Miniony tydzień może się okazać przełomowy dla długoterminowej sytuacji na wykresie giełdowej spółki. Nie licząc marcowego wyskoku w górę do 4,6 zł, od blisko 12 miesięcy kurs poruszał się w konsolidacji między 4,1 oraz 3,25 zł. Na początku października rozpoczęła się fala spadkowa. Podobnie jak poprzednie zniżki w ramach konsolidacji, ta również była gwałtowna. Tym razem niedźwiedzie nacisnęły jednak mocniej, czego efekty widać było w minionym tygodniu. W czwartek kurs przebił wsparcie 3,25 zł, a minimum piątkowej sesji wyniosło już 3,08 zł. Wybicie dołem jest sygnałem sprzedaży. Jego wymowę wzmacnia układ linii w ramach wskaźnika ruchu kierunkowego – -DI powyżej +DI i rosnący ADX. Oprócz techniki, niedźwiedziom sprzyjają też fundamenty. Pokazały to ostatnie wyniki finansowe. Zysk netto grupy Impexmetal przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej spadł w III kwartale 2012 r. do 13,4 mln zł z 21,4 mln zł rok wcześniej. Takie dane z pewnością nie zachęciły i nie będą zachęcać do kupowania akcji.
a te niedzwiedzie to polarne czy grizzly ..bo to moze byc kluczowe .. czy zapdna w sen zimowy ..tylko skad niedzwiedzie maja akcje impexmetalu .. karkosik czy ty juz za daleko sie nie posuneles ...
bylo napisane "po 3.10 to moze byc ciekawy papier". Nie wiem, czy miales na mysli ponizej wspomnianej kwoty czy powyzej... ;-))
Wg mnie, IPX zaczyna wygladac obiecujaco. Oczywiscie jest pare plotkow do przeskoczenia, ale marsz na poludnie chyba zaczyna zmieniac kierunek na przeciwny.