.dobre. Jak będą pełne dane dopiero będzie można analizować szczegółowo
Nie ma sie co dziwic, że rosnąć nie może... po prostu im bliżej wyników to ludziska z akcji wychodzą korzystając z jakiegoś obrotu. Będzie strata i pewnie większa niż w 2q przez dumping
Dnia 2012-11-20 o godz. 13:41 ~nowy napisał(a):
> Nie ma sie co dziwic, że rosnąć nie może... po prostu im
> bliżej wyników to ludziska z akcji wychodzą korzystając z
> jakiegoś obrotu. Będzie strata i pewnie większa niż w 2q
> przez dumping
to uważasz ze Rosjanom z darmo oddają akumulatory .... produkcja sie odbywa nie ma takiej sprzedaży gdyż na rynku UE cło jest bardzo wysokie i stad na Łotwie nowa fabryka. Odroczona sprzedaż następne miesiące zmienia popyt
Gdzieś czytałem, że westa stosuje dumping na rynku rosyjskim w celu wykończenia konkurencji - na pewno się to przekłada na większy udział w rynku, ale też na straty. Pewnie odzysk ołowiu polepszy wyniki, ale to dopiero IVQ pokaże. Łotwa to na pewno dobre posunięcie, tylko na tą chwilę odnoszę wrażenie, że firma może przeinwestować - na pewno perspektywy są dobre, cena obecna też - ale jak przeinwestują to ich to pociągnie na dno. Stąd ja osobiście nie zajmuje jeszcze miejsca w pociągu, zamierzam wskoczyć jak ruszy - oczywiście wiem, że nie będę jechał tak długo jak osoby, które już akcje mają. Ale nie jestem do tego tak przekonany jak np. Janusz
Czy przy dumpingu zwiększył by się zysk o ponad 150%? porównywanie z tych arkuszy okresów kwartał do kwartału nie ma sensu.... za kilka dni będą pełniejsze informacje...
z przedstawionej przez blokowego wywodu można wywnioskować ze jest nie najlepiej ... proszę podać jakie jest obecne zadłużenie z uwzględnieniem chociażby na akcje
....i jeszcze słówko...zobaczcie jak była strata finansowa w IQ i z tą jaka jest w IIIQ
w pierwszym kwartale strata 455 044
w trzecim kwartale strata 115 530
Tez nie rozumię z czego wynika ta różnica.... czy to sposób obliczeń, różnica w walutach czy tez inny powód... nie emocjonowałem się czytajac wczoraj ukrainski raport wskazując tylko różnice wartościowe przychodów i zysków, ale nie komentowałem wszystkich pozycji ponieważ jest dla mnie wiele nie zrozumiałych notek
Wszystko jest zadziwiające. Zaczynam podejrzewać ze to świadoma ustawka.
1) gra na zaniżenie indeksu wig/Ukraina
2) gra maklerska-OFE najmniejszy zysk sesyjny wykorzystują ---- załapuje się też dzika ulica
3) trudno jest wyjść z tego trójkąta....to nie przypadek !!!!!!!
Wykres prowadzony jest nie mal książkowo. Nie przypadkowo były nawroty przy 1,77 i 1,3 Moim zdaniem przy tej drugiej wartości pojawił się sygnał kupna i w ciągu kilku chwil zrobił myk, na tamtej sesji było 3 mln. obrót a następnie prawie same czarne świece. Może macie inne skojarzenia...... opinie
Kasa jest w tej chwili na kilku spolkach z Wig20 , ktore ciagna indexy, ze TVNBC z radosci pieje jacy to mocarze jestesmy. A my jestesmy wciaz w ciemnej dooopie i na razie logika, wlasny nos i doswiadczenie raczej daja nam nadzieje na wzrosty na Wescie a nie tymczasowe realia. Jestem spokojny o wyniki finansowe spolki choc niekoniecznie to od razu sie na wzrosty przelozy. Tutaj bedzie dobrze ale trzeba byc cierpliwym, koorewsko cierpliwym. Takie groszowe zagrywki beda kiedys wspomnieniem i bedziecie sie z nich smiac. Wtedy juz tu beda inne poziomy.
Dnia 2012-11-20 o godz. 19:22 ~nis napisał(a):
> Potykaliscie się po bożemu i uczciwie,stawiając przy okazji
> ze strachu nieprzeciętnie krwiste sękacze,tak trzymac.
Obojetnie jaki raport bedzie to naganiajacy na spadki beda wytykac kazda negatywna informacje, ci od wzrostow natomiast dostrzega najmniejszy pozytywny niuans. Ja proponuje skupic sie - powtarzam -na dwoch waznych wskaznikach. Przychodach ze sprzedazy i zmniejszaniu sie ( czytaj splacie) zadluzenia. Wlasnie te dane maja charakter fundamentalny. Z drugiej strony nie przywiazywalbym takiej naboznej wagi do tego wydarzenia. Specyfika spolek ze wschodu jest tak odmienna ,ze nawet wbrew wielu, jak Kozaki z Dniepropietrowska beda chciec to i 5-6-7 zeta zobaczymy bez wzgledu na okolicznosci. Tutaj raczej cierpliwosc i jaja zadecyduja o naszym sukcesie finansowym. Westa nie przejadla pozyczonej kasy a sporo zainwestowala zarowno w nowoczesne zaklady i technologie jak i wykonczenie rosyjskiej konkurencji. Pamietajcie takie wschodnie przyslowie... tisze jediesz dalsze budiesz.
W sumie tak też odbieram tę spółkę. Pomijając zadłużenie, produkcja rośnie, inwestycje są uruchamiane, prowadzona walka o rynki zbytu.
Poza tym należy pamiętać, że to Ukraina a tam życie rządzi się innymi prawami niekoniecznie logicznymi i racjonalnymi dla ludzi spoza tego obszaru kulturowego.
to jeszcze sprawdz w jakich bankach Westa ma kredyty... pozamiatane a jeszcze musza przymusowo wymieniac waluty po dziadowskim rzadowym kursie, w IV kwartale bedzie pewie z -50 wtopy z tego tytulu