"Nie zamierzamy już angażować się w tematy trudne, chcemy inwestować w spółki z dobrymi perspektywami o stabilnym cash flow. Tematy trudne, które chcemy zakończyć to Internet Group i DSS" - powiedział Abratański."
Fantastyczna informacja;) Dzięki, że podałeś link, bardzo poprawiłeś mi humor na weekend. Możliwe, że do końca roku będzie te 2zł tak jak ktoś tu pisał.
Tylko, żeby nie poszli do sądu o odszkodowanie kto pierwszy zawinił, bo to nie pomoże spółce, mogli by polubownie się rozstać i nikt nikomu by nie płacił odszkodowania.
Czyli IGR ma nowego inwestora, może się dowiemy z walnego które będzie 14.11 kto to taki;D
W obecnej chwili dla IDMu każdy temat jest trudny. Pare miesięcy temu Leszczyński już wspominał o inwestowaniu konserwatywnym ( tylko to im pozostało , bo są spłukani ) , ta strategia kłuciła by się z inwestowaniem w IG. Kiedyś też tu wspominałem o nowym inwestorze. Ps. Procka, pisałem Ci tą nazwe. Stawiam na nich :D
Myślałam, że wczoraj dowiem się, czegoś więcej - tzn. kto się zarejestrował na Walne, ale mój wniosek odbił się tylko głuchym echem...
Może debatowali i nie miał kto odebrac mojego maila z wnioskiem. Zresztą i tak teoretycznie lista wyłożona jest od dzisiaj, więc wczoraj pewnie było za wcześnie.
A z wycofką IDM-u to jedynie obawiam się, że odbędzie się to na zasadzie rozwodu, a nie "za porozumieniem" czyli że będą sobie skakac do gardeł, a odbije się na IGR.
Ale mam nadzieję, że obawy okażą się mylne.
Na koniec pozytywnie: tak czy siak ktoś kupił całkiem niemało akcji i teraz już pewne, że nie był to IDM:)
przed chwilą widziałem w telewizorze wróżbitę Macieja, który po wysłaniu smsa przekazuje energię na cały miesiąc :) polecam!
a na poważnie, to gdyby plan B był atrakcyjny nie pałowalibyśmy się z "ceną likwidacyjną". poza tym kwestia wykonania układu vs porozumienie inwestycyjne, ktoś w ogóle zastanawiał się nad tym problemem? Osobnym problemem jest jak zrezygnować z porozumienia żeby każdy był zadowolony, bo IDM na pewno płacić nie będzie frycowego.
'Na mocy zawartego wcześniej porozumienia inwestycyjnego do Interet Group zostaną wniesione aktywa eFund Sp. z o. o. - funduszu venture capital dedykowanego dla e-biznesu (dominujący akcjonariusz to DM IDM S.A., który posiada 70.6% udziałów w spółce) oraz Technoboard Sp. z o.o. - inkubator przedsiębiorczości działający w obszarze e-biznesu...'
Nie wiem dlaczego na tym etapie zestawiasz Układ i Porozumienie ?
Układ to już sprawa zamknięta - IDM spłacił tych co miał spłacic, a wzamian dostał akcje IGR, których nota bene juz się pozbył - ale to inna sprawa.
Natomiast w PI jest pkt 1 o tym, że IDM zobowiązuje się do tego, co potem zapisano w układzie - PI podpisano przed układem. Potem był układ sam w sobie, wszystko w ramach układu załatwione i nie ma tematu.
Teraz zostało do analizy samo PI, z którego na dzień dzisiejszy wykonano pkt 1 (czyli układ) i pkt 2 czyli objęcie za kasę akcji przez MS.
Dalsze punkty są nieruszone i wszystko rozbija się właśnie o nie, a w zasadzie o to, że IDM już nie zależy na tym, by w tym temacie tkwic.
Pytanie, czy bez IDM Porozumienie w takim kształcie jest możliwe do realizacji, tzn. czy mogą wejsc aktywa eFund i Technoborad do IGR bez klepnięcia sprawy przez IDM.
Powiązania udziałowo-własnościowe są tu nieźle namotane - kto w czym ma ile % i kto od kogo jest zależny.
Cytujesz fragment gdzie mowa o udziale IDM w eFund - ten udział już jest nieaktualny, bo znacznie zmalał - tylko dokładnie do ilu ?
Pojawił się na tapecie nowy inwestor - pytanie czy to całkiem niezależny klimat, czy podmiot w jakiś sposób powiązany z tematem PI, który ma pomóc jakoś to Porozumienie poskładac do kupy.
A może trochę jedno i trochę drugie...
Mówisz, że gdyby plan B był świetny to kurs by się nie kisił - tak, tylko że może jest sobie plan B a nawet C, ale w dalszym ciągu trwa wojna i nie wiadomo, czy w ogóle te plany przejdą. Nie wiemy jakiej rangi są te przepychanki, choc wszyscy gdybają, że pewnie JRW ma gotową koncepcję, w dodatku już dogadaną i wszystko ma się odbywac właśnie tak jak się odbywa. Sama się przychylam do tej wersji, ale nie w 100%, bo może wychylenie się IDM nie było jednak planowane i teraz po prostu im troche motają.
Jedno, co możemy się domyślac z duzym prawdopodobieństwem to to, że 3 Strony PI czyli JRW, MS i Kvadratco są za tym, aby Porozumienie - nawet po jakichś przeróbkach - realizowac nadal - stoją za tym ludzie, którzy bądź co bądź mają sporo do powiedzenia w ramach eFund i Technoboard, więc co by nie mówic - bądźmy dobrej myśli. A jak do tego dojdzie jeszcze coś całkiem spoza, to będzie dodatkowy bonus na miarę wyśmiewanego Szejka z Legionowa:)
Może być też tak, że IDM wniesie spółki do IGR, a w zamian dostanie kasę od nowego inwestora który obejmie akcje, wtedy PI zostanie wykonane bez większych zmian.
Najważniejsze jest to żeby IGR nie był kojarzony już z IDM, ich już nie stać na animację, a co dopiero na inwestycje w spółkę która nie ma nic.
Nowy inwestor jest raczej w IGR, bo w przeciągu miesiąca ktoś zebrał spory pakiet akcji (obrót 1,3mln akcji-17.10; 5mln-18.10; 2mln; 17-11).
Jest nowszy wywiad z Panem A., w którym już nie ma mowy o IGR, jako nietrafionej inwestycji IDM-u:
http://wyborcza.biz/Gieldy/1,122116,12820025.html
Jeszcze nic nie jest przesądzone z tym wyjściem IDM-u, do tego w środę zapadnie decyzja o nominale (jeśli oczywiście nie zrobią przerwy w NWZ) - tak czy siak, chyba szykują się sądne dni dla IGR...