• CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~xtb [31.63.180.*]
    Jak rozumiem powstala spolka ktora bedzie kontrolowac i ZMINVEST i ZMROPCZYCE czy sie myle? Jaki cel ma ta spolka?
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~xtb [31.63.180.*]
    ok juz wszystko wiem, radze poczytac:

http://www.ropczyce.com.pl/files/aktualnosci/20121031%20ROPCZYCE%20zmiany%20w%20strukturze%20akcjonariatu%20i%20operacyjnej%20ZMR.PDF

wezwanie to poczatek...... ciąg dalszy jest to na pewno opcja dla bylych akcjonariuszy TPSA ;)

• Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: jag2011 [188.47.123.*]
    Kiedy to nastąpi,może po wynikach z 3Q?
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~endriu [88.199.57.*]
    Dla nich po III kW wynikach moze być nie korzystnie jesli beda ok a powinno być B dobrze to kurs będzie wyższy
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~olo [178.36.81.*]
    co za barany puszczają po tej cenie żadne dobre informacje na Was nie działają inspirująco? total szok
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~sd [83.31.157.*]
    Z punktu widzenia akcjonariuszy większościowych nowa emisja akcji ( na wymianę z ZM Inwest ) powinna być zrealizowana po jak najwyższej cenie ( najlepiej po wk )

Uzasadnienie :

Przy emisji po ok. 40 złotych kurs wszystkich akcji szybko dopasuje się do kursu emisyjnego i w ślad za tym wzrośnie wartość i kapitalizacja całej firmy ( w tym już poprzez akcje wartość płynnego majątku właścicieli ).

Zaś przy emisji akcji po np. 17 złotych , kapitalizacja firmy będzie jakieś około 2,5 razy niższa i pomimo bardzo korzystnego c/z to np. bariera 23-25 złotych za akcję może , chociaż nie musi być trudną do pokonania .
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~xtb [31.63.137.*]
    a gdybys TY byl wlascicielem firmy i wiedzilbys ze np bedziesz skupowal akcje po np 25 pln to czy nie kupowalbys teraz? Obroty na tej spolce nadal sa psie.....moim zdaniem - chyba wezwanie bedzie w przedziale 14-14,50pl.........nie ma co na cuda liczyc
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~endriu [94.254.137.*]
    Dnia 2012-11-09 o godz. 17:45 ~xtb napisał(a):
    > a gdybys TY byl wlascicielem firmy i wiedzilbys ze np
    > bedziesz skupowal akcje po np 25 pln to czy nie kupowalbys
    > teraz? Obroty na tej spolce nadal sa psie.....moim zdaniem
    > - chyba wezwanie bedzie w przedziale 14-14,50pl.........nie
    > ma co na cuda liczyc

byłem optymista, jestem pesymista. Twój scenariusz jest możliwy ;(
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~sd [79.185.222.*]
    Moi drodzy , wezwanie tak !!!

Ale wymiana akcji na ZM Inwest juz nie !!!
    że co?
    może rozwiń swoja mysl
    a to że ,

po pierwsze , nikt z tzw osób zobowiązanych nie będzie obecnie kupował akcji bo ma dostęp do informacji poufnych !!!

.... kolego sympatyczny w zw. z powyższym wezwanie będzie na niską cenę , bo wtedy już formalnie można kupić tanie akcje , a wymiana z ZM INWEST to inna bajka , poniał ???
    "po pierwsze , nikt z tzw osób zobowiązanych nie będzie obecnie kupował akcji bo ma dostęp do informacji poufnych !!!"
    ano nie paniał ..... przeciez moze to robic np rodzina lub jakis koles ktoremu mozna w ten sposob przysługe uczynić czyz nie????
    a jednak widac ze raczej chyba ktos ustawia sie ze sprzedaza a jednak niewiele tego sie sprzedaje.....

tanio kupic w wezwaniu?? a kto sie zglosi skoro duza czesc kupowala prawdopodobnie powyzej 17 a o 30 nie wspomne?

no chyba ze do wezwania sie zglosi sam ZMI bo oni chyba kupowali w okolicach 14 hehehe

daremne to wszystko, ogarnia mnie przeczucie ze bedzie kiszonka dalej na w/w poziomie i poki nie zaczna placic dywidend to .... moze na emeryturze ?
    .... pożyjemy zobaczymy , rodziny też nie mogą kupować - grozi prokuratura , a pensje miesięczne wysokie , oj wysokie , hehe !!!

jak kurs się zbije - w kontekście wezwania , to tzw leszcze będą skłonni sprzedawać , nawet ze stratą !!!

I to co najważniejsze , fundamenty i wyniki fin. spowodują już niedługo ( kilka m-cy ) dopływ tzw świeżej krwi akcjonariatu do spólki - to wymaga czasu i najwięcej przybędzie przy c.wk ok 0,6- 0,7 - ot , takie życie

Jak sprzedałeś, to dokup lepiej szybko , bo idziemy w perspektywie 2013 co najmniej na 40 PLN

Pozdrawiam myślących i cierpliwych !!
    odwazna teza z ta cena.....ale teksty ze wracamy na 50 slyszalem juz w styczniu 2008 wiec nie robia na mnie wrazenia.......zaluje tylko ze po 6 nie nakupilem ale coz bylo minelo
    a jezeli dodrukuja 3mln akcji to c/wk zaraz skoczy do 0,7
    Dodruk nowych akcji nie powinien wg. standardów rachunkowości , a tym bardziej nawet finansowej zmieniać relacji c.wk .

W związku z powyższym uczciwa relacja przy wymianie akcji RPC z ZM Inwest powinna odbyć się wg. wartości księgowej !!!!!
    raczej chyba zmieni

skoro mam biurowiec za 100mln i mam 1mln akcji po 100zł to chyba c/wk jest 1 a jezeli bedzie 2mln po 100zł to c/wk bedzie wynosila 2 no chyba ze zrobimy 2mln akcji po 50zł to znow bedzie c/wk 1....................... chyba prosta matematyka na poziomie podstawówki co nie????

zreszta i tak mnie to juz nie dotyczy,ja sie juz wypisałem, bawcie sie dalej sami swoimi akcjami
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~zenek [84.203.39.*]
    Jak wiesz albo i nie emisja została przegłosowana wraz z deklaracją iż będzie zrobiona w sposób uczciwy dla wszystkich akcjonariuszy spółki, dla mnie uczciwy znaczy 1:1.
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~sd [178.42.222.*]
    xtb do swojego wyliczenia na poziomie podstawówki zapomniał dodać , że przy wymianie akcji ZM Inwest też wprowadza do grupy SWOJE KAPITAŁY - pokryte akcjami nowej emisji i kapitały łączne się sumują !!!
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~xtb [31.63.135.*]
    a czy kapitał zakładowy tej firmy to nie jest czasem 2230000zł i nie dzieli sie na 4446akcji co daje chyba ok 500zł/akcje????

ile ZMR musialy by wyemitowac akcji zeby wykupic zamiana ZMI za ZMR od GIR ?????

na prawde z czystej ciekawosci poobserwuje jak to sie wszystko skonczy
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~espe [62.93.57.*]
    należy pamiętać, że emisja nowych akcji nie może być poniżej wartości nominalnej akcji (nie mylić z WK!), natomiast skup musi być przeprowadzony po co najmniej "godziwej cenie", którą też liczy się w odpowiedni sposób (średni kurs z ... sesji).
    średnia z półrocza nie jest powalająca, ale zwróćcie uwagę, że chcą zebrać >=14,2% wszystkich akcji (czyli ~654ooo). przy obecnym FF muszą zebrać 1/3 akcji będących w obrocie. aby to zrobić, będą musieli, myślę, zainteresować rynek ceną wyższą niż obecna...

wyniki za kilka dni - ciekawe co pokażą... myślę, że będą niezłe, ale jak zwykle szału zakupów nie będzie (moje obserwacje i rozczarowanie małą zwyżką ceny po wynikach z całego ostatniego roku).

czy można gdzieś poczytać o przeprowadzanej restrukturyzacji? z tego co wiem, to zatrudnili człowieka, który ostatnio robił to w Zelmerze. podobno wśród pracowników zrobił się popłoch, bo nagle trzeba pracować, a nie jak za czasów PRL, że "czy się stoi..."
    a czy kapitał zakładowy tej firmy to nie jest czasem 2230000zł i nie dzieli sie na 4446akcji co daje chyba ok 500zł/akcje????

ile ZMR musialy by wyemitowac akcji zeby wykupic zamiana ZMI za ZMR od GIR ?????

na prawde z czystej ciekawosci poobserwuje jak to sie wszystko skonczy.
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~RYSZARD [176.97.81.*]
    XTB OBSERWUJE CIEBIE CKLOPAKU TY MUSISZ BYC DAWCA KAPITALU TYLU GLUPOT CO TY WYPISUJESZ DAWNO NIE WIDZIALEM AKCJI JEST4.46MLN DOKLADNIE NIE PAMIETAM ALE MOGE SIE NIEWIELE MYLIC
    widze ze musze pisac duzymi lietrami zeby doszlo o czym pisze a pisalem o kapitale i udzialach na jakie sie dzieli ZM Inwest.....dodam ze chyba taki stan na dzis bo nie jestem tego pewnien czy to sie nie zmienilo
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~RYSZARD [176.97.81.*]
    4.605MLN O NOMINALE 2.50PLN
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~sd [178.42.222.*]
    Przy fuzji firm , kapitały zakładowe nie mają żadnego znaczenia - a kapitały własne ogółem i ta ich część , która będzie podlegała połączeniu z innym podmiotem , oczywiście wraz z innymi składnikami aktywów i pasywów

Xtb - sorry ale swoim pisaniem nie wywołasz spadków , odkup akcje w poniedziałek bo są jeszcze bardzo tanie
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~olo [178.36.88.*]
    xtb dawno temu mówiłem że się ośmieszasz a teraz przeszedłeś moje najśmielsze oczekiwania hehehe .......tyle w temacie
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~zenek [84.203.39.*]
    a po co ma odkupować, niech dalej się patrzy. Więcej potrzebujemy kibiców.
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~xtb [31.63.167.*]
    Sd dzieki za rade, ale nie skorzystam, nie bede wam podbijal ceny przed wezwaniem ;)
  • Re: CO DALEJ - WEZWANIE-PO JAKIEJ CENIE?? Autor: ~endriu [94.254.210.*]
    Ja pdole czemu tu taka ujniaaaa !
[x]
ROPCZYCE 1,27% 23,90 2025-10-03 16:01:20
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.