Dzisiaj 147 Pence Sterling (GBX) = 7.57 PLN. Ale pnie sie do gory w 3 miesiace zrobila 50%. W 2011 przed afera byla wyceniana na ok. 400 Pence = ok. 20 PLN.
Zobaczymy czy pojdzie wyzej na GPW Lokata dlugoterminowa do momentu ogloszenia sprzedazy.
No poszło jak cholera. Wywaliło mi SL, a za chwilę poniżej 6 będzie.
Technicznie kiła (shooting star, potwierdzona grubą czarną marubozu), fundamentalnie też ne za wesoło (wymiana kadry zarządzającej na żądanie mniejszościowego akcjonariatu) :-((
Dobrze gdyby do tej wymiany doszło. Spółka straciła połowę wartości, a zarząd bierze z kasy firmy grube miliony na loty prywatnymi samolotami i kształcenie dzieci. Ale do "klasy" petrola i tak im daleko. Spółka jest dochodowa, i to jest to co ją odróżnia od tej drukarni.
Spółka jest zupełnie niepłynna i to tylko ją odróżnia od Petrobalona. Jak myślisz po co tu się pofatygowali skoro są LSE? Będą drukować na 99%. Tylko kiedy?
1. Oni mają zupełnie inne horyzonty inwestycyjne.
2. Nie ma ich na GPW.
3. GPW przy LSE to trzeci świat - dowód obroty.
4. Przyczółek na GPW jest po coś... Może wiesz po co?
Obroty wiadomo jakie są, ja tego nie kwestionuję, ale obroty to jedno a fundamenty drugie. Myślę, że fundusze mają po prostu zarabiać. Na razie sporo tracą i próby przeprowadzenia emisji skończą się wymianą zarządu.
Wg mnie większość preziów kasuje niewspółmierne dochody do efektów działalności spółek, więc akurat ten argument mnie nie rusza. Zwykły pretekst, żeby wsadzić swojego jeśli inni temu przyklasną.
Interesujące jest jednak, że technicznie kurs na LSE się ustabilizował i niewiele mu brakuje do przełamania oporu na 152,2.