No i ja mam uwierzyć, że w samym 4 kw. zysk będzie 3-krotnie wyższy niż łącznie w 3 pierwszych kwartałach?? Zresztą w pkt 2.2.1 jest ewidentna pomyłka i zapewne będzie korekta raportu.
"3.5.1. Zamówienia oczekujące na wyprodukowanie
New Dragon Electronic Limited otrzymał zamówienia o szacunkowej wartości ok. 8 mln USD zdecydowana większość tych zamówień zostanie wyprodukowana w 2012 roku i tym samym ich wartość zostanie uznana za przychód w bieżącym roku. Zamówienia zostały złożone przez 10 klientów na 25 różnych rodzajów urządzeń, w zdecydowanej większości czytników i tabletów.
Łączna ilość zamówionych urządzeń to ok. 130 000 szt."
8mln $ x 3,26 PLN/$= 26080000 Pln + 45100000 =711800 ~ 69000000 PLN przychodu ze sprzedaży - 14 mln zysku No , no jest możliwe ~4mln za 2012
nie bede sie rzpisywał dla ciebei specjalnie....
mogłes sie na walnym pojawić vedii poznać wszystkich poznać rynek od spói z 1 mln do spółi z tymi 70 mln.
odzezwe sie po raporcie za Q4 z tym twoim zyskiem;-)
Prognozy spółki rzeczywiście bardzo ciekawe. 14 mln zysku brzmi bardzo dobrze. Co ciekawe chodzi tu o wynik zysku ze sprzedaży, którym nie da się tak księgowo swobodnie manipulowac jak czasami wynikiem netto. Gdyby bowiem powiedzieli że 14 mln zysku netto to można by było się domyślac że dojdzie np. do przewartościowania udziału w NDEL i to wpłynie na wynik, a tak to nie.
W mojej ocenie z tych 14 mln powinno spokojnie wyjśc około 4-4,5 zysku netto na Vedie. (czyli około 3 netto w 4Q)
Dodac trzeba, że mamy juz połowę IQ i zarząd wie co pisze. Rok temu przed końcem roku również skorygowali prognozy (wtedy zwiększyli prognozowane przychody zmniejszając jednoczęsnie prognozowany zysk ze sprzedaży - nowe prognozy się sprawdziły w 100%, choc każdy liczył, że zarząd się pomylił bo ich realizacja oznaczała niewielki zysk ze sprzedaży w 4Q 2011.
Teraz jest na odwrót. Jak spełni się to co już treaz - w połowie 4Q prognozują - to każdy akcjonariusz będzie zadowolony. Za 3 miesiące się wszystko wyjaśni.