Witam
Dzisiaj jeszcze nie - odwróci się na długą przy 2417. Ale raczej tam dojdziemy... Pamiętam, jak za czasów pana Rejczaka, powszechne było mniemanie, że gruby specjalnie przekręca system... :-) Czyżby koszmary powróciły? :-)))
fakt, nasz rynek cechuje się dużą łatwością w odchodzeniu od maxów i zauważyłem, że ma taką tendencję od dłuższego czasu. Robi max i się cofa 6-7 pkt., trochę dużo w ujęciu procentowym. No nic, poruszam stopami, przeciągnę się i idę jeszcze pospać :-)
Witajcie :-)
w ostatnich dniach mamy prawdziwe zaparcie ..
.. ani be ani me ani kukuryku :-))
GPW wyraźnie nie chce rosnąć .. no ale spadać też nie chce .. zresztą inne giełdy tez słabo reagują na wyciągi Edka ... kiedyś takie podbitki natychmiast wyciagały indeksy.
Wyczuwam jakiś klimat zniechecenia lub przynajmniej całkowity brak animuszu .
U nas jest dodatkowy problem , bo nie ma czym pociagnąć .
Zobaczymy co będzie po 11.00 ( ZEW )
zgadzam się z Tobą z tym, że nie ma już czym tego ciągnąć, nasz główny obrotowy KGHM, jest już najdroższy w historii przy jednym z najwyższych w historii wskaźniku C/Z (około 7,6 przy prognozie zysku podniesionym o 10%), PZU na historycznych szczytach dokładając do tego zapowiedź inwestycji - czyt. wypompowania środków ze spółek skarbu Państwa, jakoś nie widzę tego różowo :) no ale z rynkiem się nie kłócę - jak chcą zrobić 2500-2600 to i tak zrobią a ja się postaram do tego podłączyć :)
łeeeee to KGHM taniutki, spokojnie może kosztować i 200 pln ;-) I pomyśleć tylko, że wywaliłem tego całe wory po 21.40 zadowalając się zyskiem raptem 100%. Teraz bym żył jak panisko, nie wiedząc co zrobić z kasą z dywidendy :-)
Być może na siłę , jakąś nerwową akcją mogliby chwilowo dociagnąć do 2500 ale generalnie, w obecnych warunkach i przy obecnym składzie W20 poziom 2600 wydaje mi się nie do osiagniecia .
Chyba sensowniej i łatwiej byłoby teraz zrobic cichaczem dystrybucję ( i tak to wyglada ) , zejść do dolnego ograniczenia konsoli , tam ( o ile nie dojdzie do wyprzedaży i wyjścia dołem ) odkupić i znów energicznie pociagnąć w górę .. czasowo tez miałoby to wiekszy sens , bo jak RPP będzie obniżać stopy procentowe , akcje staną się bardziej atrakcyjne .. obecnie atrakcyjniejsze są jeszcze lokaty i obligacje .
Ale ... też się z rynkiem kłócić nie będę ... czas pokaże co grubaski zrobią :-))
Silni są coraz silniejsi i cena akcji rośnie ( zobacz np. LPP, Wawel , Azoty ) słabi coraz słabsi.
Ja bym nie wyciagał takich wniosków że nie ma czym wyciągnąć indeksu.
Co do KGHM - bull zrobiłem dokładnie jak i Ty kiedyś hehe. A myślałem że tylko ja tak genialnie zagrałem.
Masz rację, jak będą chcieli to będą ciągnąć, a silni mogą kosztować coraz więcej, natomiast w przypadku KGHM, którego wpływ na indeks jest olbrzymi, zarząd nie podejmuje decyzji zgodnie z tym co najlepsze dla spółki tylko z tym co chce skarb Państwa (polityka wysokich dywidend, dzięki czemu prawdopodobnie KGHM będzie zmuszony do wejścia na rynek długu).
Dodatkowo wprowadzenie podatku od kopalin zmieniło drastycznie wskaźniki spółki, a plany "Inwestycji narodowych" oraz plany łupków i zaangażowanie KGHM w energetykę (w tym w planowaną elektrownię atomową) spowodują dalsze wypompowanie zysków ze spółki - stąd moja wątpliwość w dalsze i trwałe wzrosty na tym walorze, bez którego nie jest możliwe wyciągnięcie wysoko WIG20.
Znaczy, że wszystko w cenach... Plusy w Stanach podbijają nas, bo muszą, ale ikry w tym nie ma żadnej... Z kolei sprzedawać inwestorzy też nie chcą... Bez solidnego impulsu z jednej, lub drugiej strony mamy małą zmienność, czyli koszmar tradera, brrr...
o rany .. poprzedni post mi się wkleił tak dziwnie .. nie w kolejności - sorki :-(
@ostry
ja nie .. z zasady nie kupuję spółek wchodzacych na rynek .. muszą się "uleżeć" zeby było widać ile są warte a w ostatnich latach wyceny na debiucie były zazwyczaj przesadzone .. tej spółce się zresztą nie przyglądałam i nie umiem nic na jej temat powiedzieć .. może inni mają wypracowaną opinię
A ja się zapiszę.
Patrząc po reakcji ubiegłotygodniowej na innych energetycznych spółkach to wycena jest przyzwoita.
Myślę że 10% jest szansa wyrwać przy niewielkim ryzyku.
ale spełnia swoje zadanie
... w czasach kiedy prowadził go p. Rejczak , system służył zasadniczo do tego abysmy wiedzieli gdzie będzie górka/dołek bo z zasady był przekręcany i w tych punktach było widać dużą ilość zlecen .. kontraktowcy chyba ten wątek czytaja , bo teraz jest podobnie - zwróćcie uwagę , czyli dla gry DT był zasadniczo świetnym wskaźnikiem
... zarabiał niezbyt często ale jeśli trafił w ruch - to dużo
.. ogólnie nie jest zły , tylko wymaga modyfikacji , zwłaszcza takich przerw kiedy po jednym ruchu powinien być bez pozycji , automatyczne odwracanie pozycji nie jest dobre i to chyba główna przyczyna strat
gdzie na dzisiaj Ci wypada krecha linia przyspieszonego trendu na wig20 dzienny? Na moje krzywe oko właśnie się na niej zameldowaliśmy, czyli 97-98... Czyli byłaby to ostatnia szansa dla niedźwiedzia, że jest to ruch powrotny do przebitej linii trendu.. Jak to widzisz?
teoretycznie też ruch powrotny do 2400..... czyli podwójna strefa oporu, jak to wszystko trzaśnie to game over dla misia. A na razie okolice 2420 okazją do zajmowania krótkiej dla tych co liczą, że nie przełamią.
zostało jescze ok 2 tygodnie wzrostów, a przynajmniej niespadania. Ciekawe, kto i po co wystawia te batony po prawej, jak i tak są rozbite w pył, gdy przychodzi na to czas.