będzie dobrze, jak ktoś mądrze napisał na III kwartał były planowane straty w związku z uruchomieniem kanału TV. Kanał osiąga bardzo dobre wyniki w porównaniu do oczekiwań. Firma sporo zainwestowała i dysponuje teraz jednym z najnowocześniejszych zaplecz w Polsce.
Problem jest jeden - kryzys, który znacząco ogranicza wydatki mediów na nowe produkcje. Jednak kryzys kiedyś się skończy, a wydatki na reklamę znów zaczną rosnąć, wtedy automatycznie wzrosną budżety na nowe produkcje. A te budżety zdobędą Ci, którzy będą mieli najlepsze zaplecze.
I jeszcze dwie sprawy:
1. Spółka cały czas wypłaca OGROMNE (biorąc pod uwagę odniesienie do dzisiejszego kursu 86 gr.) dywidendy
2. Stara dobra zasada inwestowania na giełdzie mówi - kupuj w dołku, jak inni sprzedają
Ja dzisiaj dobrałem jeszcze +40% względem mojego wczorajszego stanu posiadania i uśredniłem cenę zakupu poniżej złotówki.
Polecam jeszcze ciekawy fragment z komentarza do wyników.
Wynika z niego, że operacja księgowa, która dostarczyła gotówkę (piszę o sprzedaży starego wozu transmisyjnego) spowodowała 1,5 miliona strat (w ujęciu księgowym, a nie w realnej gotówce).
"Na znaczny spadek wyniku operacyjnego (strata w wysokości 1 088 tys. zł) miała wpływ przede wszystkim sprzedaż wozu SD poniżej wartości księgowej, przez spółkę ATM System. Postępujące upowszechnianie się
standardu HD, który wymagany jest przy prawie wszystkich nowych produkcjach, również przy realizacji wydarzeń sportowych, spowodował drastyczny spadek zamówień na sprzęt SD. Przełożyło się to jednocześnie na znaczne obniżenie cen rynkowych tego typu sprzętu, a nawet na powstanie ryzyka niemożliwości jego sprzedaży. Dlatego zarząd spółki po dokonaniu oszacowania możliwych do uzyskania przychodów z tytułu usług realizowanych wozem SD w kolejnych latach, mając jednocześnie ofertę zakupu
wozu za kwotę wielokrotnie przewyższającą te szacunki, zdecydował o jego sprzedaży, mimo że wynik na tej transakcji był ujemny. Strata na transakcji wyniosła 1 486 tys. zł. Należy podkreślić jednorazowy charakter tego zdarzenia oraz fakt, że jest to ostatnie urządzenie w technologii SD, które spółka wycofała z produkcji.
Ponadto należy zwrócić uwagę, że podobne przełomy technologiczne, jakim było np. upowszechnienie się technologii HD oraz odejście od standardu SD, czy wprowadzenie telewizji kolorowej, są procesami długotrwałymi i zdarzającymi się bardzo rzadko. Dlatego w ocenie zarządu ATM System podobna zmiana, która mogłaby skutkować utratą wartości ekonomicznej posiadanego przez spółkę zaplecza
technologicznego, nie będzie miała miejsce w okresie zaplanowanego okresu użytkowania tych urządzeń"
przyznam że nie chce mi się już szukać źródła ale z tego co pamiętam to mają przedział ceny w skupie 0.50 - 2zł... ale jak ktos chce to niech poszuka...
w większości spółek skup akcji poza marazmem kursu nic ciekawego nie wnosi... tak wynika z moich obserwacji... pozdrawiam
Skup akcji po 0,10 groszy będzie z wyemitowanych obligacji, a akcje z giełdy, jak kolega wyżej napisał w przedziale 0,5-2zł.
Spokojnie ludziska, spadło, to i podskoczy, ten kwartał, jak już pisałem w innym wątku był do przewidzenia, strata jest, ale generalnie będzie dobrze. Wszystko przez uruchomienie ATM Rozrywka i inwestycje. Zobaczycie wynik w przyszłym roku, a w między czasie może Mikołaj coś jeszcze przyniesie.... jakiś rajdzik ;-)))