• Agenor Jan Gawrzyał - adiutant Kulczyka Autor: ~Alfa [89.76.161.*]
    Adiutant Kulczyka na wczasach

Od kiedy nie jest prezesem Warty, Agenor Jan Gawrzyał spędza czas, wspinając się po górach i doradzając firmom chcącym wejść na Ukrainę

inShare

Dwa lata na tzw. zakazie konkurencji - to pozwala przemodelować życie pod kątem ambicji niekoniecznie związanych z pracą. Agenor Jan Gawrzyał, zapalony amator trekkingu wspinaczkowego, przestał być prezesem Warty w maju 2004 roku. Od tego czasu nie mógł zabiegać o konkurencyjną posadę, więc w ogóle zrezygnował z pracy w korporacjach. Parę miesięcy spędził za to na górskich wyprawach. Przemierzał Himalaje, Tybet, Kordyliery, trafił na szlaki Afryki i Australii. Jak zapewnia, w tych podróżach
    nie było elementu ekstremum. Chodziło o to, aby wysiłek fizyczny połączyć z przeżyciem kulturowym i emocjonalnym - dotarł do Kailash, świętej góry buddyzmu i hinduizmu, a na australijskiej pustyni zdobywał Uluru, gigantyczny czerwony monolit czczony przez Aborygenów.
    - Najlepszy okres na takie wyjazdy to początek i połowa roku. W Warcie nie mogłem sobie na to pozwolić, bo wówczas przypadał czas przygotowania raportów okresowych - tłumaczy Gawrzyał.
    Choć na tle życiorysów wielu menedżerów jego pasja życia zaskakuje oryginalnością, to droga zawodowa, którą podążył po odejściu z Warty, jest już bardziej konwencjonalna. Wzorem wielu innych eksprezesów Gawrzyał postanowił bowiem rozpocząć działalność konsultingową na własny rachunek. Wyróżnia go to, że nie doradza w Polsce, ale na Ukrainie. Tym samym idzie śladem swojego wieloletniego patrona biznesowego Jana Kulczyka (był on głównym udziałowcem Warty, kiedy szefował jej Gawrzyał), który
    również prowadzi biznes m.in. na tym rynku. Co ciekawe, swoje zainteresowanie Wschodem Gawrzyał tłumaczy podobnie jak Kulczyk.
    - Znam rosyjski oraz parę języków zachodnich i do tego mam doświadczenia z Polski, której gospodarka przeszła już przez etap, jaki Ukraina ma jeszcze przed sobą. Myślę więc, że mogę być bardzo pomocny dla zachodnich inwestorów - tłumaczy Gawrzyał.
    Nie ujawnia nazw klientów, mówi jedynie, że pracuje m.in. na rzecz jednej z firm brytyjskich i miejscowej grupy finansowej. Głównym jego klientem pozostaje jednak dotychczasowy chlebodawca Jan Kulczyk.
    Choć w Polsce ostatnie 14 lat pracował w finansach, dziś przede wszystkim zajmuje się telekomunikacją, energetyką i przemysłem ciężkim. Skądinąd wiadomo, że właśnie stara się dopiąć transakcję sprzedaży energii elektrycznej z Ukrainy na zachód Europy. Projekt chce zamknąć z końcem maja. Na czerwiec zaplanował bowiem kolejną górską wyprawę - tym razem w boliwijskie Andy. A później?
    Kiedy wróci do kraju, zastrzeżona przez Wartę klauzula o dwuletnim zakazie konkurencji przestanie obowiązywać. Gawrzyał nie jest przekonany, czy już do końca zawodowego życia poświęci się wspinaczce i konsultingowi. Niewykluczone, że za kilka miesięcy znowu zacznie pracę w korporacji. Ale tym razem niekoniecznie finansowej.
  • Re: Agenor Jan Gawrzyał - adiutant Kulczyka Autor: ~Redyk [77.255.37.*]
    Wiadomo, że ktoś musi pomóc Wiśniewskiemu. Rafako na pewno sie przyda w grupie Kulczyka.
    Różacki chyba wolałby Alstom niż Kulczyka.
  • Re: Agenor Jan Gawrzyał - adiutant Kulczyka Autor: ~pravda [83.24.72.*]
    Gawrzyał postanowił bowiem rozpocząć działalność konsultingową na własny rachunek. Wyróżnia go to, że nie doradza w Polsce, ale na Ukrainie.
    A dla czego akurat Ukraina ?????
    Bo .......tam jeszcze są bardzo duzo naiwnych głupich ludzi wierzących w ,,Zagranicznych Ekspertów " , ma pole do popisu ....

dr Agenor Gawrzyał ma wieloletnie doświadczenie na rynku finansowym oraz w zakresie restrukturyzacji przedsiębiorstw. Pełnił m.in. funkcję prezesa zarządu firm z grupy Warta TUiR: Warta SA i TUNŻ Warta Vita SA, funkcję prezesa Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych Korona SA. Pan Gawrzyał był wiceprezesem zarządu WBK SA odpowiedzialnym m.in. za restrukturyzację portfela kredytów oraz obsługę emisji akcji w czasie prywatyzacji banku. Jest laureatem wielu prestiżowych nagród, w tym m.in. Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP, Prezesa Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie SA, BCC, Polskiego Klubu Biznesu. Absolwent kilku studiów podyplomowych, w tym zagranicznych.

Ja to odbieram tak .... obligacje - o ile znajdą nabywców ( poufnych inwestorów) ....emisje, emisje pod rożnymi pretekstami.
[x]
PBG -2,33% 0,02 2024-09-25 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.