• Raport - opinie Autor: ~Kacej [89.74.28.*]
    Hej,
    Fajnie w końcu poczytać konkretne dane.
    Zauważyłem, że zatrudniają średnio 33 osoby, średnie zarobki są poniżej 1000 GBP na miesiąc.
    Wiadomo strata w oczy kole, ale wiadomo - rezerwa na samolot itp.

Można też się doczepić do wysokich kosztów w stosunku do przychodów - ale przy tej spółce tak będzie cały czas. AER zajmuje się start-upami, więc pakuje w nie kasę, żeby później drożej sprzedać.

Ktoś ma jeszcze ciekawe spostrzeżenia?
  • Re: Raport - opinie Autor: ~prizm [87.116.197.*]
    Myślę że pod "stratę" odpału się zrobić nie da (nie chcę Jackowi na ambicję wchodzić:)) więc na wyższy kurs poczekamy minimum do grudnia do dobrego raportu kwartalnego. Może nawet do marca.
    A tak będzie się bujał koło 30groszy :(
    No chyba że wywalczą w sądach samolot wcześniej. Na to nie liczę, myślę ze wywalczą ale to jeszcze potrwa. I wtedy nie tyle odpał co powrót na wyższy poziom.
    Na krótki deal bym nie brał, na średni jak najbardziej.
    A z pewnością nie ma co po aktualnej cenie sprzedawać.
    Nie zbankrutowali tylko idą na + i tego się trzymajmy.

• Re: Raport - opinie Autor: ~mieteq [83.28.34.*]
    wydaje mi się że? majątek zwiększył się z 2 004 858 gbp(10 mln zł) do 3 686 820 gbp (około 18 mln zł)

a co do samolotu to przecież ta kasa nie przepadała jest po prostu zamrożona, fakt że niej przez to żadnego pożytku ale nie ma co się przesadnie też martwić bo jest tylko kwestia czasu kiedy prawnie to zostanie rozwiązane, dobrze rozumuje?

ale to informacje są mało istotne w ocenie

doświadczonym inwestorom chyba nie muszę pisać że najważniejsze to CASH FLOWS (przepływy gotówki, strona 15) bo to dane które najwiarygodniej pozwalają określić sytuacje spółki
    no i tu jest kosmos w porównaniu z ubiegłym rokiem

dla tych którzy nie wiedzą o czym piszę
    http://www.findict.pl/academy/analiza_finansowa/analiza_cash_flow.php

podsumowując, raport mnie bardzo pozytywnie zaskoczył bo strata to nic nowego wiedzieliśmy o niej od kilku miesięcy, za to ten cash flow, ahh :)

pozdrawiam
  • Re: Raport - opinie Autor: ~żal to czytać [62.141.211.*]
    Dnia 2012-11-01 o godz. 18:32 ~mieteq napisał(a):
    a co do
    > samolotu to przecież ta kasa nie przepadała jest po prostu
    > zamrożona

zamrożona kasa była Prometu bo ktoś okradał firmę, firmy już nie ma, kasy też
    ludzie w jakim świecie wy żyjecie, tego samolotu nigdy nie było i nie będzie, to był dość prymitywny sposób na wyprowedzenie kasy z firmy
    jak widać nawet tak prymitywna kradzież a w y wierzycie w jakiś samolot
    ludzie obuźcie się, to jest NC - złodziejski cyrk sobolewskiego, na szczęście już kilka spółek wycofali ale jak widać trzeba wycofać jeszcze ok. 200 spółek a uwierzcie mi AER jest na czele kolejki za te właśnie dość prymitywne wyprowadzenie kasy
    i nie piszę tego bo nie mam akcji, czcę taniej kupić czy lubię jak inni tracą, piszę to po to żebyście otworzyli oczy, oczywiście nie piszę też tego do kilku nicków które piszą tu tylko po to żeby dalej mogli kraść poprzez nowe emisje, waranty, obligacje zamienne za aporty i takie tam
    zacznijcie myśleć wreszcie, dlaczego firma ma niby majątek 20 mln a chodzi po 2 na giełdzie, to nie jest przypadek!!!
  • Re: Raport - opinie Autor: ~Kacej [193.168.0.*]
    Może i masz szczere intencje, pisząc jak jest na NC.
    Ale AER to inna spółka. Nie porównuj jej z DIGATE.
    Tu nie ma ani obligacji ani wyciągania kasy ze spółki. A wartość spółki to nie 20 mln, tylko co najwyżej 6 mln. A patrząc na ostatni raport roczny - na koniec kwietnia to był niecały 1 mln zł.
    (Kto bierze wartość aktywów za wartość spółki???)

Emisja na NC i kupno samolotu to były pomysły poprzedniego prezesa. Tego prezesa juz nie ma, wraz ze wszystkimi jego akcjami.

Z jednej strony można mieć żal, że do emisji na taki cel w ogóle doszło. Z drugiej nie należy zapominać, że gdyby nie ta emisja - to tej spółki nie byłoby wogóle na NC.
  • Re: Raport - opinie Autor: ~16 [74.63.112.*]
    Czy jako akcjonariusz spółki, mając podejrzenie, że kasa z samolotu mogła zostać umyślnie zdefraudowana mogę złożyć zawiadomienie o tym podejrzeniu do prokuratury kwestią wyjaśnienia? Czy do złożenia zawiadomienia muszę podać więcej poszlak niż tylko moje podejrzenia?

Może by ktoś Horodeckiego wprost spytał? Mi się wydaje, że to Kolija tą transakcję nakręcił i on tam palce ma umoczone.

• Re: Raport - opinie Autor: ~prizm [87.116.207.*]
    Możesz złożyć ale bez poszlak to prokuratura tego nie ruszy.
    Zapytać najwygodniej będzie na walnym za dwa tygodnie.
    Niestety nie mam możliwości uczestnictwa w nadchodzącym WZA a pytań od akcjonariuszy zapewne nie opublikują. Czy ktoś z planujących udział mogłby spytać o ten temat i poprosić o zaprotokołowanie pytania i odpowiedzi przez obecnego notariusza?
  • Re: Raport - opinie Autor: ~taka prawda [62.141.211.*]
    niestety fakty są takie że strata 8 mln zł to chyba najwieksza na całym NC
    -18% to zaskakująco mały spadek ale ta spóła już się raczej nie wybroni, kto to pokryje? wy jak się dacie dymać to opłacicie też tą stratę i kolejne emisje za free
    moim zdaniem za takie chamskie wyprowadzenie pieniędzy karnie powinna być wycofana z obrotu ale widać że nikomu z władz giełdy na razie to n ie przeszkadza
    Kolejne emisje? A są niby możliwe?:)
    Ano widzisz, nie w tym przypadku.

Strata? A kto nie wiedział o stracie? Ważne że następne raporty już na +
  • Re: Raport - opinie Autor: ~LOLEK [83.27.226.*]
    Dnia 2012-11-02 o godz. 10:28 ~prizm napisał(a):
    > Kolejne emisje? A są niby możliwe?:)
    Ano widzisz, nie w tym
    > przypadku.

Strata? A kto nie wiedział o stracie? Ważne że
    > następne raporty już na +

Miałem właśnie w ten sam sposób odpisać, ale czasem szkoda nawet pisać bo następni ( lub nowe nicki ) naganiacze na spadki a potem zbierają (zabierają) akcje tym co się wystraszą.

pozdro
  • Re: Raport - opinie Autor: ~taka prawda [62.141.211.*]
    a możesz mi wytłumaczyć dlaczego kolejne emisje nie są możliwe?
    Na dzień dzisiejszy musieliby przez walne zmienic statut spółki aby powiększyć kapitały, mamy ograniczenie do bodajże 10mln akcji na dziś dzień. Nie jest to niemożliwe, ale jak widać póki co spółka radzi sobie dobrze bez drukowania papieru. Kasy zaczynało brakować ale udało się coś sprzedać więc na bieżące wydatki i spłatę zadłużenia przez parę miesięcy jest.

Wał będzie jak za LGL nie dostaną umownego wynagrodzenia
  • Re: Raport - opinie Autor: ~Kacej [193.168.0.*]
    No może być słabo, ale nie aż tak.
    Jest bowiem w umowie, że nie oddadzą akcji LGL, jeśli nie dostaną kasy.
  • Re: Raport - opinie Autor: ~jadzia [81.15.209.*]
    nie wiem o co wam chodzi panowie, jeśli mieliby kasę nikt nie zawiązywałby rezerwy na ten zakup, kasa została przelana a samolotu nie ma, krótko mówiąc przekazali firmie x w prezencie jakieś kilka mln zł a ta firma pokazała waszej topówce środkowy palec, chyba nie jestescie na tyle naiwni, że te pieniądze się jeszcze znajdą ...
    Kasa albo samolot - tak, znajdzie się.
    Ja bym chciał jeszcze wiedzieć gdzie zarejestrowany jest podmiot, od którego kupili samolot, jak gdzieś w USA czy innym cywilizowanym kraju to może być szansa, ale jak to jakiś twór z biurem w Panamie czy na Bermudach to może być ciężko (oczywiście zakładając dobre intencje zarządu i tylko pecha).
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [193.168.0.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Raport - opinie Autor: ~mieteq [83.28.33.*]
    nie wiem czy straszenie stratą za samolot jeszcze na kogokolwiek działa bo to info dla spółki oznacza tyle co zeszłoroczny śnieg było już dawno uwzględnione w spadku na 20gr i ewentualnie jeśli się kiedyś sprawa wyjaśni to może wpłynąć tylko na plus ale mniejsza o to

teraz liczy się to że przez ostatnie kilka miesięcy spółka zasypywała nas świetnymi informacjami i ciągle to robi
    a ich wyniki można było zobaczyć w ostatnim raporcie kwartalnym
    pora chyba pomału uwzględnić to w wycenie spółki!
    na dniach powinno być info o sfinalizowaniu i otrzymaniu kasy za LGL
[x]
AERFINANC 0,00% 0,04 2025-06-02 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.